Η Περιφέρεια ΑΜΘ στηρίζει 21 επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα που επενδύουν στην έρευνα και στην καινοτομία
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, 21 αγροδιατροφικές επιχειρήσεις της Περιφέρειας, οι οποίες έχουν συνεργασία με ερευνητικούς φορείς, ενισχύονται με συνολικά 3 εκατομμύρια ευρώ από πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ).
Πρόκειται για τοπικές επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κρέατος, τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, οπωροκηπευτικών, σιτηρών, βαμβακιού, καπνού κτλ., και οι οποίες έχουν συστήσει Επιχειρησιακές Ομάδες με δημόσιους και ιδιωτικούς ερευνητικούς φορείς, με στόχο να αναπτύξουν νέες, καινοτόμες μεθόδους παραγωγής για τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων τους.
Με αφορμή την υπογραφή της απόφασης για τη χρηματοδότηση, ο κ. Μέτιος, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής κ. Βασίλη Δελησταμάτη, επισκέφθηκαν δύο από αυτές τις Επιχειρησιακές Ομάδες στις Φέρες του Έβρου και ενημερώθηκαν για τους στόχους τους.
Η πρώτη είναι η Επιχειρησιακή Ομάδα «Άρουρα Πέπλου – Τυχερού», με συντονιστή φορέα τη Θρακική Εκπαιδευτική Συμβουλευτική, μαζί με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και τον ΑΣΚΓΕ «Σουφλιώτικα Κελάρια», η οποία έχει ως στόχο την παραγωγή ποιοτικού πεπονιού της τοπικής ποικιλίας «Χρυσή Κεφαλή», κάνοντας χρήση τεχνικών φιλικών προς το περιβάλλον.
Η δεύτερη είναι η Επιχειρησιακή Ομάδα «Oregano», η οποία αποτελείται από την εταιρεία βιολογικών τυροκομικών προϊόντων και κρεάτων της οικογένειας Κοκκινομάτη, στην Πυλαία Φερών, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) και την εταιρεία «Θρακική Αναπτυξιακή» ως συντονιστή φορέα, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου βιολογικού κατσικίσιου γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων μέσα από τη χρήση αρωματικών φυτών στη διατροφή των αιγών.