Το καλοκαιρινό διαμάντι της Θράκης με τα καταγάλανα νερά
Το Θρακικό πέλαγος σίγουρα δεν είναι το πρώτο μέρος που σκέφτεται κανείς όταν σχεδιάζει καλοκαιρινές διακοπές. Όμως τα παράλιά του έχουν κι αυτά τις δικές τους ομορφιές, που λόγω γεωγραφικής θέσης είναι πιο γνωστές σε όσους κατοικούν στη βόρεια Ελλάδα. Κι ανάμεσα στους πιο αγαπημένους προορισμούς των θερινών επισκεπτών της περιοχής ξεχωρίζει το Φανάρι.
Πρόκειται για παραθαλάσσιο χωριό της Ροδόπης, το οποίο κάθε καλοκαίρι έχει μεγάλη τουριστική κίνηση, χάρη στη φήμη μιας υπέροχης, αμμουδερής παραλίας με κρυστάλλινα νερά. Απέχει 32 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή (προσεγγίζετε οδικώς μέσα σε περίπου μισή ώρα) και 38 χιλιόμετρα από την Ξάνθη –από τη Θεσσαλονίκη η απόσταση ανέρχεται στα 235 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ζουν εδώ 490 μόνιμοι κάτοικοι.
Το Φανάρι είναι αρχαίος τόπος, καθώς στην έκτασή του βρισκόταν κάποτε η Δικαία. Το σημερινό χωριό ιδρύθηκε ωστόσο κατά τη δεκαετία του 1920, μετά την προσάρτηση της δυτικής Θράκης στην Ελλάδα, από πρόσφυγες που ήρθαν από την Ανατολική Θράκη και τη Μικρά Ασία.
Μέχρι τότε η έκταση αποτελούσε τμήμα μουσουλμανικού τσιφλικιού και ήταν γνωστή ως «Φενέρ», από τον φάρο που υπήρχε εκεί: είναι λόγω αυτού που επιλέχθηκε τελικά η ονομασία Φανάρι. Ο νέος οικισμός άνθισε ως γραφικό ψαροχώρι, ενώ κατά τη δεκαετία 1935-1945 έγινε και κέντρο εμπορικής δραστηριότητας, αναπτύσσοντας λιμάνι όπου φορτωνόταν ντόπιο σιτάρι και άλλα γεωργικά προϊόντα (διάσημα π.χ. καρπούζια), με προορισμό τον Πειραιά.
Αργότερα, κατά τη διάρκεια της Χούντας, έγιναν και σχέδια για την κατασκευή αεροδρομίου έξω από το Φανάρι, τα οποία έμειναν στα χαρτιά, παρότι είχε ήδη δεσμευτεί ο κατάλληλος χώρος από τις τοπικές αρχές. Από τη Μεταπολίτευση κι έπειτα το χωριό γνώρισε σημαντική τουριστική ανάπτυξη, χάρη στην οποία έγινε γνωστό και ως «διαμάντι του Θρακικού πελάγους».
travel.gr