ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και κάπως έτσι, ξανά – πνίγηκε η Ξάνθη
Τα φρεάτια βουλωμένα αλλά το «τζιβιτζιλίκι» σε πρώτο πλάνο
Το ιστορικό μιας ακόμη πλημύρας ή το προαναγγελθέν έγκλημα
Ο σοφός λαός λέει. «Μία φωτώ ίσων 1000 λέξεις» και δυστυχώς για μία ακόμη φορά Αλικαρνασού και Παπανδρέου έπνιξαν τον κόσμο ή πνίγηκε ο κόσμος σε μία περιοχή της Ξάνθης που κάθε χρόνο πνίγεται.
Κάπως έτσι ξεκίνησε για φέτος σε συνέχεια της προηγούμενης χρονιάς, το πνίξιμο της ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει σε αυτή την πόλη. Ελπίζοντας ότι κάποιος θα νοιαστεί να καθαρίσει τα φρεάτια, ξεκινώντας από το καλοκαίρι, θα βγάλει τις φραγμένες μπάρες που είναι βουλωμένες και θα τις καθαρίσει, θα μαζέψει από τους δρόμους τα μπάζα, τα πετραδάκια και τις σκόνες για να μην καταλήξουν στους αγωγούς των όμβριων υδάτων. Δυστυχώς οι Ξανθιώτες που μένουν στα παλιά εργατικά και συγκεκριμένα επί της Αλλικαρνασού και της Παπανδρέου ξαναέγιναν στο ίδιο έργο θεατές με την πρώτη ουσιαστικά βροχή από τον περσινό χειμώνα.
Στην συνέχεια, αφού γέμισαν οι δρόμοι από τα νερά της βροχής, έπρεπε φυσιολογικά να πάνε στους αγωγούς των όμβριων υδάτων. Από τα πρώτα λεπτά της μεγάλης βροχόπτωσης φάνηκε τι θα γινόταν αφού όπως προαναφέραμε οι αγωγοί ήταν βουλωμένοι, το νερό έπρεπε να βρει διέξοδο λόγω της μεγάλης πίεσης και ποσότητας και οι κάτοικοι της Αλικαρνασιού έπρεπε να βρούνε τσουβαλάκια με άμμο για να κλείσουν τις πόρτες των αυλών τους μήπως και κρατήσουν το νερό στο δρόμο.
Δυστυχώς όπως μας παραπονέθηκαν οι γείτονες, ούτε ένα σακί με άμμο δεν έβαλε ο δήμος, σε μια γωνιά του δρόμου που κάθε χρόνο πλημυρίζει.
Μετά το πράγμα άρχισε να αγριεύει και εκεί οι κάτοικοι της Αλικαρνασού και Παπανδρέου γωνία τα “χρειάστηκαν”.
Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι τις στιγμές τρόμου και επανάλλειψης σκηνών πνιγμού από το κοντινό παρελθών (μόλις πέρση) είχε επαναλλειψθεί το ίδιο σκηνικό κάτι σαν Copy Rite και ο ίδιος φόβος για τον πνιγμό και καταστροφή περιουσιών επανήλθε δεμένος με την απογοήτευση και την βεβαιότητα ότι σε αυτή την πόλη τίποτε δεν αλλάζει.
Σίγουρα το θέμα δεν έχει να κάνει με την έλλειψη “εργαλείων”, σχεδιασμού και βελτίωσης αυτών των τριτοκοσμικών καταστάσεων στην εποχή του 2023. Ούτε με την έλλειψη του προσωπικού, ούτε με την έλλειψη πόρων. Λεφτά δόξα το Θεό υπάρχουν. Μόνο τα φιλικά μέσα έχουν συνδιαχειριστεί με τους διοικούντες αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και άρα δεν τίθεται θέμα χρημάτων. Ο Ξανθιώτικος λαός ας είναι γερός και έχει δεν έχει, θα τους τα δώσει είτε μέσα από τα δημοτικά τέλη, είτε μέσω της έμμεσης φορολογίας, είτε της άμεσης οι Ξανθιώτες θα πληρώσουν αφού είναι γεννημένα κορόιδα.
Το θέμα όπως προαναφέραμε δεν έχει να κάνει με το χρήμα. Από αυτο υπάρχει μπόλικο. Μόνο ο πρώην δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος άφησε σε “ζεστό” και σε έργα κοντά 14 εκατομύρια στα ταμεία του δήμου και μάλλον από αυτά έμειναν δέν έμειναν λέει 60.000 ναι από τα 14 εκατομμύρια έμειναν μόνο 60.000 εξήντα χιλιάδες και μη σας φαίνεται παράξενο.
Παρόλα αυτά ούτε χρήμα υπάρχει ούτε έργα.
Άρα δεν είναι θέμα χρημάτων αλλά έλλειψης διάθεσης, προσφοράς και με πολύ μεγάλη δόση αδιαφορίας. Καλό θα είναι οι Ξανθιώτες αυτές της εικόνες να μην τις σβήσουν από την μνήμη τους όταν θα βρεθούν μπροστά στην κάλπη.
Εκτός πια αν η δόση “κουτόχορτου” λόγω προεκλογικής περιόδου είναι πολύ μεγάλη και θολώσουν όπως συνηθίζεται τα τελευταία 30 χρόνια την κρίση των ψηφοφόρων.