ΞΑΝΘΗ: Τιμήθηκαν οι ήρωες του 21. Τι σημαίνει σήμερα για την Ξάνθη ο εορτασμός του Εθνικού ξεσηκωμού;

Τι σηματοδοτεί σήμερα ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου;

Πώς καταφέρνει η πόλη μετά από τέσσερις αιώνες συνεχούς πάλης κατά των Οθωμανών να συνυπάρχει, να προκόβει, να παλεύει για την καθημερινότητα και τα σύνοικα στοιχεία να συμμετέχουν σε μία εκδήλωση τιμής προς τους νεκρούς;

Πώς μπορεί ανθρώπου νους να συλλάβει την εικόνα;

Όταν μόλις λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Βαλακανίων όπως είναι  το Κόσσοβο όπου  άσβεστο μίσος μεταξύ μουσουλμάνων και Χριστιανών γίνεται οδηγός για εγκλήματα κατά των ανθρώπων;

Η Ξάνθη, παρόλο που μόλις 200 χρόνια χωρίζουν το σήμερα από το αίμα του χτες που έβαψε τα άγια χώματα, ζει ειρηνικά, σέβεται το δικαίωμα του καθενός να πιστεύει και  να τιμά τους νεκρούς του.

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνούμε τα ακραία στοιχεία που χρηματοδοτούνται από το Προξενείο με σκοπό να σπείρουν το μίσος στην μειονότητα, όμως, χάρις στην ψυχραιμία των ανθρώπων της μειονότητας που γνωρίζει ότι το κίνητρο αυτών των ακραίων φωνών είναι το προσωπικό τους κέρδος, τους έχει απομονώσει και γνωρίζει ότι ο αριθμός αυτών είναι συγκεκριμένος και τα μπόνους τους εξαρτώνται από το πόσο μίσος θα σπείρουν στην μειονότητα κατά της πατρίδας τους που είναι η Ελλάδα.

Ας σταθεί λοιπόν το αίμα που πότισε το 1821 τούτη τη γη, ο φάρος που θα φωτίσει τον ειρηνικό δρόμο στην περιοχή και η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να βρει τρόπο να μηδενίσει την προσπάθεια διασποράς μίσους μεταξύ των Ξανθιωτών από ανθρώπους που  εκμεταλλεύονται την θρησκεία για να κάνουν την «δουλειά» τους.

Αυτό πρέπει να το πράξη ανεξάρτητα αν είναι δήμαρχοι οι βουλευτές από την μειονότητα και συνεισφέρουν με τις ψήφους τους στον κομματικό κορβανά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι Ξανθιώτες για άλλη μία φορά, ξεχύθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης για να γιορτάσουν και να αποδώσουν φόρο τιμής στους νεκρούς ήρωες του 21 και να χαρούν  τα παιδιά τους που συμμετείχαν στην καθιερωμένη παρέλαση καθώς και να χειροκροτήσουν με θαυμασμό τα παλληκάρια και τις γυναίκες του Δ ΣΣ που συμμετείχαν στην παρέλαση και μετέφεραν το αίσθημα της ασφάλειας στους ακρίτες της Ξάνθης.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε Ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης.

Οι εκδηλώσεις του εορτασμού της 25ης Μαρτίου ξεκίνησαν και τελείωσαν με την επιμνημόσυνη  δέηση στο ηρώο της πόλης – χοροστατούντως του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου –  και κατάθεση στεφάνων, καθώς και με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση ενώ το παρών έδωσαν οι εκπρόσωποι των θρησκευτικών, στρατιωτικών και πολιτικών αρχών του τόπου.

 

Για εθνική ομοψυχία μίλησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε δηλώσεις του, στα μέσα ενημέρωσης, σημειώνοντας ότι  «η Εθνική Παλιγγενεσία, υπήρξε αποτέλεσμα εθνικής ομοψυχίας και μόνον όταν υπάρχει εθνική ομοψυχία, τα Έθνη μπορούν αισιόδοξα να προχωρούν μπροστά. Εθνική ομοψυχία, απαιτείται και σήμερα, για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερα μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο επίπεδο. Η  εθνική ομοψυχία, είναι κάτι για το οποίο εργαζόμαστε και κάτι στο οποίο στοχεύει η σημερινή ελληνική κυβέρνηση. Χρόνια πολλά σε όλους».

 

Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου: Να τους θυμόμαστε και να φυλάξουμε την ενότητά μας και την ομοψυχία μας σαν λαός

Από την πλευρά του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων υπογράμμισε τα εξής: «Ευαγγελισμός σήμερα. Διπλή γιορτή. Ευαγγελισμός ολόκληρου του ανθρωπίνου γένους αλλά και Ευαγγελισμός του δικού μας γένους. Μια γιορτή που γιορτάζουμε, μια διπλή ελευθερία. Την μια μας την χάρισε ο Χριστός και την άλλη μας την χάρισαν οι πρόγονοί μας. Καμαρώσαμε την μαθητειώσα νεολαία, καμαρώσαμε τα στρατευμένα μας παιδιά, τους πολιτιστικούς συλλόγους σε αυτήν την μεγαλειώδη παρέλαση που είναι έκφραση ευγνωμοσύνης για εκείνους που θυσιάστηκαν για την δική μας ελευθερία. Να τους θυμόμαστε και να φυλάξουμε την ενότητά μας και την ομοψυχία μας σαν λαός, γιατί κάθε φορά που ήμασταν ενωμένοι, μεγαλουργήσαμε, ξεπεράσαμε την ανθρώπινη λογική και πετύχαμε εκείνα που με την λογική ήταν ακατόρθωτα. Εύχομαι υγεία, ειρήνη, ομόνοια και τα έτη όλων να είναι πολλά και ευλογημένα».

 

Ο Στρατηγός διοικητής του ΔΣΣ αναφέρθηκε και στους νεκρούς του δυστυχήματος στα Τέμπη

Με αφορμή την σημερινή ημέρα, ο Στρατηγός Διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος  κ. Δημόκριτος Κωνσταντάκος, τόνισε ότι «σήμερα στην μεγάλη διπλή γιορτή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, η σκέψη μας είναι στους συνανθρώπους των οποίων την απώλεια βιώσαμε τις τελευταίες μέρες. Σε αυτούς και στις οικογένειές τους. Υποκλινόμαστε στους αθάνατους ήρωες του ΄21 που με την θυσία τους και με τους αγώνες τους μας χάρισαν την ελευθερία, μας χάρισαν την σύγχρονη Ελλάδα για την οποία είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες. Χρόνια πολλά στην Θράκη! Χρόνια πολλά στους ακρίτες της ιερής αυτής γης! Χρόνια πολλά στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν με αποφασιστικότητα και υπερηφάνεια στην ακριτική Θράκη και να είστε σίγουροι ότι είμαστε έτοιμοι να μιμηθούμε ξανά τους αγωνιστές του ’21, προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει πάντα ελεύθερη. Γιατί η ελληνική ψυχή είναι πάντα αδούλωτη και πάντα τα μάτια και η ψυχή του Έλληνα, κοιτούν τον γαλανό ουρανό και την γαλάζια θάλασσα. Χρόνια πολλά σε όλους».

 

Κ. Κουρτίδης: Το μόνο που είχαμε ήταν η πίστη

Σε δηλώσεις του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης, ανέφερε ότι «οι Έλληνες είναι για τα αδύνατα. Σήμερα είναι ημέρα Εθνικής Παλιγγενεσίας. Ημέρα που ένας λαός, ένα Έθνος, κατάφερε το αδύνατο εκείνη την εποχή. Ήμασταν μόνοι και το μόνο που είχαμε ήταν η πίστη μας. Το ίδιο εύχομαι και σήμερα. Να έχουμε την πίστη μας, να τιμούμε αυτούς τους γενναίους, γιατί η δόξα είναι σε αυτούς τους γενναίους που θυσιάστηκαν και αγωνίστηκαν για να μπορούμε σήμερα εμείς, να γιορτάζουμε και να είμαστε εδώ. Χρόνια πολλά στους Έλληνες. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα».