Συνεχίζεται η απαξίωση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης

ΣΥΡΙΖΑ ΞΑΝΘΗΣ: Για το θεαθήναι οι προσλήψεις στο Νοσοκομείο

ΣΕ ΚΑΤΗΦΟΡΟ Η ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης καταγγέλλει ως ανεπαρκή  την Διοίκηση του Νοσοκομείου της Ξάνθης για την ΥΠΟ στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των Ξανθιωτών σημειώνοντας παράλληλα ότι έχει πάρει ο κατήφορος την λειτουργία του νοσοκομείου και για να μετριάσει η διοίκηση τα αρνητικά σχόλια των πολιτών ανακοινώνει «μαϊμού» προσλήψεις.

Ποιο συγκεκριμένα ο ΣΤΡΙΖΑ Ξάνθης αναφέρει στην ανακοίνωσή του: Ο κατήφορος που άρχισε εδώ και 3 χρόνια για το Νοσοκομείο Ξάνθης συνεχίζεται ακάθεκτος. Οι ελλείψεις σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό) και τα παράπονα των πολιτών της Ξάνθης για τη δημόσια υγεία ήταν έντονα κατά τις περιόδους έξαρσης της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα, για τη διοίκηση του νοσοκομείου. Αποτέλεσμα να συνεχίζεται ο κατήφορος για το Νοσοκομείο μας.

Στα πρόσφατα άσχημα νέα, συγκαταλέγονται:

  • Η αποχώρηση του διευθυντή της Μ.Ε.Θ., ο οποίος μάταια περίμενε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ώστε να ξαναλειτουργήσει η, εδώ και σχεδόν 2 χρόνια κλειστή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
  • Η παραίτηση του διευθυντή της Παθολογικής, ο οποίος πριν από 1 χρόνο εντάχθηκε στο δυναμικό του Νοσοκομείου Ξάνθης, ενισχύοντάς το σημαντικά. Όμως η κατάσταση που επικρατεί (αλλεπάλληλες εφημερίες, 50 νοσηλευόμενοι στην κλινική, 10 και πλέον στην πτέρυγα covid, μεγάλη κίνηση στο Τμήμα Επειγόντων) τον οδήγησε σε παραίτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στην κλινική.
  • Παρόμοιο πρόβλημα υποστελέχωσης υπάρχει και στην Ουρολογική κλινική του νοσοκομείου, η οποία εφημερεύει μόνο 15 μέρες ανά μήνα. Όταν τελειώσει το 15μερο οι ασθενείς μεταφέρονται στην Καβάλα, ενώ όταν εφημερεύει, νοσηλεύει και τους ασθενείς της Καβάλας. Χειρουργεία μετά βίας εκτελούνται, την ώρα μάλιστα που ιδιώτης ουρολόγος έχει προσληφθεί στο νοσοκομείο αλλά έχει τοποθετηθεί στην κλινική Covid, αντί της Ουρολογικής (!) επιτείνοντας το πρόβλημα που υπάρχει αδικαιολόγητα, λόγω της ανοργανωσιάς που επικρατεί πλέον παντού μέσα στο νοσοκομείο.
  • Το νοσηλευτικό προσωπικό ενώ είναι εξαντλημένο εργάζεται αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα) και πολλές φορές με μειωμένο αριθμό νοσηλευτών στη βάρδια λόγω έλλειψης νοσηλευτών.

Προσπαθώντας να «ισοφαρίσει» επικοινωνιακά την άσχημη αυτή κατάσταση του Νοσοκομείου η σημερινή διοίκηση προσπάθησε να μετριάσει την εύλογη δυσαρέσκεια καταφεύγοντας στη γνωστή λύση εντυπωσιασμού: δηλαδή της προκήρυξης θέσεων ιατρικού προσωπικού. Μία κίνηση που θα μπορούσε ίσως να ενισχύσει πραγματικά το νοσοκομείο αν δεν είχε γίνει απλά για το θεαθείναι… Διότι όπως πολύ καλά γνωρίζουν και οι ίδιοι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Ξάνθης, το να προκηρύξεις θέση που γνωρίζεις ότι δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος, είναι εκ προοιμίου βέβαιο, ότι δε θα καλυφθεί ποτέ, σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο όπως της Ξάνθης, με τις αμοιβές πείνας που προσφέρονται στους γιατρούς που θα επιλέξουν να υπηρετήσουν στο ΕΣΥ. Την ίδια στιγμή δεν προκηρύσσονται ειδικότητες που έχουν να δουν προκήρυξη 15 χρόνια, καθώς και άλλες για τις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον.  Η γενικώς απούσα από παντού διοικήτριά του νοσοκομείου, αντί να προσφεύγει σε τέτοιες κινήσεις εντυπωσιασμού, θα ήταν καλύτερα να εργαστεί απαιτώντας από το Υπουργείο την επάνοδο στην υπηρεσία, των άξιων γιατρών και νοσηλευτών, που συνεχίζουν να βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας λόγω της αδιέξοδης, ζημιογόνας και εμμονικής στάσης  του Υπουργείου Υγείας, για τον εμβολιασμό των υγειονομικών. Με τις τόσο μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και ειδικά τώρα με τις νέες μεταλλάξεις του κορονοιού, που καθιστούν αναποτελεσματικό τον εμβολιασμό για την ανακοπή της μετάδοσής του, η επάνοδος αυτών των υγειονομικών στις θέσεις τους είναι περισσότερο κι από αναγκαία.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως όσο δεν υιοθετούνται από την κυβέρνηση οι λογικές και κοστολογημένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για ουσιαστικές αυξήσεις στις αμοιβές του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού των δημόσιων δομών υγείας, τα προβλήματα υποστελέχωσης, θα συνεχίζουν να μαστίζουν τον χώρο, με τις προκηρύξεις να μένουν πάντα άκαρπες και τους υγειονομικούς να φεύγουν για άλλες χώρες.

Ο χρόνος του Μητσοτάκη τελειώνει. Να προλάβουμε να σώσουμε, ό,τι σώζεται.