Σύσκεψη του ΣΤΟΠΠ Δήμου Ξάνθης ενόψει της αντιπυρικής περιόδου

 

Εκπτώσεις και στην πυροπροστασία του περιαστικού ο δήμαρχος

Μ. Τσέπελης

 

Στην ανακοίνωση του δημάρχου Μ, Τσέπελη, αναφορικά με την σύσκεψη  του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για την έναρξη της Αντιπυρικής Περιόδου που πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕ, ότι  ο ίδιος, στην ανακοίνωση μιας ακόμη τυπικής σύσκεψης, ότι  θα είναι στο πλευρό των οργάνων προκειμένου να επιτευχθεί η περίφημη πυροπροστασία του Περιαστικού δάσους.

 

Γράφαμε πέρυσι τον Οκτώβριο ότι ο καλός Θεός προστατεύει κάθε καλοκαίρι την Ξάνθη και δεν καίγεται το περιαστικό δάσος όπου πρώτη που θα κινδυνεύσει άμεσα θα είναι η παλιά πόλη και μετά ο αστικός ιστός.

 

Γράφαμε τότε που ήταν μπροστά ο χειμώνας ζητώντας από τον δήμαρχο να μεριμνήσει να γίνει η αντιπυρική ζώνη στο περιαστικό δάσος. Μάλιστα φιλοξενήσαμε και δηλώσεις του προηγούμενου διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ο οποίος είχε αναφέρει ότι η Χρύσα κινδυνεύει άμεσα αν πάρει φωτιά το περιαστικό Δάσος και φυσικά το Σαμακώβ.

Γράψαμε στον δήμαρχο εκτός από την ζώνη πυρασφάλειας να μεριμνήσει να ενισχύσει τους πυροσβεστικούς κρουνούς στην παλιά πόλη θυμίζοντας ότι το δίκτυο το είχε ενισχύσει ο Π. Ταρενίδης ως υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας τοποθετώντας πυροσβεστικούς κρουνούς.

Ζητήσαμε ενεργοποίηση της δημοτικής αρχής γιατί είχε μπροστά της όλο το χειμώνα για να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες να προστατευθεί η πόλη.

Έναν χειμώνα ο δήμαρχος, εκτός από φιέστες αυτοπροβολής, δεν έκανε τίποτε και διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου αυτοπροβολής του ότι πραγματοποιήθηκε στο ΕΒΕ ακόμη μία σύσκεψη, ειπώθηκαν τα ίδια λόγια και προστέθηκε μία παράγραφος που λέει ότι επιτροπή ΘΑ … πάει στο Σαμακώβ για να κάνει αυτοψία και εν ολίγοις πιάστο αυγό και κούρευτο.

 

Με λίγα λόγια, η σύσκεψη για την πυροπροστασία του περιαστικού  ή καλύτερα της Ξάνθης, έπρεπε να γίνει τον Οκτώβριο και έπρεπε κατά την διάρκεια του χειμώνα να γίνουν τα απαραίτητα έργα που θα διασφάλιζαν τουλάχιστον μία ζώνη μεταξύ της πόλης και του περιαστικού δάσους όπου θα επέτρεπαν στα οχήματα της πυροσβεστικής να επιχειρούν ως φράχτης μεταξύ του περιαστικού δάσους και της πόλης…

Δυστυχώς ο δήμαρχος αντί να προστατεύσει την πόλη από μία τυχών φωτιά στο περιαστικό δάσος, ασχολούνταν με την αυτοπροβολή, τις απευθείας αναθέσεις σε φιλικά μέσα ενημέρωσης που τον λιβανίζουν και την προσπάθεια να εντάξει στο πολιτικό γίγνεσθαι την Γενική Γραμματέα του δήμου, η οποία, αντί να συντονίσει όλες εκείνες τις υπηρεσίες προκειμένου να φέρουν υλοποιήσιμες προστάσεις πυροπροστασίας της πόλης, ασχολούνταν με τα συνέδρια και την προβολή της.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

 

Σύμπραξη όλων των φορέων ζήτησε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του ΕΒΕ, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος θα είναι αρωγός σε οτιδήποτε χρειαστούν οι φορείς για την επιτυχή ολοκλήρωση της ερχόμενης αντιπυρικής περιόδου.

 

Συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Ζερενίδης, ο Αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης, ο Αντιδήμαρχος Στέφανος Ιγιαννίδης, η Γενική Γραμματέας του Δήμου Σοφία Ψωμά, ο Δασάρχης Ξάνθης Χρήστος Μήλιος, εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΞ, της Αντιπεριφέρειας Ξάνθης, οι εκπρόσωποι του Στρατού, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των Εθελοντικών Οργανώσεων, και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου.

 

Στη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνουν άμεσα όλες οι ενέργειες ώστε να δημιουργηθεί η αντιπυρική ζώνη στην Παλιά Πόλη και την περιοχή Σαμακώβ, με στόχο την προστασία του περιαστικού δάσους. Για τον λόγο αυτό, τις επόμενες ημέρες, οι υπηρεσίες του Δήμου, της Πυροσβεστικής και του Δασαρχείου, θα πραγματοποιήσουν αυτοψία στις περιοχές που γειτνιάζουν με το περιαστικό δάσος για τη διάνοιξη δρόμου πυροπροστασίας.

 

Συζητήθηκαν επίσης, ζητήματα, όπως ο σχεδιασμός περιπολιών από την Πυροσβεστική, αλλά και τους εθελοντές, η τοποθέτηση νέων κρουνών και η συντήρηση των υπαρχουσών, με ευθύνη της ΔΕΥΑΞ, η εκτέλεση προγραμμάτων καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλσος, πάρκα, κατασκηνώσεις κλπ) αρμοδιότητας του Δήμου, αλλά και ο καθαρισμός της βλάστησης σε συνεργασία με τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες -ιδιαίτερα στη ζώνη μίξης δασών και οικισμών- ο συστηματικός έλεγχος και η αποκομιδή απορριμμάτων, η σήμανση του περιαστικού άλσους και η συντήρηση δρόμων, γύρω από αυτό, η εκπαίδευση και η αξιοποίηση των εθελοντών σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, η διασφάλισης της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων του Δήμου, με στόχο την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών, τα σχέδια απομάκρυνσης πολιτών σε περίπτωση πυρκαγιάς.