Η Πατριωτική Ένωση για την σκανδαλώδη Περίπτωση Λιγνάδη.
Ο Καταδικαζόμενος ως Βιαστής Μπορεί να Αφήνεται Ελεύθερος;
Αυτό που έγινε με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Λιγνάδη είναι από τα ανήκουστα της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Ο κατηγορούμενος για βιασμούς ανηλίκων, αφού ευρέθη ένοχος και κατεδικάσθη σε 12 χρόνια κάθειρξη, αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την αναμενόμενη απόφαση του Εφετείου.
Αυτό που είναι ακόμη πιο σκανδαλώδες είναι η υπάρχουσα νομική βάση, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η απόφαση του Δικαστηρίου: το άρθρο δηλαδή 497 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, παράγραφος 8 . Το τελευταίο επιτρέπει, αν δεν επιτάσσει, την απελευθέρωση του καταδικασθέντος, μέχρι το Εφετείο, εάν συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η εκτίμηση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαπράξεως απ’ αυτόν του ίδιου εγκλήματος η διαφυγής στο εξωτερικό.
Η παράγραφος 8 στο άρθρο 497 του ΚΠΔ εισήχθη, το 2019, από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τις εκλογές, με τροπολογία που κατέθεσε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου. Γιατί όμως η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν αποκατέστησε το άρθρο στην αρχική του μορφή; Ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας προέβη μάλιστα σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα, για να διορθώσει, υποτίθεται, τις γνωστές υπερβολές, που είχε εισαγάγει σ’ αυτόν ο προηγούμενος υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παρασκευόπουλος. Περιέργως, δεν περιελήφθη στις διορθώσεις ούτε το άρθρο 497 ούτε και άλλες εξίσου σκανδαλώδεις πρόνοιες, όπως, π. χ. , η κατάργηση ως ποινής της διοικητικής απελάσεως, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μη μπορεί να απελαύνει αλλοδαπούς εγκληματίες, μετά την έκτιση της ποινής τους.
Προς τιμή της, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Γκανέ ζήτησε να της διαβιβασθούν τα πρακτικά των αποφάσεων της δίκης, για να εξετάσει, προφανώς, το ενδεχόμενο ασκήσεως εφέσεως.
Η Πατριωτική Ένωση σέβεται την Ελληνική Δικαιοσύνη και τις αποφάσεις της. Προφανώς όμως, βρισκόμαστε μπροστά σε αποφάσεις, που δεν συνάδουν με το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας και απορρέουν από σκανδαλώδεις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Καλούμε την Κυβέρνηση και ειδικότερα τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την αποκατάσταση του άρθρου 497 στην αρχική του μορφή και την επανεξέταση άλλων προβληματικών προνοιών, όπως, κατά πρώτο λόγο, η κατάργηση της διοικητικής απελάσεως αλλοδαπών.
Η δικαιοσύνη είναι ο στυλοβάτης της δημοκρατίας και της κοινωνικής ειρήνης και το κύρος της πρέπει να περιφρουρείται, ώστε ν’ αποτελεί αυτή καταφυγή και εγγύηση για τον κάθε πολίτη.