Προσπάθεια και οι καλές προθέσεις μετράνε

Δυστυχώς για πολλά χρόνια, η διοίκηση της Π.Ε. Ξάνθης, θεωρούνταν από την κοινωνία, απλά ένα εκτελεστικό όργανο σε ρόλο διεκπεραίωσης κάποιων θεμάτων που αφορούσαν γενικότερα την δημόσια υγεία, τους γεωργοκτηνοτρόφους και που και που κάποια συντηρησούλα στο οδικό δίκτυο και μοιραία οι Αντιπεριφερειάρχες που προηγήθηκαν του Κ. Κουρτίδη, “βολεμένοι” στις εργασίες ενός βοηθού, άφηναν την τετραετία να κυλά και που και που κάποιο φεστιβάλ στον Νέστο, χωρίς ποτέ να σκεφθούν να θωρακίσουν τις όχθες του Νέστου όσες πλημύρες και αν γίνονταν οι οποίες σταματούσαν λίγο πριν το έμπα των Τοξοτών και η μεγάλη ζημιά δεν γινόταν. Άν … όμως γινόταν;;;

Ο Κ. Κουρτίδης απέδειξε ότι ένας αντιπεριφερειάρχης όταν θέλει δεν χάνεται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και προσπαθεί στα πλαίσια των δυνατοτήτων που του δίνει ο νόμος να προτείνει, να ζητά επικαιροποίηση των υπάρχον των μελετών, να “σπρώχνει” νέες μελέτες, να κανονίζει χρήματα για τα βαριά εκχιονιστικά μηχανήματα των ιδιωτών πριν πιάσει ο χιονιάς για να καθαρίσουν τους χιονισμένους δρόμους και να μην αποκλειστούν περιοχές, να αναζητεί τρόπο να θωρακίσει τις κοίτες του Νέστου στον κάμπο και άλλες μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις που απαιτούνται σε μία προσπάθεια να προλάβει το κακό.

Άρα αν κάποιος αυτοδιοικητικός, θέλει να δώσει το κάτι τις του στην κοινωνία – μικρό ή μεγάλο – δεν έχει σημασία – μπορεί.

Σε όλα τούτα τα χρόνια που ασχολούμαι με τον δημόσιο λόγο, δεν συνηθίζω να λέω και να γράφω πράγματα για τους ντόπιους πολιτικούς που σαν σκοπό έχουν να χαϊδέψουν αυτιά και ούτε αλλάζω τον τρόπο γραφής μου από τη μία ημέρα στην άλλη, όταν αλλάζουν οι «συνθήκες» και ο λόγος είναι ότι από την πρώτη κουβέντα που έκαμα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κ. Κουρτίδη  όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, κατάλαβα ότι δεν πρόκειται περί μίας φιάλης κενού πολιτικού περιεχομένου.
Μέχρι σήμερα οι Αντιπεριφερειάρχες που πέρασαν, δεν μας είχαν συνηθίσει στην προσπάθεια να διαχυθεί ο πολιτισμός σε όλον τον νομό και το Χατζηδάκειο, με όποιες προφάσεις, δίκαιες ή άδικες, ήταν νεκρό. Επί των ημερών του «ζωντάνεψε».
Το ζωογόνο έργο για τους αγρότες – ο αναδασμός – κινείται και κάτι γίνεται. Πρώτη φορά Αντιπεριφερειάρχης κινεί το θέμα της κοίτης του ποταμού Νέστου και η προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το Γκέρυ. Επίσης,  πρώτη φορά ασχολείται κάποιος, εκτός από την «χαρτούρα», με πολλά και μικρά, αλλά καθημερινά πράγματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.
Αυτά είναι μέσα στην ημερήσια του διάταξη και το πιο σημαντικό από όλα είναι η εντιμότητα του. Μία πράξη που σε αντίθεση με άλλους Ξανθιώτες πολιτικούς, είναι το γεγονός ότι δεν έκανε αυτό που έκαναν οι προηγούμενοι ή ο δήμαρχος της Ξάνθης.
Βάση του Συντάγματος τα τοπικά μέσα ενημέρωσης προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτό που γίνεται στον δήμο Ξάνθης από τον Μ. Τσέπελη με συγκεκριμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με την δίκαιη μοιρασιά της δαπάνης προβολής του έργου
της Αντιπεριφέρειας, στην λογική να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία τους, το σχετικό κονδύλι ο Κ. Κουρτίδης το έδωσε σε όλα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δίκαια μοιρασμένο.
Με λίγα λόγια όταν ένας πολιτικός που ασκεί εξουσία, δεν χρησιμοποιεί το δημόσιο χρήμα για να χειραγωγήσει ή ελέγξει τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, κάτι που γίνεται κατά κόρον από τόν δήμαρχο της Ξάνθης Μ. Τσέπελη, γιατί λοιπόν αυτήν την εντιμότητα να μην την χρησιμοποιήσει για την επίλυση μικρών ή μεγάλων προβλημάτων των πολιτών; Ή τουλάχιστον, να προσπαθήσει και εδώ είναι η διαφορά με τούς άλλους. Ο Κ. Κουρτίδης προσπαθεί.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ