Συνέντευξη του Στέργιου Στεργιάδη στην «Αγκίδα» την ώρα της γυμναστικής!
Με έναν πρωτότυπο τρόπο παραχώρησε συνέντευξη στην «Αγκίδα» ο Στέργιος Στεργιάδης, ο οποίος υπήρξε δημοτικός σύμβουλος με τη διοίκηση του Πέτρου Σούλα ενώ στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Γιάννη Καμαρινού. Η συνέντευξη δόθηκε κατά την πρωινή γυμναστική και συγκεκριμένα κατά την ώρα της πεζοπορίας στην περιπατητική οδό της Αντώνη Τρίτση.
Ο κύριος Στεργιάδης μίλησε για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, είπε ότι οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης θα έπρεπε ήδη να έχουν παρουσιάσει τις διακηρύξεις τους και να έχουν συγκροτήσει ψηφοδέλτια, μίλησε για τα προβλήματα του δήμου, για τη διοίκηση Μανδαλιανού, για το δήμαρχο, για τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, για τις υποψηφιότητες της παράταξής του, αναφέρθηκε στην αποχώρηση του Γιάννη Καμαρινού, στην πιθανότητα διάσπασης της παράταξης εξαιτίας αυτής της αποχώρησης, για τη δική του παρουσία στις προσεχείς δημοτικές εκλογές και για τη διαχείριση της πανδημίας από τη διοίκηση του δήμου.
Αγκίδα: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου, που προέρχονται από την αντιπολίτευση, περιμένουν να περάσουν οι εθνικές εκλογές προκειμένου να κάνουν επίσημες ενέργειες. Πιστεύετε πως είναι σωστό κάτι τέτοιο;
Στέργιος Στεργιάδης: Είναι εντελώς λανθασμένο. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα έπρεπε να είναι έτοιμοι. Προπαντός θα έπρεπε να είναι έτοιμοι όσοι αναζητούν ψήφους από την ίδια εκλογική δεξαμενή. Θα έπρεπε ήδη να έχουν συγκροτήσει τις παρατάξεις τους, τουλάχιστον το βασικό κορμό, να είναι πλέον συμπαγής ομάδες και σαν τέτοιες να μιλάνε με τους υποψηφίους βουλευτές και με τα κόμματα που θα προσδοκούν ψήφο από τους κατοίκους του δήμου μας. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είχαν ανακοινώσει και τις διακηρύξεις των παρατάξεων. Είχαν αρκετό χρόνο. Εδώ και έξι μήνες τα μέτρα εξαιτίας του κορονοϊού δεν είναι τόσο αυστηρά, υπάρχει μια ελευθερία, οπότε θα έπρεπε ήδη να είχαν κινηθεί.
Με διαφορετικό τρόπο μιλάς με τους υποψηφίους βουλευτές και με τα κόμματα ως υποψήφιος δήμαρχος με συγκροτημένη παράταξη και με διαφορετικό τρόπο ως ένας άνθρωπος που έχεις εκφράσει την επιθυμία να είσαι υποψήφιος δήμαρχος αλλά κανένας δεν ξέρει εάν τελικά θα φτάσεις έως τις εκλογές. Οι βουλευτικές εκλογές άλλωστε θα γίνουν πριν τις δημοτικές είτε διεξαχθούν αμέσως μετά το καλοκαίρι είτε διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2023. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι δεν θα έπρεπε να βλέπουν τις εθνικές εκλογές ως τροχοπέδη στη δράση τους για τις δημοτικές εκλογές. Ίσα ίσα θα έπρεπε να τις βλέπουν ως μέσο για να απαιτήσουν πράγματα για το δήμο ως υποψήφιοι δήμαρχοι.
Αγκίδα: Άρα πιστεύετε πως θα έπρεπε να γίνουν δημόσιες εκδηλώσεις που να καταδεικνύουν τις υποψηφιότητες.
Στέργιος Στεργιάδης: Σαφώς. Και πρέπει να είναι παρόντες σ’ αυτές τις διαδικασίες από τώρα όχι μόνο όσοι θέλουν να εκλεγούν δήμαρχοι αλλά και όσοι θέλουν να εκλεγούν δημοτικοί σύμβουλοι.
Αγκίδα: Οι 15 μήνες μέχρι τις εκλογές είναι πολλοί για να προλάβει να κινηθεί κάποιος ο οποίος θέλει να κερδίσει κατερχόμενος ως υποψήφιος δήμαρχος;
Στέργιος Στεργιάδης: Οι μήνες δεν είναι 15. Είναι 11, γιατί τόσοι απομένουν μέχρι την κατάθεση των ψηφοδελτίων. Άρα οι μήνες που μένουν δεν είναι πολλοί και οι υποψήφιοι δήμαρχοι πρέπει να κινηθούν άμεσα προκειμένου να συγκροτήσουν ψηφοδέλτια και να τα καταθέσουν. Όποιος θέλει να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο θα πρέπει να έχει πλήρες ψηφοδέλτιο. Τα ψηφοδέλτια θα έχουν περισσότερους υποψηφίους ασχέτως που οι εκλεγμένοι θα είναι λιγότεροι αφού με βάση το νέο εκλογικό νόμο για τις δημοτικές εκλογές οι έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο Κορδελιού Ευόσμου θα μειωθούν από 45 σε 39, από τις οποίες 25 θα λάβει η διοίκηση και τις υπόλοιπες η αντιπολίτευση.
Αγκίδα: Δηλαδή εκτιμάτε πως υπάρχει καθυστέρηση από πλευράς των υποψηφίων δημάρχων;
Στέργιος Στεργιάδης: Το 2006, ο Πέτρος Σούλας αμέσως μετά τις εκλογές έδωσε το στίγμα του για τις επόμενες δημοτικές εκλογές με την «Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Ευόσμου» σε συγκεκριμένο χώρο ως σημείο αναφοράς, κάτι που θα έπρεπε να είχαν ήδη κάνει και οι τωρινοί υποψήφιοι δήμαρχοι.
Αγκίδα: Πώς θα κρίνατε τη διοίκηση Μανδαλιανού;
Στέργιος Στεργιάδης: Υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες επειδή ήταν νέα διοίκηση με νέους εκλεγμένους. Επίσης σχεδόν όλοι οι εκλεγμένοι αυτής της διοίκησης είναι απόφοιτοι ανωτάτων σχολών, πράγμα που δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες. Δεν ξέρω τι εσωτερικά προβλήματα αντιμετώπισε η διοίκηση, αλλά οι προσδοκίες διαψεύστηκαν. Δυστυχώς δεν παρήχθη έργο και ένας λόγος είναι γιατί δημιουργήθηκαν προβλήματα των αιρετών με τους υπαλλήλους. Η ευθύνη δεν ανήκει στους υπαλλήλους. Ο αιρετός έχει την ευθύνη και αυτός απολογείται. Δεν μπορεί ο υπάλληλος να προσπαθεί να σου πει κάτι κι εσύ σαν αιρετός να μην του δίνεις σημασία και να λες ότι λαμβάνεις πολιτικές αποφάσεις.
Αγκίδα: Στο δήμο μας υπάρχουν πολλά προβλήματα. Σ’ ένα από αυτά περπατάμε αυτή τη στιγμή, στην οδό Τρίτση. Μια ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή με τεράστιο πρόβλημα στο πάρκινγκ και στον φωτισμό.
Στέργιος Στεργιάδης: Θυμάμαι ότι είχα πει σε παλαιότερη συνέντευξη πως η Θεσσαλονίκη μας είναι ερωτική πόλη και ο δήμος μας είναι ο πιο ερωτικός δήμος της, γιατί λόγω χαμηλού φωτισμού είναι κατάλληλος για τα ζευγαράκια.
Χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά στο δήμο μας, έχει πολλά προβλήματα και άρα αυτοί που θέλουν να ασχοληθούν θα έπρεπε ήδη να είναι μέρα και νύχτα στους δρόμους για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Αγκίδα: Θα μπορούσαν να γίνουν πράγματα που δεν έγιναν;
Στέργιος Στεργιάδης: Θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο τόπος αυτός έχει πολλά προτερήματα. Ένα από αυτά είναι η είσοδος της πόλης που περνάει από το δήμο μας. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνει κάποιος στην πόλη και να νομίζει ότι περνάει από τσαντιρομαχαλά. Θα έπρεπε όλος αυτός ο δρόμος να σουλουπωθεί. Λένε ότι ο δρόμος ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τα ίδια λένε για την Ακαδήμου. Ας πιέσουν λοιπόν πολιτικά την Περιφέρεια.
Δεν μπορεί η Τρίτση, που δόθηκε 1 εκατομμύριο ευρώ για την ανάπλασή της, να μην έχει πράσινο, να μην έχει φωτισμό, να μην έχει πάρκινγκ, ενώ καθημερινά συγκεντρώνονται χιλιάδες άνθρωποι όχι μόνο από το δήμο μας αλλά και από άλλους δήμους.
Να μιλήσω για το στάδιο; Ο δήμος μας, με πληθυσμό κοντά στις 200.000 κατοίκους, είναι μεγαλύτερος από τη Λάρισα και σχεδόν ίσος με την Πάτρα. Ας μετρήσουμε πόσα στάδια, πόσα κολυμβητήρια, πόσα κλειστά γυμναστήρια έχουν αυτές οι πόλεις, ενώ εμείς δεν έχουμε ούτε μισό. Ευτυχώς, όσον αφορά τα κολυμβητήρια, μας αγαπάει ο Θεός κι έτσι μπορούμε να κολυμπήσουμε στους δρόμους που γίνονται λίμνες κάθε φορά που βρέχει. Δυστυχώς όλα αυτά είναι εις βάρος όλων και εμού προσωπικός, που ασχοληθήκαμε με τα κοινά.
Αγκίδα: Πώς θα κρίνατε την παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του δημάρχου στις συνεδριάσεις;
Στέργιος Στεργιάδης: Ό,τι κάνουν το κάνουν συνειδητά. Ιδιαίτερα ο κύριος Ρούμελης. Επειδή τον εκτιμώ, είναι φίλος και επειδή τον παρακολούθησα και ως δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο του πρώην δήμου Ευόσμου όπου είχε στρωτό λόγο και κόσμια συμπεριφορά, όταν άκουσα ότι θα γίνει πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματικά χάρηκα. Πίστευα ότι με την αίγλη, την εμπειρία του ως καθηγητής, τη γνώση του χειρισμού του λόγου, θα ήταν ένας πολύ καλός πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.
Δυστυχώς όμως δεν επιβεβαιώθηκαν οι σκέψεις μου, με τον τρόπο που διαχειρίζεται το Δημοτικό Συμβούλιο. Πιστεύω ότι πολλά πράγματα τα εκμεταλλεύεται υπέρ της παράταξής του και σε βάρος του Δημοτικού Συμβουλίου και της αντιπολίτευσης ιδιαίτερα. Μπράβο του. Καλά κάνει αφού μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης δεν υφίσταται για να αντιδράσει. Ο Γιάννης Καμαρινός και ο Πέτρος Σούλας, όπως και μερικοί ακόμα, έχουν την εμπειρία. Υπάρχουν όμως άλλοι, δυστυχώς αρκετοί, που το μόνο το οποίο τους ενδιαφέρει είναι πώς θα προβάλλουν τον εαυτό τους και όχι πώς θα προβάλουν τα προβλήματα.
Αγκίδα: Για τη συμπεριφορά του δημάρχου;
Στέργιος Στεργιάδης: Ο κύριος Μανδαλιανός είχε διευκρινίσει προεκλογικά πώς θα είναι ως δήμαρχος. Τον Κλεάνθη Μανδαλιανό ως επιστήμονα τον εκτιμώ απεριόριστα. Από εκεί και πέρα όμως ως πολιτικός και ως δήμαρχος ο κύριος Μανδαλιανός δεν έχει ούτε γνώσεις, ούτε εμπειρία. Από την πρώτη στιγμή άλλωστε είχε πει ότι δεν πρόκειται να αφήσει το επάγγελμά του, άρα θα έπρεπε να περιμένουμε ως φυσικό επακόλουθο πως οι υπόλοιποι εκλεγμένοι θα «σέρνουν το κάρο» και ο ίδιος, μέχρι να αποκτήσει την εμπειρία που απαιτείται, θα είναι ο άνθρωπος που θα παίρνει τις τελικές αποφάσεις κατόπιν όμως των προτάσεων των μελών της παράταξής του. Αυτό βέβαια δεν λειτούργησε.
Προεκλογικά είχα πει ότι ο δήμος δεν είναι ασθενής και γι’ αυτό δεν θέλει το γιατρό του. Ο δήμος χρειάζεται δήμαρχο για να τον διοικήσει. Άρα αυτός που θα είναι δήμαρχος -αυτό ισχύει για όλους όσους διεκδικούνε να γίνουν δήμαρχοι- πρέπει να είναι δήμαρχος 24 ώρες το 24ωρο, για να μην πω 48 ώρες το 24ωρο. Το επάγγελμα του καθενός είναι τιμή του και καμάρι του. Όμως όταν ασχολείσαι με τα κοινά και ιδιαίτερα όταν αυτό το κάνεις στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της βόρειας Ελλάδας, ο οποίος όμως έχει μείνει πίσω αρκετές δεκαετίες, χρειάζεται πρώτα εσύ σαν δήμαρχος να βρίσκεσαι στο δήμο όλο το 24ωρο για να μπορείς να πηγαίνεις στην κεντρική εξουσία συνεχώς και να απαιτείς, όχι να επαιτείς, να χτυπάς, αν χρειαστεί, τη γροθιά στο τραπέζι και να μην φεύγεις εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του κι όχι να ικανοποιείσαι με τα ψίχουλα.
Ο δήμαρχος λοιπόν είναι αξιόλογος σαν γιατρός και σαν άνθρωπος, όπως αξιόλογοι είναι όσοι ασχολούνται, αλλά αυτός ο τεράστιος δήμος χρειάζεται να έχει δήμαρχο που να ασχολείται αποκλειστικά με το δήμο. Εάν ο νυν δήμαρχος επιμείνει πως θα συνεχίσει να λειτουργεί κατά τον ίδιο τρόπο ενώ ταυτόχρονα θα διεκδικήσει και πάλι το δημαρχιακό θώκο, τότε θα πρέπει όσοι κατέλθουν ως αντίπαλοί του να αποδείξουν πως εκείνοι θα λειτουργήσουν διαφορετικά και πως θα κάνουν αυτά τα περισσότερα που χρειάζεται ο δήμος, γιατί αλλιώς δεν πρόκειται να καταφέρουν να τον κερδίσουν.
Αγκίδα: Ο Γιάννης Καμαρινός αποφάσισε να μην θέσει ξανά υποψηφιότητα.
Στέργιος Στεργιάδης: Ο Γιάννης Καμαρινός, τον οποίο εκτιμώ απεριόριστα, πήρε την απόφαση να αποσυρθεί. Δυστυχώς αυτή του η απόφαση γύρισε μπούμερανγκ στην παράταξή μας γιατί εμφανίστηκαν δύο υποψηφιότητες, οι οποίες ενδεχομένως να διαλύσουν την παράταξη, γιατί η παράταξη μοιράζεται.
Αγκίδα: Προς το παρόν δεν φαίνεται να διχάζεται η παράταξη.
Στέργιος Στεργιάδης: Προς το παρόν δεν φαίνεται αλλά θα το δούμε αργότερα στην πράξη, γιατί ακόμη δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του ο Αλεξανδρίδης. Ουσιαστικά και ο Ανδρεάδης δεν έχει κάνει τίποτα επίσημα, εκτός από τη διαδικασία που έγινε εντός της παράταξης για το νέο υποψήφιο δήμαρχο. Και οι δύο πρέπει να δώσουν όνομα στην παράταξή τους, να παρουσιάσουν το λογότυπό τους και τη διακήρυξή τους. Πότε θα το κάνουνε;
Αγκίδα: Εσείς θα έχετε παρουσία στις προσεχείς δημοτικές εκλογές;
Στέργιος Στεργιάδης: Εγώ είμαι παρών. Σ’ αυτές τις εκλογές δεν έχω καμία δέσμευση. Εγώ ασχολούμαι με τα προβλήματα είτε θα είμαι υποψήφιος είτε όχι. Προς το παρόν περιμένω να δω τις επίσημες εξαγγελίες των υποψηφίων δημάρχων για να δω αν αξίζει να ασχοληθώ. Θέλω επίσης να δω από ποιους θα πλαισιωθούν οι υποψήφιοι, γιατί κατά τη γνώμη μου πρέπει ο κόσμος να «μαυρίσει» στην κάλπη αυτούς που θα πάρουν τους παλιούς. Οι παλιοί ό,τι είχαν να δώσουν το έδωσαν.
Αγκίδα: Μπορεί κάποιος από τους υπάρχοντες υποψηφίους να κερδίσει τον Κλεάνθη Μανδαλιανό.
Στέργιος Στεργιάδης: Πιστεύω ότι καθυστέρησαν, αλλά υπάρχει ακόμη χρόνος εάν ενεργοποιηθούν άμεσα. Θα κερδίσει τον κύριο Μανδαλιανό όποιος από εδώ και πέρα έχει καθημερινή παρουσία και πείσει τους δημότες. Ο δήμος έχει 80.000 ψηφοφόρους και από αυτούς το 80% είναι νέοι κάτοικοι που ήρθαν από άλλες περιοχές, πράγμα που σημαίνει πως έχουν δικό τους σκεπτικό, το οποίο δεν επηρεάζεται από τη γνώμη των γονιών ή των παππούδων τους. Άρα αυτούς πρέπει να τους προσεγγίσεις, αλλά αυτό πρέπει να γίνει άμεσα.
Θέλω να τονίσω και κάτι όσον αφορά τη διαδικασία των εκλογών. Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να διακινούνται ψηφοδέλτια πριν τις εκλογές. Θα πρέπει να υπάρχουν μόνο στην κάλπη και να δίνονται από τις εφορευτικές επιτροπές. Επίσης την ημέρα των εκλογών οι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να τριγυρνάνε και να επηρεάζουν τους ψηφοφόρους.
Αγκίδα: Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού προτείνατε να κάνει ο δήμος καμπάνια προκειμένου να ενημερώσει τους δημότες. Δεν έκανε τίποτα.
Στέργιος Στεργιάδης: Θα έπρεπε η διοίκηση του δήμου να εκμεταλλευτεί τα κονδύλια που δόθηκαν για την πανδημία προκειμένου να κάνει πράγματα, αλλά δεν το έκανε. Νομίζω ότι τους παρέσυρε το κύμα, όπως παρέσυρε και την κεντρική εξουσία, και δεν έκαναν τη διαχείριση που έπρεπε να κάνουν. Θυμάμαι κι εκείνην τη γελοιότητα της καραντίνας της «μαύρης αγελάδας» όταν μόνο ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, από ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα, μόνος αυτός βρέθηκε σε καραντίνα. Αυτό η διοίκηση του δήμου θα έπρεπε να το αντιπαλέψει για να μην γίνει. Όσον αφορά σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας, στην Κίνα μέσα σε τρεις ημέρες έκαναν ολόκληρο νοσοκομείο. Εμείς εδώ κλείσαμε νοσοκομεία.