ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

 

Παρασκευή 24-03-2023          Ἀκολουθία τῶν Δ΄ Χαιρετισμῶν εἰς τόν Ἱερό

ΩΡΑ: 16:00-17:30                Ναό Ἁγίου Γεωργίου Ἐχίνου.

 

 

ΩΡΑ: 18:00-19:30                    Μέγας Πανηγυρικός Ἑσπερινός καί Ἀκολουθία

                                               τῶν Δ΄ Χαιρετισμῶν εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

                                               Ναό Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Σταυρουπόλεως.

 

Σάββατο 25-3-2023                Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς

ΩΡΑ: 07:00-10:30                Τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.

 

ΩΡΑ: 10:30                             Δοξολογία ἐπί τῇ Ἐθνική Ἑορτῇ.

 

Κυριακή 26-3-2023               Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Κοιμήσεως

ΩΡΑ: 07:00-10:30               Θεοτόκου Τοξοτῶν.

 

ΩΡΑ: 18:00-20:00                    Δ΄ Κατανυκτικός Ἑσπερινός εἰς τόν Ἱερό

                                              Καθεδρικό  Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.

 

Τετάρτη 29-03-2023             Θεία Λειτουργία τῶν Προηγιασμένων Τιμίων

ΩΡΑ: 17:00-18:30               Δώρων εἰς τήν Ἱερά Μονή Παναγίας

                                              Ἀρχαγγελιωτίσσης.

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

 

Γνωστοποιεῖται ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολη, ὅτι τήν Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023 καί ὥρα 18:00, κατά τήν διάρκεια τῆς ἀκολουθίας τοῦ Δ΄ Κατανυκτικοῦ  Ἑσπερινοῦ  στόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης, θά ὁμιλήσει ὁ Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Γιάγκου, Καθηγούμενος Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίας Θεοδώρας καί ὑπεύθυνος νεότητος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης μέ θέμα:  «Ψυχή μου, ψυχή μου, ἀνάστα, τί καθεύδεις;».

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«Η ΥΠΕΡΝΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑΣ»

Ένα δυστυχισμένο παιδί στέκει αιχμάλωτο μιας σκληρής κυριαρχίας. Της εξουσίας του διαβόλου. Ψυχικά κάι σωματικά το έχει τσακίσει. Όσοι βρίσκονται γύρω του και παρακολουθούν την τραγωδία, αποδεικνύονται ανίκανοι να το βοηθήσουν. Με την απιστία τους ορθώνονται εμπόδια στη λύτρωσή του. Σ’ αυτό το δύσπιστο κόσμο ανήκουν όχι μόνο οι εχθροί του Χριστού, οι γραμματείς και οι φαρισαίοι, αλλ’ ακόμη και οι μαθητές Του και οι αμέσως ενδιαφερόμενοι για το βασανισμένο παιδί, όπως ο πατέρας του. Την διάχυτη δυσπιστία στην αποτελεσματικότητα της δυνάμεως του Χριστού έναντι του δαιμονικού κατεστημένου εκφράζει παραστατικά ο διάλογος με τον πατέρα του παιδιού.

«Πόσος καιρός είναι από τότε που του συνέβη αυτό;» ρωτάει ο Χριστός, καθώς το παιδί κυλιόταν κάτω και άφριζε, εξουθενωμένο από το δαίμονα. «Από τα παιδικά του χρόνια», ήταν η απάντηση. «Πολλές φορές και στη φωτιά τον έστειλε και στα νερά, για να τον εξολοθρεύσει. Αλλά αν μπορείς να κάνεις κάτι, βοήθησέ μας, σπλαγχνίσου μας.» Μαζί με την απόγνωση που τυραννούσε την καρδιά του, η αμφιβολία την μάτωνε.

Η σκια της αμφιβολίας δεν έπαψε να πέφτει βαριά στη σκέψη και την καρδιά των ανθρώπων. Σήμερα μάλιστα μοιάζει να είναι πιο πυκνή κάι θολή. Στην εποχή μας πολλοί δεν σκέπτονται καν να καταφύγουν σ’ Εκείνον στις δυσκολίες, στην αρρώστεια, στον πόνο τους. Ο πατέρας του σημερινού ευαγγελίου, μετά την αδυναμία των μαθητών να θεραπεύσουν το παιδί του, δεν έφυγε, δεν απογοητεύτηκε οριστικά, αλλά προχώρησε και ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του Σωτήρος.

Το πρώτο βήμα για την υπερνίκηση το υποδεικνύει ο Κύριος. Το δεύτερο το καθορίζει η συμπεριφορά του πατέρα. «Ο δε Ιησούς είπε «Το θέμα δεν είναι αν εγώ μπορώ να θεραπεύσω το παιδί σου, αλλά αν εσύ μπορείς να πιστέψεις. Το κλειδί για ν’ ανοίξουν οι βαρειά κλεισμένες πόρτες, μην το ζητάμε αλλού. Εμείς το έχουμε. Το πετάξαμε στη σκοτεινή γωνιά των δισταγμών και της αμφιβολίας μας.

Από κει θα πρέπει το συντομώτερο να το ανασύρουμε. Το κλειδί αυτό είναι η εμπιστοσύνη -η δική μας, συνειδητή, προσωπική πίστη- στην παντοδυναμία του Θεού. Αυτή πρέπει να ισχυροποιηθεί και να πάρει στη ζωή μας την κεντρική θέση που της αρμόζει.                    ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ