Ο Δήμος Ξάνθης παρέλαβε το νέο ρυμοτομικό σχέδιο του συνοικισμού των Ποντίων στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ
Ευτυχώς που στην διοίκηση των «φυτευτών», καλώς ή κακώς, συμμετέχει ο τεχνοκράτης αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Ζερενίδης και ξεπλένει την «μπουγάδα» της ανικανότητας της «ομάδας διοίκησης» του Μ. Τσέπελη.
Ποιο συγκεκριμένα ο Γ. Ζερενίδης με επιμονή, υπομονή και σοβαρή επαγγελματική κατάρτιση, κατάφερε και ξεμπλόκαρε τον γόρδιο δεσμό που επιβάλλει η γραφειοκρατία και οι καρεκλοκένταυροι των Αθηνών.
Κατάφερε με σοβαρή δουλειά να πάρει την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου όπου έχει κτιστεί ο οικισμός των ποντίων στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ σε ενιαίο οικόπεδο που παραχωρήθηκε από τον ΕΙΥΑΠΟΕ, με αποτέλεσμα κανένας από τους Ποντίους στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ να μην μπορεί να αξιοποιήσει το δικό του οικόπεδο.
Ο Γ. Ζερενίδης απαντώντας σε σχετικό ερώτημά μας ανέφερε ότι η σοβαρότερη πρώτη φάση τελείωσε και πάρθηκε το οκ από το υπουργείο.
Όπως επεσήμανε είναι χτισμένο περίπου το 60 με 65% των εκτάσεων που τους δώθηκαν. Ένα 30-35% των συμπολιτών μας δεν έχτισε από φόβο. «Με αυτην μας την πράξη το πρόβλημα επιλύεται και θα αρχίσει πλέον η εφαρμογή της 2ης φάσης όπου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα καλεί τους δικαιούχους και θα τους δίνει τους τίτλους ιδιοκτησίας, για να συμπληρώσει, επικοινωνήσαμε με την Αποκεντρωμένη και μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε σαφή εικόνα”.
Μετά από συστηματική προσπάθεια, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιάννης Ζερενίδης παρέλαβε το νέο ρυμοτομικό σχέδιο του συνοικισμού των Παλιννοστούντων στην ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, η έγκριση του οποίου δίνει τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας να τακτοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους.
Ο δήμος Ξάνθης, επί δύο χρόνια εργάστηκε συστηματικά για την επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος, αποτυπώνοντας την υφιστάμενη κατάσταση με τη σύνταξη μελέτης, για τη δημιουργία ενός «πολεοδομικού περιβάλλοντος».
Σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, με τον συντονισμό του αντιδημάρχου Γιάννη Ζερενίδη εργάστηκαν με επιμονή για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, λύνοντας τον γόρδιο δεσμό που ταλάνιζε τους ομογενείς Ποντίους του Δήμου μας για είκοσι και πλέον χρόνια.
Η εμπλοκή προκλήθηκε, ήδη από τη δεκαετία του ’90, όταν το τότε Εθνικό Ίδρυμα Υποδοχής και Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Ομογενών Ελλάδος (ΕΙΥΑΠΟΕ) στο πλαίσιο της προσπάθειας για την οικιστική τους αποκατάσταση αγόρασε έκταση από την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ ΑΕ στην Ξάνθη.
Οι οικισμός χτίστηκε σε ένα οικοδομικό τετράγωνο -εξ’ αδιαιρέτου- με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να βγάλουν τίτλο κυριότητας στο όνομά τους και άρα να μην μπορούν να τα πουλούν ή να τα μεταβιβάζουν.
Την περασμένη Πέμπτη ο Δήμαρχος Ξάνθης και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιώνς, επισκέφθηκαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να παραλάβουν την έγκριση του νέου ρυμοτομικού σχεδίου του συνοικισμού με το οποίο αίρεται το ιδιοκτησιακό πρόβλημα και πλέον η Πολιτεία μπορεί να αποδώσει στους ιδιοκτήτες τους τίτλους κυριότητας των ιδιοκτησιών τους.