Ώρα να τρέξουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης
Να λοιπόν που μετά από πολλά χρόνια αγωνίας, οργής και εξόδων από την πλευρά των επαγγελματιών της εστίασης, ήρθε οι ώρα να «τακτοποιηθούν» μετά από την επίμονη και επίπονη προσπάθεια των κατά τόπους επιμελητηρίων, οι οποίοι κατάφεραν να έρθουν σε συνεννόηση με την GEA (Εταιρεία που διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα των συγγενών των καλλιτεχνών) που τα υπέρογκα πρόστιμα για την χρήση της μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ήταν ακόμη μία θηλιά στο λαιμό τους τα χρόνια της οικονομικής δυσπραγίας.
Το Επιμελητήριο της Ξάνθης έκανε ότι είναι ανθρωπνως δυνατό, άσχετα αν οι άσπονδοι «φίλοι» και πολιτικοί αντίπαλοι του Σ. Μωραίτη μιλούσαν για αυτοπροβολή και έργο μηδέν.
Η υπόθεση των πνευματικών δικαιωμάτων που έγινε ο φόβος και ο τρόμος των καταστημάτων εστίασης και τα υπέρογκα πρόστιμα που κρέμονταν σαν την αγχόνη στον σβέρκο των επαγγελματιών, έλαβε αίσιο τέλος ή το καλύτερο δυνατό τέλος και είναι η ώρα οι επαγγελματίες της Ξάνθης να πάρουν πρωτοβουλίες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Ο ίδιος ο Σ. Μωραίτης αναφέρει στην «Θ»: Πρόκειται για τα συγγενικά δικαιώματα. Οι τρεις φορείς της GEA (ένας για τους μουσικούς, ένας για τους τραγουδιστές και ένας για τα οπτικοακουστικά) ενώθηκαν το 2011 με νομοθετική διάταξη, για να κάνουν κοινή είσπραξη. Από τότε έως τώρα όμως, λόγω μνημονίων, ναι μεν εισπράττουν, αλλά ένας μεγάλος όγκος από την εστίαση, την νυχτερινή διασκέδαση και την ψυχαγωγία – καθώς πέρα από την πανδημία συνέβησαν και τα γεγονότα με την ΑΕΠΙ τότε που υπήρχε τεράστιο πρόβλημα – είχε χρωστούμενα. Όλοι θεωρούσαν ότι αυτή είναι η ΑΕΠΙ, αλλά αυτή (σ.σ. η GEA) αφορά στα συγγενικά δικαιώματα. Εκκρεμούσαν λοιπόν και εκκρεμούν ακόμη πάρα πολλές δίκες. Και επειδή πλέον μπαίνουμε στην κανονικότητα, εδώ και 1.5 χρόνο περίπου ως Ένωση Επιμελητηρίων ξεκινήσαμε και κάνουμε διαπραγμάτευση, όπως και με τα πνευματικά δικαιώματα. Τελικά, καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία για να κλείσουμε όλο αυτό το δύσκολο «κεφάλαιο» των 11 ετών και ουσιαστικά πληρώνοντας πολύ λίγα χρήματα (δηλαδή για 1 χρόνο) χωρίς να έχουν από εδώ και πέρα δικαστικές διαμάχες, έξοδα και ταλαιπωρίες, θα ενταχθούν σε αυτήν την συμφωνία και θα πάρουν άδεια και για τα 11 χρόνια (μέχρι και το 2022). Τα καφενεία – για παράδειγμα – για 10 χρόνια θα πληρώσουν 60 ευρώ και για 11 χρόνια 160 ευρώ, αν και έπρεπε να πληρώσουν 4000-5000 ευρώ. Όλες οι κλίμακες κυμαίνονται σε αυτήν την αναλογία. Είναι ελάχιστα τα χρήματα. Κατορθώσαμε το ακατόρθωτο και τους πιέσαμε όσο μπορούσαμε. Βεβαίως και αυτοί οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι είχαν δυσκολίες τα μαγαζιά και καταλήξαμε σε αυτήν την ιστορική συμφωνία. Πρόκειται για μια επωφελή συμφωνία, την οποία όσοι αξιοποιήσουν εκτός του ότι θα πληρώσουν ελάχιστα χρήματα για 11 χρόνια, θα πληρώσουν και του χρόνου τον Μάιο του 2023 ένα ποσό (π.χ. η κατηγορία των 60 ευρώ θα πληρώσει άλλα 100 ευρώ για του χρόνου) και θα έχουν νόμιμες άδειες και δεν θα έχουν δικαστικές διαμάχες και κυνηγητό. Οι μόνοι που θα «χάσουν» είναι στην ουσία οι δικηγόροι και τα δικαστήρια. Σταματούν οι εκκρεμοδικίες και πάμε στην επόμενη ημέρα.
Για να καταλήξει λέγοντας:
ΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΑΜΕΛΗΣΟΥΝ – ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στους ιδιοκτήτες των παραπάνω επιχειρήσεων δεν μένει πλέον παρά μόνον να επικοινωνήσουν με το επιμελητήριο στα τηλέφωνα που έχουν δημοσιοποιηθεί και να μπούνε στην διαδικασία τακτοποίησης αυτής της σοβαρότατης εκκρεμότητας που με τελικό κόστος 160 ευρώ θα απαλλαγούν από ένα χρέος 4000 και 5000 ευρώ.