Δένδιας: Θέλουμε την παρουσία των ΗΠΑ στη Θράκη

Ο υπουργός τόνισε ότι αποτέλεσε επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης η 5ετής διάρκεια της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ – αντί ετήσιας – καθώς όπως είπε «αυτό λειτουργεί προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων»

 

Το νέο περιεχόμενο της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ υπερασπίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την συζήτηση του σχετικού κειμένου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο υπουργός τόνισε ότι αποτέλεσε επιθυμία της Ελληνικής Κυβέρνησης η 5ετής διάρκεια της συμφωνίας – αντί ετήσιας – καθώς όπως είπε «αυτό λειτουργεί προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων. Ο ίδιος αποκάλυψε δε, πως αρχικά υπήρξαν σκέψεις να προβλεφθεί 10ετής διάρκεια.

«Αυτό πιστεύουμε ότι είναι το εθνικό συμφέρον. Δεν κάναμε καμία χάρη στις ΗΠΑ. Είμαστε γενναιόδωροι απέναντι στο συμφέρον της πατρίδας. Θέλαμε την 5ετία. Δεν σας κρύβω ότι στην κυβέρνηση σκεφτήκαμε και την 10ετία. Θέλουμε την στρατιωτική παρουσία. Δεν παραστήσαμε ότι είμαστε αυτοί που διώχνουν τις βάσεις. Εχουμε σαφή θέση για το εθνικό συμφέρον. Θέλαμε και θέλουμε την παρουσία στην Θράκη. Ένα από τα σημαντικά στοιχεία της συμφωνίας αφορά την Αλεξανδρούπολη. Θέλουμε την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας για να προσθέσει πως η έντονη ενόχληση της Τουρκίας αποτελεί απόδειξη των ωφελημάτων από την ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «Γίνεται μια συζήτηση στην ελληνική κοινωνία για τον πατριωτισμό που διατρέχει κόμματα και παρατάξεις. Ουδείς αρνείται τον πατριωτισμό οποιουδήποτε. Πως όμως προσλαμβάνεται ο πατριωτισμός;

Πολλές φορές στην ιστορία μας ο πατριωτισμός κάλυψε ιδιοτελέστατες προσωπικές ατζέντες. Να δούμε λοιπόν πως νοηματοδοτεί ο καθένας τον πατριωτισμό ; Η απραξία δεν συνιστά πατριωτισμό. Ο στρουθοκαμηλισμός δεν συνιστά πατριωτισμό. Εμείς πιστεύουμε σε πατριωτισμό που πηγάζει από την αυτοπεποίθηση, την γνώση της ταυτότητάς μας. Σε ένα πατριωτισμό ανοικτό. Πιστεύουμε στην ανάγκη να είναι ανοικτή η Ελλάδα στα Βαλκάνια και όχι αιχμάλωτη των ελληνοτουρκικών διαφορών».