Παρουσίαση βιβλίου του πολιτικού Α. Κοντού χωρίς … πολιτική

Α. ΚΟΝΤΟΣ: ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τις παλιές της δόξες έζησε, η αίθουσα εκδηλώσεων του Ελισώ, αφού ο κόσμος που παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξανδρου Κοντού με τίτλο «Αγροτική Πολιτική στην πράξη», ήταν τόσος πολύς που καλύφθηκαν και οι σκάλες στο χολ.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν μία πολιτική βραδιά, αφού έδωσε το παρών όλος ο πολιτικός κόσμος της Ξάνθης και της ΑΜΘ, χωρίς να ακουστεί και η παραμικρή πολιτική κορώνα. Μεταξύ αυτών που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ήταν οι Δήμαρχοι Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου, Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης και Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μπούτος, ο αντιδήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Φανουράκης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Ζερενίδης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΞΑΝΘΗ για όλους Σάββας Μελισσόπουλος με το επιτελείο του, ο Φάνης Παπαδάκης ,  ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αλέξης Νταμπουρατζής, η Μαίρη Τσιακίρογλου, πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Μπαράν Μπουρχάν και Ροδόπης Αχμέτ Ιλχάν, η Πρόεδρος του Νοσοκομείου Ξάνθης Έλενα Ροφαέλα,ο πρώην βουλευτής Ξάνθης Γιώργος Παυλακάκης, ο Στράτος Κοντός με τα παιδιά του, ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης Μιχάλης Αμοιρίδης, ο γνωστός επιχειρηματίας Λοίζος Σεραίος, ο πρόεδρος του συλλόγου κτηματομεσιτών Μανώλης Χατζησταμάτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ.α.

Την εκδήλωση τίμησαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ Παντελεήμων.

Οι ομιλητές, με πρώτο και καλύτερο τον Ξανθιώτη δημοσιογράφο Τάσο Κοντογιαννίδη ο οποίος παραλλήλισε την πορεία του πρώην Υπουργού Α. Κοντού με την πορεία του οραματιστή αείμνηστου Μπαλντατζή.

Ακολούθως Δημήτρης Παπαγιαννίδης, γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥπΑΑΤ στενός συνεργάτης επί υπουργίας του Α. Κοντού, αποκάλεσε τον πρώην υπουργό, φίλο και άνθρωπο που αγαπά την αγροτιά και την νοιάζεται.

Στην συνέχεια ο Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. Βελβεντού, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι όταν ήταν υπουργός αγροτικής ανάπτυξης ο Α. Κοντός, κλείστηκε ραντεβού μαζί του στο υπουργείο τα μεσάνυχτα, και ενώ ο υπουργός είχε τελειώσει τα ραντεβού κοντά στις 23.00 και πήγαν στο υπουργείο, αμφιβάλλοντας αν θα βρουν τον υπουργό τα μεσάνυχτα στο υπουργείο του,  ο Α. Κοντός ήταν εκεί και τους περίμενε, προκειμένου να λυθεί ένα σοβαρό πρόβλημα της ομάδας των συνεταιρισμών του Βελβεντού και φυσικά των εξαγωγών του. «Μείναμε εκείνο το βράδυ μέχρι τις τρείς το χάραμα και βρήκαμε λύση. Από τότε στηρίζω τον Α. Κοντό σε ότι κάνει».

Ο κ. Κουτλιάμπας αναφέρθηκε στην αγάπη και την αγωνία του πρώην υπουργού για τους συνεταιρισμούς και σημείωσε ότι σήμερα με την δημιουργία του ΣΑΣΟΕΕ που εμπνευστής του και πρωτεργάτης ήταν ο πρώην υπουργός, οι αγρότες αντιλαμβάνονται ότι μόνο μέσω του συνεταιρίζεσθε θα μπορούν να πετυχαίνουν καλύτερες τιμές στα προϊόντα τους. Ευχήθηκε καλοτάξιδο το βιβλίο του.

Τέλος ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης, πρώην υπουργός, αναπληρωτής καθηγητής συνταγματικού δικαίου, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την σωστή πρόταση της πολιτικής διαχείρισης της Αγροτικής παραγωγής που πηγάζει μέσα από το βιβλίο του Α. Κοντού, τονίζοντας ότι οι δύο Θρακιώτες υπουργοί στην κυβέρνηση Καραμανλή, συνεργάστηκαν άψογα για το καλό της Θράκης.

Παρουσίαση βιβλίου του πολιτικού Α. Κοντού χωρίς … πολιτική

Τέλος ο πρώην υπουργός και συγγραφέας Α. Κοντός πήρε τον λόγο και αφού τους προσφώνησε ονομαστικά, τους ευχαρίστησε για την τιμή που του έκαναν και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του να ξεδιπλώσει το συγγραφικό του ταλέντο, ούτε να προσθέσει πόντους στο πολιτικό του προφίλ ούτε να παγιδεύσει μελλοντικές πολιτικές με το περιεχόμενο του βιβλίου του και ο λόγος, όπως αποσαφήνισε είναι ότι τα δικά του ενδιαφέροντα άλλαξαν και τα αγαπά εξ ίσου με την πολιτική.

Σημείωσε ότι ο λόγος που τον οδήγησε να γράψει αυτό το βιβλίο, είναι ότι ποτέ δεν έπαψε να τον ενδιαφέρει ο αγροτικός κόσμος και τα προβλήματα του και κυρίως τόνισε ότι θλίβεται που οι νέοι άνθρωποι δεν ασχολούνται με την γη γιατί νομίζουν ότι είναι μόνοι και δεν τους στηρίζει τίποτε και κανένας, τονίζοντας ότι είναι λυπηρό ότι μόλις το 17% νέων ανθρώπων είναι εγγεγραμμένοι στις ευρωπαϊκές ενισχύσεις, πράγμα που σημαίνει ότι ο αγροτικός κόσμος γηράσκει με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σημείωσε ότι ποτέ δεν έπαψε να πιστεύει ότι υπάρχει πεδίο πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος στον νευραλγικό αγροτικό τομέα που δεν παύει να είναι ένας σημαντικός πυλώνας της οικονομίας.

«Όλα μου τα χρόνια ασχολήθηκα επαγγελματικά με την αγροτική πολιτική στην πράξη και ιδιαίτερα τα χρόνια που ήμουν υπουργός. Όλα τα παραπάνω ήταν η αιτία που με έκαναν να νοιώθω την ανάγκη να παρεμβαίνω κατά καιρούς, και σήμερα παρουσιάζω αυτό το βιβλίο όπου έχω συμπεριλάβει τις θέσεις και τις απόψεις μου και ζητήματα που αφορούν τα αγροτικά θέματα»

Τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η χάραξη μιας πολιτικής που να εφαρμοσθεί στην πράξη για να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα και φυσικά όπως σημείωσε, για να υλοποιηθεί χρειάζεται πολιτική βούληση.

Υπογράμμισε την φράση λέγοντας πώς ότι είναι αυτονόητο στην ζωή, δεν είναι αυτονόητο στην πολιτική.

Κάνοντας αναφορά στην κλιματική αλλαγή, σημείωσε ότι είναι λογικό να υπάρχει χάραξη και πολιτική προστασίας των καλλιεργειών από τα ακραία φυσικά φαινόμενα όπως το χαλάζι, αυτά, έπρεπε να γίνουν και όχι όταν γίνονται οι καταστροφές, να προσπαθεί το υπουργείο να αποζημιώσει μέρος της οικονομικής ζημιάς του αγρότη.

Δίνοντας ένα παράδειγμα, ανέφερε ότι θα μπορούσε να νοικιαστεί ένα αεροπλάνο και να είναι σταθμευμένο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα βομβάρδιζε τα σύννεφα για το χαλάζι και αυτό το κόστος θα ήταν πολύ λιγότερο από την προσπάθεια αποζημίωσης των αγροτών, καθώς επίσης οι 250 τεχνοκράτες γεωπόνοι που προσλήφθηκαν επί εποχής του, θα μπορούσαν να στελεχώσουν τα γεωργικά κέντρα με σκοπό την άμεση ενημέρωση των αγροτών. Αντί αυτού, αργότερα, προστέθηκαν στην στρατιά των δημοσίων υπαλλήλων διεκπεραιωτών της γραφειοκρατίας.

Μιλώντας για το έργο της άρδευσης του κάμπου της Ξάνθης, ανέφερε ότι μόλις ο ίδιος και οι συνεργάτες του αποχώρησαν από το υπουργείο, το πρόγραμμα αυτό διακόπηκε.

Στην προσπάθεια του να προσεγγίσει τον λόγο που το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης δεν έχει δεσπόζουσα θέση σε μία κυβέρνηση, λέγοντας ότι αυτό αντιμετωπίζεται σαν περίπτερο και όχι «μαγαζί γωνία» όπως αντιμετωπίζονται το πολυπροβαλόμενα υπουργεία, παρόλο που από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξαρτάτε η διατροφική επάρκεια της χώρας, η ανάπτυξη της περιφέρειας, σε μεγάλο βαθμό οι εξαγωγές της Ελλάδος, η εισροή δισεκατομμυρίων από την Ευρώπη.

Στην συνέχεια, ανέφερε ότι είναι λάθος να αναφέρουν ότι το 4,5% του ΑΕΠ, οφείλετε στην γεωργία, άρα λαμβάνεται υπόψη σε αυτό το ποσοστό, μόνο ο πρωτογενής τομέας και δεν περιλαμβάνεται αθροιστικά ο κλάδος της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων, η πάσης φύσεως υπηρεσίες γύρω από αυτό και οι εισροές με τα πολλαπλάσια οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και σε μελέτη του τραπεζικού συστήματος επισημάνθηκε ότι η παραγωγή και μεταποίηση στον αγροτικό τομέα καλύπτει το 40% των οικονομικών δραστηριοτήτων στην Βόρειο Ελλάδα, πολύ περισσότερο στην Θεσσαλία και άλλες αγροτικές περιοχές.

Τέλος, ο πρώην υπουργός Α. Κοντός αναφέρθηκε επί μακρόν στα προβλήματα του Αγροτικού τομέα και τις απλές αλλά μέσα στην πραγματικότητα λύσεις που προτείνει.

Ανεξάρτητα από αυτά που είπε ο Αλέξανδρος Κοντός στην παρουσίαση του βιβλίου του σε σχέση πάντοτε ότι με αυτό το βιβλίο του, δεν είναι στην πρόθεσή του να παγιδεύσει πολιτικές, δυστυχώς για τον τόπο, αν αυτές οι πολιτικές που θεμελίωσε ο πρώην υπουργός συνεχιζόταν και από τους άλλους, σήμερα τα πράγματα στον Αγροτικό τομέα θα ήταν εντελώς διαφορετικά κάτι που επισημάνθηκε και από τους ομιλητές.

 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί η άψογη παρουσίαση των ομιλών και ο συντονισμός της όλης εκδήλωσης από την δημοσιογράφο Μαριάνα Πυργιώτη, ενώ ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου ευχήθηκε το βιβλίο του Α. Κοντού να είναι καλοτάξιδο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ