Τι νόημα έχουν οι παγκόσμιες ημέρες;

Βλέπουμε κατά καιρούς από κάποιους φορείς κάλεσμα για συμμετοχή των πολιτών στον γιορτασμό όπως π.χ. για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Καπνίσματος, Περιβάλλοντος, Ναρκωτικών και πάει λέγοντας.

Σε αυτές τις εκδηλώσεις κάποιος επιφανείς συμπολίτης μας θα πει κάποια πράγματα για το ιστορικό και τον λόγο υιοθέτησης της παγκόσμιας ημέρας, κάποιος ειδικός, γιατρός, περιβαλλοντολόγος, αστυνομικός για τα ναρκωτικά θα πει κάτι παρόμοιο, θα παρουσιάσει κάποιες μετρήσεις και αποτελέσματα από κάποιες έρευνες και μετά … η πραγματικότητα έρχεται σκληρά και επώδυνα να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η παγκόσμια ημέρα παραδείγματος χάριν για τα ναρκωτικά ή το περιβάλλον, καλή είναι, αλλά, δεν παύει απλά να είναι μία σύναξη ανθρώπων που θα πούνε κάποια καλά λόγια, θα προτείνουν δράσεις, προγράμματα, αλλά τα ναρκωτικά θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν στις «πιάτσες», οι σακούλες των σκουπιδιών θα συνεχίσουν να είναι πεταμένες έξω από τους κάδους, μέσα στα δάση και τους δρόμους.

Τελικά έχουν καμμιά πραγματική αξία οι θεσμοθετημένες Παγκόσμιες Ημέρες; Μήπως χρειάζεται κάτι ποιο πρακτικό όπως π.χ. να μάθουμε να σεβόμαστε όλες τις δραστηριότητες αναφορικά με τις παγκόσμιες ημέρες να λειτουργούμε, να παράγουμε αποτέλεσμα και μετά στις θεσμοθετημένες παγκόσμιες ημέρες να πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα την προσπάθεια.

Διαφορετικά οι δράσεις και τα λόγια θα παραμείνουν γράμμα κενού περιεχομένου.