Η Ελλάδα να κινηθεί ενεργά για την υλοποίηση του αγωγού Εast Med μετά την ευνοϊκή μεταστροφή της Ιταλίας
Ο υψηλός αξιωματούχος της Ιταλικής εταιρείας ΕΝΙ Γκίντο Μπρούσκο δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο αγωγός φυσικού αερίου East Med θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την ανακάλυψη από την Ιταλική ΕΝΙ και τη Γαλλική TOTAL μεγάλου κοιτάσματος φ. α. στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ και τη θεαματική μεταστροφή της Ιταλικής Κυβερνήσεως και του Ιταλικού Κοινοβουλίου υπέρ της κατασκευής του αγωγού East Med.
Σημειώνεται σχετικά ότι η Ιταλία είναι μια από τις χώρες που έχουν μεγάλη εξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο και προσβλέπουν στα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου ως μιας εναλλακτικής πηγής προμηθειών για την Ιταλία και την Ευρώπη.
Η Ιταλική αυτή μεταστροφή και η ενεργειακή συγκυρία , που επιβάλλει στην Ευρώπη επείγουσα αναζήτηση εναλλακτικών προμηθειών, είναι μια στρατηγική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Κύπρο, η οποία πρέπει ν’ αξιοποιηθεί επειγόντως.
Η Ελλάδα πρέπει να συνεργασθεί άμεσα με την Ιταλία και τις άλλες ενδιαφερόμενες χώρες για την κατασκευή του αγωγού, υπερασπίζοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα της Ελλάδος και της Κύπρου, που απορρέουν από το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο. Είναι γνωστό ότι η Άγκυρα προβάλλει τη λεγόμενη “Γαλάζια Πατρίδα” στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και ζητά αναγνώριση δικαιωμάτων ΑΟΖ για να “επιτρέψει” τη διέλευση οποιουδήποτε αγωγού απ’ αυτήν.
Επείγει επίσης η διαμόρφωση μιας σαφούς κοινής γραμμής υπέρ του αγωγού από Ελλάδα και Κύπρο. Δεν είναι δυνατόν στην Κύπρο, μετά τις απροκάλυπτες δηλώσεις και θέσεις της Τουρκικής πλευράς υπέρ μιας “λύσεως” δυο κρατών, να υπάρχουν ακόμη αυταπάτες και να συνεχίζεται μια αδιανόητη και αυτοκαταστροφική πολιτική ενδοτισμού και υποχωρήσεων, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και λεόντειες παραχωρήσεις στο θέμα του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της ελεύθερης Κύπρου. Τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ υποστηρίζουν, π.χ., απαράδεκτες θέσεις για χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου ως “καταλύτη” για δήθεν “λύση” του Κυπριακού και για ενδεχόμενη εξαγωγή του με αγωγό μέσω Τουρκίας.
Η σημερινή κρίσιμη συγκυρία επαναφέρει επίσης στο προσκήνιο την ανάγκη η Ελλάδα να εγκαταλείψει, επιτέλους, την πολιτική της αδράνειας και της επ’ αόριστον αναβολής και να κάνει πράξη τα δικαιώματα που της αναγνωρίζει το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο.
-Ο-
Πρόεδρος Πρόδρομος Εμφιετζόγλου |