Ο δήμαρχος Ξάνθης μπέρδεψε τους ρόλους

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Είδαμε, όπως αρκετοί πιστεύουμε, το βίντεο που κοινοποίησε στο διαδίκτυο φιλικό και καλοπληρωμένο από τον ίδιο, με λεφτά των συνδημοτών μας, μέσο ενημέρωσης του δημάρχου, με τίτλο «κολυμβητήριο το ανέφικτο που έγινε εφικτό» και μέσα στα πλάνα του είδαμε και τον δήμαρχο με φόρμα εργασίας να προσφέρει τις υπηρεσίες του προκειμένου να ετοιμασθεί το κολυμβητήριο και να παραδοθεί ορθώς, στους συνδημότες μας.

Η ένστασή μας εδράζεται ακριβώς στο γεγονός ότι ο δήμαρχος δεν είναι για να φορά τις φόρμες εργασίας και να προσφέρει εργασία σαν τον τελευταίο εργάτη.

Παράλληλα έχουμε δει στους δρόμους και στις διάφορες δράσεις της δημοτικής αρχής, τον δήμαρχο να συνομιλεί με εργαζόμενους στον δήμο και να καθορίζουν την πορεία των παρεμβάσεων στους δρόμους της πόλης ή στις παρυφές και πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι προσφιλής μέθοδος του δημάρχου Μ. Τσέπελη να λειτουργεί στην λογική ότι πρέπει να είναι παρόντας στο έργο και να δίνει ο ίδιος οδηγίες, ακυρώνοντας στην ουσία όλη την ιεραρχία του δήμου Ξάνθης και αφήνοντας ζωτικά θέματα της πόλης που «καίνε», να τα διαχειριστούν άλλοι συνεργάτες του, όπως οι μεγάλες εκδηλώσεις που είναι αποκλειστικότητα του Μ. Φανουράκη.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι επειδή ο δήμαρχος φοβάται τις ευθύνες, τα καυτά και κοστοβόρα θέματα, τα έχει αναθέσει στον αντί του δημάρχου αντιδήμαρχο Μ. Φανουράκη, προφανώς για να γλυτώσει ο δήμαρχος, αν κάτι «στραβώσει» με τα οικονομικά και κυρίως για να μη βρεθεί «μπλεγμένος».

Το θέμα μας όμως είναι ότι με την εν γένει συμπεριφορά του, ο δήμαρχος έχει εγκαταλείψει την πόλη στο έλεος γιατί απλούστατα, δεν τηρείτε η ιεραρχία και είναι ένα θέμα συζήτησης των δημοτών στους χώρους συνάθροισης.

Οι δημότες σύμφωνα με την κοινή λογική, θέλουν τον δήμαρχό τους να συνομιλεί με τους αντιδημάρχους του.

Οι αντιδήμαρχοι με τους διευθυντές των υπηρεσιών, αυτοί με την σειρά τους στους τμηματάρχες και αυτοί με τους εργαζόμενους.

Δυστυχώς όταν ο δήμαρχος της Ξάνθης συνομιλεί απευθείας με τους εργαζόμενους και πάντα σύμφωνα με τις «κακές γλώσσες», προσπαθεί να διασφαλίσει τις ψήφους των εργαζομένων, καταργεί στην ουσία όλη την πυραμίδα της ιεραρχίας.

Αυτό όπως αναφέρουν προϊστάμενοι τμημάτων στον δήμο Ξάνθης, δημιουργεί σύγχυση, κακή μεταβίβαση ή αντίληψη των εντολών και γενικώς επικρατεί ένα «μπάχαλο» που αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην λειτουργία της πόλης.

Είτε αφορά τις υποδομές όπως δρόμοι, καθαριότητα, φανάρια, οδική σήμανση είτε αφορά στην εξυπηρέτηση των δημοτών.

Ο δήμαρχος πρέπει να δίνει τις εντολές στους αντιδημάρχους του και αφού ορίζει χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών, να απαιτεί ενημέρωση.

Σαφώς και υπάρχει πρόβλημα με την επικάλυψη των αρμοδιοτήτων.

Στην προσπάθειά του ο δήμαρχος να «βολέψει» όσο το δυνατόν περισσότερους υποστηριχτές  που εξαγόρασε την πολιτική τους συνείδηση με αντιστάθμισμα το «βόλεμα» είτε σε πολιτική θέση – αντιδημάρχους, προέδρους σε οργανισμούς – είτε σαν ειδικούς συμβούλους, κάπου έχει χαθεί ο αριθμός και μοιραία αλληλο καλύπτονται οι υποχρεώσεις του στρατού των «συνεργατών» του δημάρχου, με αποτέλεσμα οι ανάγκες των δημοτών, να μην επιλύονται και φυσικά η ποιότητα ζωής τους να χειροτερεύει.

Μάλιστα για να αμβλύνει την κακή συνύπαρξή όλου του «συρφετού» που έχει βολέψει ο δήμαρχος – τονίζουμε – με τα χρήματα των συνδημοτών του,  αποφάσισε το ξύλινο σπιτάκι της ΔΕΥΑΞ στην πλατεία Ελευθερίας που ο κόσμος πλήρωνε τους λογαριασμούς ύδρευσης και αφού η υπηρεσία μεταφέρθηκε στην δημοτική αγορά και ελευθερώθηκε ο χώρος, να μετατραπεί σε γραφείο για τους ειδικούς συμβούλους και αν μη τι άλλο να ξέρει που θα τους βρει.

Βέβαια και αυτό έμεινε στα λόγια και έτσι όλος ο Στρατός των «έκτακτων» συνεργατών, αντιδημάρχων, προέδρων περιφέρεται άσκοπα ανά την πόλη και ουδείς γνωρίζει πόσοι, ποιοι, και γιατί πληρώνονται από τους δημότες.

Μία ανάγλυφη εικόνα της κακής πραγματικότητας που βιώνει η Ξάνθη.