Νέο STATUS Έντασης στις Ελληνοτουρκικές Σχέσεις
Η Τουρκία πλέον «Απειλεί» ..δεν Προκαλεί
Υπερπτήσεις
Γράφει ο Αθανάσιος Πάσχου
Υποπτέραρχος ε.α. (ΟΙΚ) Msc Διεθνές Δίκαιο
Η Ελλάδα είναι συνηθισμένη από την μόνιμη τουρκική προκλητικότητα που από το τέλος Απριλίου μέχρι σήμερα ξεπέρασε κάθε όριο, πραγματοποιώντας τον μεγαλύτερο από το 1974 αριθμό υπερπτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά.
Πολύ σωστά και δικαιολογημένα το ΥΠΕΞ ανέστειλε-πάγωσε τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) και ταυτόχρονα απέκλεισε την Τουρκία από την συμμετοχή της στην αεροπορική άσκηση «Tiger Meet».
Απειλές αντί προκλήσεων
Είναι προφανές ότι η Τουρκία με τις ενέργειες της αυτές που πλέον δεν είναι προκλήσεις αλλά «απειλητικές ενέργειες» επιζητεί ένα αεροπορικό «ατύχημα» για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης με πιθανή άμεση μετεξέλιξή της σε θερμό επεισόδιο, μικρής ή μεγάλης έντασης. Σκοπός της να εκμεταλλευτεί την σύγχυση που επικρατεί στην Ευρώπη από τις ενεργειακές και όχι μόνο, συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, αφού όλες οι χώρες μονοσήμαντα είναι προσανατολισμένες στα εκεί σοβαρά εξελισσόμενα γεγονότα.
Οι πιθανοί λόγοι μιας τέτοιας συμπεριφοράς εκ μέρους της Τουρκίας μπορεί να είναι:
-Να οδηγήσει την Ελλάδα σε αναγκαστική διαπραγμάτευση για τα κυριαρχικά της δικαιώματα (ΑΟΖ-Υφαλοκρηπίδα-συνεκμετάλλευση κ.α.).
-Να πιέσει τις ΗΠΑ για να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35, η στην έγκριση προμήθειας από το αμερικανικό κογκρέσο νέων και εκσυγχρονισμό των παλαιών της αεροσκαφών F-16.
–Να δημιουργήσει πρόβλημα στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και στην προγραμματισμένη για 1η φορά ομιλία Έλληνα Πρωθυπουργού στο κογκρέσο. Ένα θερμό επεισόδιο θα ακύρωνε σίγουρα αυτή την επίσκεψη με σημαντικές επαφές, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται να θωρακίσουν περαιτέρω τη χώρα μας, πολιτικά, αμυντικά, εξωτερικά, οικονομικά.
-Να συσπειρώσει την εσωτερική τουρκική κοινή γνώμη στον κυβερνητικό συνασπισμό των Ερντογάν-Μπαχτσελί εν όψει των εκλογών του 2023 καθόσον οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Τούρκο πρόεδρο και το κόμμα του σε ποσοστά πολύ χαμηλής δημοτικότητας αλλά κυρίως διότι η μεγάλη ακρίβεια σήμερα στην τουρκία εξαθλιώνει στην κυριολεξία όλους τους πολίτες. Σημειωτέον δε ότι η στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε (στις 5/5/2022) επίσημο τρέχοντα πληθωρισμό 69,97% ενώ στην πραγματικότητα ξεπερνά το 120%. Η οικονομική κρίση στην Τουρκία είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και θα το δούμε μπροστά μας προσεχώς να «μετατρέπεται» σε «προϊόν εξαγωγής» μιας κρίσης διασυνοριακής όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην χώρα.
Η Τουρκία είναι προβλέψιμη;
Σίγουρα είναι, για όσους στην εξωτερική πολιτική και άμυνα ασχολούνται επαγγελματικά και «εντρυφούν στις γραφές». Ο υπουργός άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μαζί με την ηγεσία των ΕΔ, που ηγούνται της άμυνας, πληρούν τις προσδοκίες για μια αποτελεσματική αμυντική θωράκιση και αμυντική πολιτική αποτροπής, γιαυτό και έχουν θέσει διακριτικά την άμυνα του εθνικού χώρου στην αναγκαία μόνιμη ετοιμότητα, δίνοντας και την ασφάλεια της ισχύος στον ΥΠΕΞ και τον Πρωθυπουργό για να ασκείται επιτυχώς μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο, με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται από τον Ρώσο-Ουκρανικό πόλεμο.
Συμφωνίες αμυντικής συνδρομής με ΗΠΑ, Γαλλία, ΗΑΕ, με Ισραήλ, Αίγυπτο, Κύπρο, ΗΠΑ για ενεργειακά ζητήματα, καθιστούν τη χώρα στον πυρήνα της Ευρώπης τόσο από αμυντικής πλευράς όσο και από ενεργειακής. Η Αλεξανδρούπολή στη Θράκη εκτός από κόμβος στρατιωτικός για τη μεταφορά εξοπλισμού και ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία γίνεται και ενεργειακός κόμβος με την κατασκευή αποθηκών LNG για την προμήθεια-αποστολή φυσικού αερίου στις βαλκανικές χώρες, πέραν της διέλευσης του αγωγού ΤΑΡ που φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαιτζάν.
Από την Ρητορική στην Πράξη
Ναι λοιπόν η Τουρκία είναι προβλέψιμη. Ό,τι δηλώνει ρητορικά το πραγματοποιεί εν χρόνω και στο κατάλληλο γι΄αυτήν «τάιμινγκ», αρκεί οι υπεύθυνοι φορείς (ΥΠΕΘΑ-ΥΠΕΞ κλπ) να μελετούν και να πράττουν αναλόγως, ήτοι:
Α.-Πρώτα άρχισε σιγά-σιγά να θέτει το ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών λόγω των Συνθηκών Λωζάνης κλπ, που δεν το επιτρέπουν, όπως λανθασμένα με βάση το διεθνές δίκαιο ισχυρίζεται η τουρκία, παραπλανώντας σκόπιμα την διεθνή γνώμη. Ορθά με 4 λέξεις ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε: «ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται» όπως άλλωστε προβλέπει το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Β.-Κατόπιν σε επόμενο χρόνο υπουργοί της τουρκίας έβαλαν και το θέμα της «Κυριαρχίας» των νησιών, ότι δηλ. εφόσον δεν αποστρατικοποιούνται χάνουν την κυριαρχία τους και δεν ανήκουν στην Ελλάδα.
Γ.-Το επόμενο βήμα της τουρκίας ήταν να κάνει πράξη τις ρητορικές δηλώσεις, να πραγματοποιήσει απειλή δηλ. κατά των νησιών και να δημιουργήσει τα τετελεσμένα που πάντα επιδιώκει. Διενήργησε λοιπόν αθρόες παραβιάσεις και υπερπτήσεις αεροσκαφών πάνω από νησιά μας και έκανε «ένα ακόμη βήμα ρητορικό», ιδιαίτερα σημαντικό: Ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε ελληνικά αεροσκάφη που έκαναν 30 παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου, θεωρώντας ότι τα ελληνικά αεροσκάφη πετώντας πάνω από τα Ελληνικά νησιά προς αναχαίτιση των τουρκικών που υπερίπταντο αυτών, έκαναν παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου (!!!) , δυστυχώς έπεται συνέχεια.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Ο εχθρός υπάρχει, απειλεί και προκαλεί, μας προετοιμάζει. Εμείς συνεχίζουμε την αμυντική θωράκιση και την «έξυπνη» διπλωματία, Αγρυπνούμε και Επαγρυπνούμε.