Αθήνα – Τίρανα – Άγκυρα το τρίγωνο της διπλωματικής «αμαρτίας»;

Ένα Μπραντ ντε Φερ για γερά νεύρα εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό με ορίζοντα την «τακτοποίηση της ΑΟΖ μεταξύ της χώρας μας και της γειτονικής Αλβανίας και τις εμβόλιμες προτάσεις της Τουρκίας για ένα θέμα που εξελίσσεται, αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και δεν συμφέρει καθόλου στην Τουρκία.

Έτσι το τελευταίο καιρό παρατηρείται μία διπλωματική κινητικότητα μεταξύ Τιράνων και Αθήνας και την προσπάθεια της Άγκυρας να δελεάσει τον Έντυ Ράμα με τα «drone” που μπορούν να ενισχύσουν την άμυνα των Τιράνων.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Βόρειο Ήπειρο σίγουρα είχε διττό σκοπό. Έναν για να εμψυχώσει τους Βορειοηπειρώτες και να στείλει το μήνυμα ότι η μητέρα Ελλάδα είναι στο πλευρό της και φυσικά η παρουσία του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο πλευρό του, να ευελπιστεί ότι στις εκλογές οι μειονοτική ψήφος των Βορειοηπειρωτών θα ενισχύσουν το δικό του ψηφοδέλτιο.

Αυτό είναι η μία όψη του νομίσματος και η άλλη είναι η επιμονή της Άγκυρας να δ εμβολίσει όλο αυτό που εκτυλίσσεται στην Αλβανία και την Ελλάδα, με βάσει πάντοτε τον σχεδιασμό και ίσως την μέχρι στιγμής επιτυχία της εδραίωσης του μουσουλμανικού τόξου στα Βαλκάνια από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο καιρός μπροστά μας θα δείξει αν θα επικρατήσει η Τουρκική  διεισδυτικότητα στα Βαλκάνια και κατ επέκταση στην Αλβανία ή η Αλβανία θα προσπαθήσει να κρατήσει ουδέτερη στάση με φόντο την είσοδο της στην Ε.Ε. που γνωρίζει πολύ καλά πώς η Αθήνα κρατά τα κλειδιά, παρόλες τις πιέσεις της Γερμανίας για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη είσοδο της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.