Ερωτήσεις από το ΚΚΕ Ξάνθης προς την Δημοτική αρχή για την αντισεισμική προστασία των σχολείων και των κτιρίων της παλιάς πόλης

ΕΡΩΤΗΣH ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

 

Σαν συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης για την αντισεισμική ασφάλεια των σχολικών κτηρίων, είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε την τραγική κατάσταση που βρίσκονται πολλά κτήρια σε όλη την διατηρητέα περιοχή παλιάς πόλης της Ξάνθης.

Είναι χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που αποτυπώνονται στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες:

Πρώτον, το ετοιμόρροπο κτήριο επί της οδού Αγ. Γεωργίου, απέναντι από την κύρια είσοδο του Ναού του Αγ. Γεωργίου, όπου έχουν τοποθετηθεί πρόχειρα σκαλωσιές στήριξης στο υπό κατάρρευση μέρους του κτηρίου και η πρόσβαση επιτρέπεται στους πεζούς, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τους διερχόμενους.

Δεύτερον, επί της Π. Σταλιου η δεύτερη πετρόκτιστη είσοδος του 1ου Δημοτικού σχολείου έχει πάρει επικίνδυνη κλίση, έχει ρηγματομένες πέτρινες κολώνες, με τους μεγάλους κινδύνους που αυτή η κατάσταση εγκυμονεί όχι μόνο σε περίπτωση σεισμού, αλλά και σε περίπτωση

Τρίτον, επί της οδού Ορφέως υπάρχει διατηρητέο νεοκλασικό κτήριο που με πρωτοβουλία του Δήμου έχει τοποθετηθεί προστατευτική τραπεζοειδή λαμαρίνα που επισημαίνει ότι το κτήριο είναι υπό κατάρρευση κι όμως ακριβώς δίπλα υπάρχουν τραπέζια για την εξυπηρέτηση πελατών, σε κατάστημα εστίασης.

Τέταρτον, επί της οδού Μάρκου Μπότσαρη έχει κτιστεί μόνον ο σκελετός κτηρίων από μπετόν και εδώ και χρόνια παραμένει σε αυτή την κατάσταση και αποτελεί μια πολύ άσχημη εικόνα αλλά και σημείο μόλυνσης για την περιοχή.

Η παλιά πόλης της Ξάνθης, όπως αναφέρεται και στο site του Δήμου Ξάνθης, είναι χτισμένη μετά το 1829, αφού ο προηγούμενος οικισμός καταστράφηκε από τον σεισμό που χτύπησε την περιοχή εκείνη την περίοδο.  Η πόλη χτίστηκε από Ηπειρώτες και Μακεδόνες κυρίως μαστόρους και τεχνοτροπία που παραπέμπει σε μικτή Ελληνική, Βαλκανική και Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Χαρακτηρίζεται από την δαιδαλώδη μορφή των λιθόστρωτων σοκακιών της και είναι γεμάτη Αρχοντικά, χάνια, μαγαζιά, εκκλησίες της τελευταίας Οθωμανικής περιόδου. Ο οικισμός χαρακτηρίστηκε διατηρητέος το 1978 με το Π.Δ.594 εντάχθηκε στους Παραδοσιακούς οικισμούς οι οποίοι θεωρούνται οι οικισμοί που έχουν διατηρήσει αναλλοίωτη την εικόνα που είχαν στο παρελθόν καθώς και τον τοπικό τους χαρακτήρα. Οι χαρακτηρισμένοι με νομοθετική ρύθμιση παραδοσιακοί οικισμοί στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 924 ως το 2012, ενώ στον Νομό Ξάνθης εκτός από την Παλιά Πόλη εντάχθηκε και ο οικισμός του Παλιού Καρυόφυτου.

Αν και η πολιτεία ενέταξε τους εν λόγω αξιόλογους οικισμούς στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, αντιμετώπισε ανεπαρκώς τα ζητήματα προστασίας τους. Άλλωστε ακόμη και το Π.Δ. του 1978 δεν διαφοροποιεί ούτε εξειδικεύει το είδος και το βαθμό προστασίας που αρμόζει στους παραδοσιακούς οικισμούς ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Με βάση τα παραπάνω ρωτάμε τη διοίκηση του δήμου σε τι ενέργειες έχει προβεί, τι θα απαιτήσει από την Κυβέρνηση και το αντίστοιχο Υπουργείο το επόμενο διάστημα, για την προστασία του Παραδοσιακού οικισμού τόσο της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης όσο και του Καρυοφύτου, με βάση τα ενδεικτικά παραδείγματα προβλημάτων που αναφέρθηκαν, κατάρρευσης και αλλοίωσης του χαρακτήρα των οικισμών.

 

ΕΡΩΤΗΣH ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤOΝ ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

 

Η αντισεισμική δόμηση των κτιρίων αποτελεί αναμφισβήτητα τον κύριο και καθοριστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου.

Με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στην γειτονική μας χώρα την Τουρκία και την Συρία με χιλιάδες κατεστραμμένα κτήρια και ακόμα χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, αναφέρουμε ότι και στη χώρα μας, η οποία παρουσιάζει την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη (στην 6η σε σεισμικότητα χώρα της Γης), ο σχεδιασμός και η κατασκευή κτιρίων ικανών να δέχονται με ασφάλεια τις σεισμικές καταπονήσεις, θεωρούμε ότι πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα της Πολιτείας. Η άποψη που διατυπώνεται από διάφορες πλευρές, ότι η περιοχή μας αλλά και η Ξάνθη δεν κινδυνεύει από σεισμούς, είναι πέρα από αντιεπιστημονική, άκρως επικίνδυνη και ανιστόρητη.

Με δεδομένο ότι ο πρώτος Αντισεισµικός Κανονισµός εφαρµόσθηκε στην Ελλάδα το 1959 και η πρώτη σημαντική βελτίωσή του έγινε το 1985. Και ότι το 1995 τέθηκε σε αποκλειστική εφαρμογή ο Ν.Ε.Α.Κ. (Νέος Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός), ενώ από το 2001 ισχύει ο Ε.Α.Κ. – 2000 (Ελληνικός Αντισεισμικός Κανονισμός – 2000).

Δημιουργείται εύλογα το ερώτημα για το πόσο ασφαλή απορεί να είναι τα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν το 1959 ή ακόμα και πριν το 1985.

Το ερώτημα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν αφορά κτίρια συνάθροισης κοινού ή κρίσιμων λειτουργιών, όπως κατά κανόνα είναι τα κτίρια Δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης και κυρίως νοσοκομεία, σχολεία, κτίρια διοίκησης, τηλεπικοινωνίας, παραγωγής και μεταφοράς ενέργειας, πυροσβεστικοί σταθμοί, κ.ά.

Σύμφωνα με την εμπειρία από την εφαρμογή μεθόδων προσεισμικού ελέγχου τόσο σε άλλες χώρες, όσο και στη δική μας και λαμβάνοντας υπ’ όψη τις συνθήκες δόμησης κτιρίων στη χώρα μας, διαμορφώθηκε ένα κανονιστικό πλαίσιο αναφοράς για τον προσεισμικό έλεγχο, το οποίο περιλαμβάνει τρία στάδια ελέγχου:

  • Τον Πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο ή Ταχύ Οπτικό Έλεγχο (TOE), για την πρώτη καταγραφή και ταχεία αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης.
  • Τον Δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο για την προσεγγιστική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας με βάση αναλυτικότερους υπολογισμούς και (μη καταστροφικό) έλεγχο ποιότητας των υλικών, για όσα κτίρια προκύψει ανεπαρκής σεισμική ικανότητα με βάση τα αποτελέσματα του TOE.
  • Την αναλυτική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας και (ενδεχομένως) σύνταξη μελέτης αποκατάστασης – ενίσχυσης, για όσα κτίρια προκύψει τοπική ή γενική σεισμική ανεπάρκεια από το προηγούμενο στάδιο.

Με βάση τα παραπάνω ρωτάμε τη διοίκηση του δήμου σε τι ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να πράξει στο  άμεσος επόμενο διάστημα, για τον προσεισμικό έλεγχο (τρία στάδια) των σχολικών μονάδων που έχει στην ευθύνη της, με δεδομένο ότι τα σχολικά συγκροτήματα σχεδόν στο σύνολό τους είναι “γερασμένα”. Μόνο 13 από αυτά διαθέτουν οικοδομική άδεια, για την οποία δεν ξέρουμε πότε έχει εκδοθεί και εάν καλύπτονται από τους πιο πρόσφατους αντισεισμικούς κανονισμούς, ενώ στα σχολικά κτήρια περιλαμβάνονται και αυτά που είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα χτισμένα με λιθοδομή. Παράλληλα υπάρχουν και σχολικά κτήρια ΠΡΟΚΑΤ που δεν γνωρίζουμε εάν έχουν αντισεισμική προστασία.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης

ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Δημοτικός Σύμβουλος