Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση των κουνουπιών θέλει η Περιφέρεια ΑΜΘ
Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δράσεων για την καταπολέμηση των κουνουπιών ήταν στο επίκεντρο σειράς συσκέψεων που συγκάλεσε τις τελευταίες ημέρες ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος στην Κομοτηνή, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Βασίλη Λούρμπα, του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας κ. Λουκά Γεωργίου και των τοπικών συντονιστών του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών στο βόρειο και στο νότιο Έβρο, στη Ροδόπη, στην Ξάνθη, στην Καβάλα και στη Δράμα.
Στις συσκέψεις έγινε αποτίμηση των δράσεων καταπολέμησης για το έτος 2022 και στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες.
Ιδιαίτερα εξετάστηκαν οι εξάρσεις της όχλησης από τα κουνούπια που σημειώθηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και της απότομης αύξησης της θερμοκρασίας που παρατηρήθηκε πέρσι το καλοκαίρι.
Ωστόσο, παρά την αυξημένη όχληση σε συγκεκριμένες περιοχές, τα ανθρώπινα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ήταν ελάχιστα, μόλις πέντε, γεγονός που οφείλεται στους στοχευμένους ψεκασμούς που διενεργούνταν σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγονταν σε πραγματικό χρόνο από το σύστημα παρακολούθησης του ιού.
Όσον αφορά τη φετινή χρονιά ο κ. Μέτιος ζήτησε να υπάρξει:
- ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση των ψεκασμών
- εντατικοποίηση των ελέγχων που διενεργούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας για τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης
- εντατικοποίηση των δράσεων ενημέρωσης των πολιτών.
Όπως επισημάνθηκε σε όλες τις συσκέψεις, πάρα πολλές εστίες κουνουπιών εμφανίζονται κάθε χρόνο μέσα σε οικισμούς, σε αυλές, σε εγκαταλελειμμένα υπόγεια και αποθήκες, σε μη εγκεκριμένες κατασκευές αποχέτευσης κ.ά., σε σημεία δηλαδή που είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να επέμβουν τα συνεργεία της Περιφέρειας.
Συνεπώς, ο ρόλος που μπορούν να έχουν οι πολίτες στην αντιμετώπιση του φαινομένου, εφόσον έχουν σωστή ενημέρωση, είναι ιδιαίτερα σημαντικός.
Σε δήλωσή του με το πέρας της τελευταίας σύσκεψης ο κ. Μέτιος ανέφερε:
«Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση των κουνουπιών, το περσινό καλοκαίρι ήταν μια δύσκολη περίοδος.
Είναι αλήθεια ότι σε συγκεκριμένες περιοχές είχαμε αυξημένη όχληση από τα κουνούπια, γεγονός που οφειλόταν στις συνεχείς βροχοπτώσεις και στην υγρασία.
Παρόλα αυτά, η επιδημιολογική εικόνα στην Περιφέρειά μας ήταν εξαιρετικά καλή σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, καθώς είχαμε ελάχιστα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και κανένα κρούσμα ελονοσίας.
Φέτος, έχουμε εξασφαλίσει περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα-γέφυρα που εφαρμόζουμε μεταξύ του τελευταίου τριετούς προγράμματος, που ολοκληρώθηκε πέρσι, και του επόμενου που έχει ήδη δημοπρατηθεί.
Στόχος μας είναι φέτος να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Για αυτό προγραμματίσαμε να ξεκινήσουμε τους ψεκασμούς άμεσα, από το τέλος του Μαρτίου.
Οι ψεκασμοί φέτος θα γίνουν με πιο εντατικό ρυθμό, οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες μας θα είναι πιο εντατικοί, μετά και τη λήξη των περιορισμών της πανδημίας, ενώ θα δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη σωστή ενημέρωση των πολιτών.»