Νέστος: Ο ποταμός σε σχήμα φιδιού με τις απίστευτες εικόνες
Ο Νέστος συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πέντε μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας. Με το συνολικό του μήκος να αγγίζει τα 243 χλμ., αποτελεί κατά κάποιον τρόπο το φυσικό σύνορο μεταξύ Μακεδονίας και Θράκης, με τις πηγές του να εντοπίζονται στη Βουλγαρία και να καταλήγουν στο Θρακικό Πέλαγος, μετά από ένα ταξίδι μέσα από τους ορεινούς όγκους της Δυτικής Ροδόπης και του όρους Φαλακρού.
Κατά την αρχαιότητα, ο ποταμός που θεωρείται το φυσικό σύνορο Καβάλας και Ξάνθης, λατρεύτηκε σαν θεός, ενώ σύμφωνα με τη μυθολογία γεννήθηκε πριν ακόμα γεννηθούν οι άνθρωποι, μαζί με 12.456 ποταμούς και 3000 νύμφες.
Νέστος: Ο ποταμός σε σχήμα φιδιού που χαρίζει απίστευτες εικόνες
Στο 243 χλμ. ταξίδι του, λοιπόν, ο ποταμός Νέστος δημιουργεί υπέροχες εικόνες, ενώ προσφέρει απλόχερα την ευεργεσία του υδάτινου στοιχείου στις γύρω περιοχές, κάνοντας τους επισκέπτες να απολαμβάνουν εικόνες απίστευτου φυσικού κάλλους. Πυκνά δάση και σπάνιοι υδροβιότοποι αποτελούν και ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του, σε συνδυασμό με τους περίφημους μαιάνδρους που σχηματίζει στην περιοχή μεταξύ της Σταυρούπολης και των Τοξοτών στην Ξάνθη, οι οποίοι θυμίζουν πολύ έντονα την εικόνα ενός φιδιού που ελίσσεται.
Φιδάκια Νέστου: Το χαρακτηριστικότερο σημείο του ποταμού
Ένα τοπίο απίστευτου φυσικού κάλλους, λοιπόν, αντικρίζει ο επισκέπτης στην περιοχή των Στενών του Νέστου, εκεί όπου ο ποταμός- φυσικό σύνορο μεταξύ των νομών Καβάλας και Ξάνθης σχηματίζει τους περίφημους μαιάνδρους του.
Αποκαλούμενα και ως «Θρακικά Τέμπη», τα Στενά του Νέστου αποτελούν ένα από τα ομορφότερα τοπία στη Βόρεια Ελλάδα. Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς την κοιλάδα του Νέστου είναι να τη διασχίσει με το τρένο, με μια διαδρομή που περνάει δίπλα από όλη την περιοχή των Στενών του ποταμού, με αφετηρία τους Τοξότες και κατεύθυνση προς Σταυρούπολη. Ένα ταξίδι που μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη.
Εναλλακτικά, παράλληλα σχεδόν με την σιδηροδρομική γραμμή υπάρχει καλοχαραγμένο μονοπάτι -κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα για την εξυπηρέτηση των εργατών που κατασκεύαζαν την σιδηροδρομική γραμμή- για πολλούς μία από τις καλύτερες πεζοπορικές διαδρομές στη Θράκη.
Για να απολαύσει κανείς πανοραμική θέα των μαιάνδρων του ποταμού υπάρχει το γνωστό «σημείο θέας», σε υψόμετρο 891 μέτρων ανάμεσα στους Τοξότες και τα Ίμερα, ανηφορίζοντας από το χωριό Γαλήνη.
newsbeast.gr