Ο σεβασμός στο κράτος δικαίου και το ασυμβίβαστο της ατιμωρησίας…
Boris Johnson και λόρδος Wolfson
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μαζί με τον Υπουργό του των Οικονομικών Ρίσι Σούνακ (και άλλους) βρέθηκαν ένοχοι από την Μητροπολιτική Αστυνομία για παραβίαση των κανόνων του lockdown το 2020, για συμμετοχή στα λεγόμενα «Partygate», στην Πρωθυπουργική κατοικία. Ήδη πλήρωσαν το πρόστιμο που τους επιβλήθηκε και απολογήθηκαν. Σύμφωνα με δηλώσεις αναμένεται και δεύτερο πρόστιμο στον Πρωθυπουργό…
Ο Τζόνσον γράφτηκε πλέον στην ιστορία ως ο πρώτος Βρετανός εν ενεργεία Πρωθυπουργός που παραβίασε το νόμο… Η αντιπολίτευση και άλλα μέλη του Κοινοβουλίου ζήτησαν την παραίτησή του αλλά τέτοια ευαισθησία προς το παρόν δεν διακατέχει τον Μπόρις Τζόνσον…
Όμως, ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που ξεχωρίζουν. Οι οποίοι σέβονται τους νόμους, την δημοκρατία, την δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, δεν δέχονται την συνταγματική ατιμωρησία και γίνονται υπόδειγμα για παραδειγματισμό και υποστήριξη της τάξης και του νόμου. Σχεδόν ταυτόχρονα με την δημοσιοποίηση ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία βρήκε ένοχο τον Πρωθυπουργό για παραβίαση των κανόνων του lockdown και την άρνηση του Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί, παραιτήθηκε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης.
Στις 13 Απριλίου 2022 ο λόρδος Wolfson of Tredegar QC παραιτήθηκε ως Υφυπουργός Δικαιοσύνης του Στέμματος στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Με επιστολή του, την οποία ανάρτησε στο twitter του, τόνισε εμφαντικά μεταξύ άλλων ότι «Η δικαιοσύνη μπορεί συχνά να είναι ζήτημα δικαστηρίου και διαδικασίας, αλλά το κράτος δικαίου είναι κάτι άλλο – μια συνταγματική αρχή που, στη ρίζα της, σημαίνει ότι όλοι σε ένα κράτος, και μάλιστα το ίδιο το κράτος, υπόκεινται στο νόμο».
Και ότι με μεγάλη λύπη κατέληξε «…στο συμπέρασμα ότι η κλίμακα, το πλαίσιο και η φύση αυτών των παραβιάσεων σημαίνουν ότι θα ήταν ασυμβίβαστο με το κράτος δικαίου η συμπεριφορά αυτή να περάσει με συνταγματική ατιμωρησία, ειδικά όταν πολλοί στην κοινωνία συμμορφώθηκαν με τους κανόνες με μεγάλο προσωπικό κόστος, και άλλοι επιβλήθηκαν πρόστιμα ή διώκονταν για παρόμοια, και μερικές φορές φαινομενικά πιο ασήμαντα, αδικήματα. Δεν είναι μόνο το ζήτημα του τι συνέβη στην Ντάουνινγκ Στριτ ή η δική σας συμπεριφορά. Είναι επίσης, και ίσως περισσότερο, η επίσημη απάντηση σε ό,τι συνέβη. Καθώς προφανώς δεν συμμεριζόμαστε αυτήν την άποψη για αυτά τα θέματα, πρέπει να σας ζητήσω να δεχτείτε την παραίτησή μου…»
Γι΄αυτό αξίζει σήμερα να αφιερώσω το άρθρο μου στην προβολή αυτής της αξιοπρεπούς για λόγους αρχών ενέργειας από τον λόρδο Wolfson, για ευρύτερη ενημέρωση.
Γιατί, όπως η πράξη του Μπόρις Τζόνσον θα καταγραφεί στην ιστορία για την περιφρόνηση του κράτους δικαίου έτσι και η παραίτηση του λόρδου Wolfson θα καταγραφεί στην ιστορία της χώρας για την ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου έναντι επανειλημμένων παραβιάσεων των κανόνων και παραβιάσεων του ποινικού δικαίου.
Είναι μια υπόθεση που πρέπει να διαβαστεί και από τους Βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων, τους Υπουργούς και όλους τους λειτουργούς της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ένα θέμα ηθικής ευθιξίας που άπτεται της ανάγκης σεβασμού κανόνων…
Ο λόρδος Wolfson διορίσθηκε στη θέση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης από τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον τον Δεκέμβριο του 2020 και παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2022.
Γεννήθηκε το 1968 στο Λίβερπουλ και σπούδασε Νομική και Ανατολικές Σπουδές στο Κολέγιο Selwyn στο Cambridge. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και αργότερα ένας διακεκριμένος δικαστής. Η μητέρα του επίσης σπούδασε νομική και δίδαξε σε κολέγια ανώτερης εκπαίδευσης. Ο λόρδος Wolfson, εβραϊκής καταγωγής, είναι νυμφευμένος με επίσης δικηγόρο και έχουν τρία παιδιά, αμφότεροι με επιτυχημένες καριέρες ως δικηγόροι.
Αυτούσια η επιστολή του λόρδου Wolfson προς τον Πρωθυπουργό Boris Johnson καθώς και σε μερική ελληνική μετάφραση.
https://twitter.com/DXWQC/status/1514280176636633090 και https://twitter.com/DXWQC/status/1514280176636633090/photo/1
«Αγαπητέ Πρωθυπουργέ, 13.4.2022
Ήταν μεγάλη τιμή που προσκλήθηκα να συμμετάσχω στην κυβέρνησή σας ως Υπουργός Δικαιοσύνης. Στην παρθενική μου ομιλία, χρησιμοποίησα δύο φορές τη φράση “δικαιοσύνη και κράτος δικαίου”. Η δικαιοσύνη μπορεί συχνά να είναι ζήτημα δικαστηρίου και διαδικασίας, αλλά το κράτος δικαίου είναι κάτι άλλο – μια συνταγματική αρχή που, στη ρίζα της, σημαίνει ότι όλοι σε ένα κράτος, και μάλιστα το ίδιο το κράτος, υπόκεινται στο νόμο.
Λυπάμαι που οι πρόσφατες αποκαλύψεις οδηγούν στο αναπόφευκτο συμπέρασμα ότι σημειώθηκαν επανειλημμένες παραβιάσεις κανόνων και παραβιάσεις του ποινικού δικαίου στην Ντάουνινγκ Στριτ. Έχω -και πάλι, με μεγάλη λύπη- καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κλίμακα, το πλαίσιο και η φύση αυτών των παραβιάσεων σημαίνουν ότι θα ήταν ασυμβίβαστο με το κράτος δικαίου η συμπεριφορά αυτή να περάσει με συνταγματική ατιμωρησία, ειδικά όταν πολλοί στην κοινωνία συμμορφώθηκαν με τους κανόνες με μεγάλο προσωπικό κόστος, και άλλοι επιβλήθηκαν πρόστιμα ή διώκονταν για παρόμοια, και μερικές φορές φαινομενικά πιο ασήμαντα, αδικήματα. Δεν είναι μόνο το ζήτημα του τι συνέβη στην Ντάουνινγκ Στριτ ή η δική σας συμπεριφορά. Είναι επίσης, και ίσως περισσότερο, η επίσημη απάντηση σε ό,τι συνέβη. Καθώς προφανώς δεν συμμεριζόμαστε αυτήν την άποψη για αυτά τα θέματα, πρέπει να σας ζητήσω να δεχτείτε την παραίτησή μου. Ήταν τεράστιο προνόμιο να εργάζομαι σε σημαντική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένου του νόμου ορόσημο για την ενδοοικογενειακή κακοποίηση, του νόμου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την Αστυνομία, το ‘Έγκλημα… την αναθεώρηση του νόμου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και άλλων εργασιών γα εκμοντερνισμό του συστήματος κοινωνικής δικαιοσύνης… Θα συνεχίσω να υποστηρίζω αυτές και άλλες πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση των αλλαγών που και οι δύο γνωρίζουμε ότι χρειάζεται αυτή η χώρα και τις οποίες υποσχεθήκαμε στο μανιφέστο μας. Αλλά μπορούμε να αναλάβουμε αυτές και άλλες νομικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό – και επίσης να υπερασπιστούμε αξιόπιστα τους δημοκρατικούς κανόνες στο εξωτερικό, ειδικά σε μια περίοδο πολέμου στην Ευρώπη – εάν είμαστε, και φαίνεται ότι είμαστε, αποφασιστικά αφοσιωμένοι τόσο στην τήρηση του νόμου όσο και επίσης στο κράτος δικαίου.
Στην περίπτωση του Σόμερσετ το 1772, η οποία έλεγε ότι ο θεσμός της δουλείας ήταν αντίθετος με το κοινό δίκαιο στην Αγγλία και την Ουαλία, ο Λόρδος Mansfield CJ αναφώνησε “fiat justitia ruat caelum” – ας επικρατήσει η δικαιοσύνη, αν και πέφτουν οι ουρανοί. Λυπάμαι πολύ που ο ουρανός έπεσε πρόωρα στην τρέχουσα υπουργική μου σταδιοδρομία, αλλά κατέληξα στο συμπέρασμα ότι, σύμφωνα με τις υπουργικές και επαγγελματικές μου υποχρεώσεις να υποστηρίζω και να τηρώ το κράτος δικαίου, δεν έχω άλλη επιλογή από το να υποβάλω την παραίτησή μου .Με εκτίμηση,LORD (DAVID) WOLFSON OF TREDEGAR, QC»
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος