ΒΡΑΔΙΕΣ ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ και ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ από την «Τέχνη του Ζήν»

ΒΡΑΔΙΕΣ ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ και ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑΣ – (ΣΑΒΒΑΤΟ 8/04/ 2023 και ώρα 19.30 ) οργανώνει  στο χώρο του ο Πολιτιστικός & Επιστημονικός Σύλλογος – Π.Ε.Σ. ‘Η Τέχνη του Ζην’ Ξάνθης Σύλλογος στην οδό  28ης Οκτωβρίου 311 (ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ)

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που λάβαμε ξεκινά ο εισαγωγικός κύκλος του «ευ ζειν»

 

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑΝΟΙΞΗ 2023 – Γνωριμία με τους οινοποιούς και δοκιμές κρασιών.

Έναρξη της δράσης για την τέχνη του κρασιού

Βραδιά οινογνωσίας και γευσιγνωσίας – Παρουσιάσεις του προφίλ των καλεσμένων οινοποιών, των τεχνικών παραγωγής των κρασιών, των καινοτόμων μεθόδων τους και δοκιμές των κρασιών.

Οι εκάστοτε παρουσιάσεις των οινοποιείων θα υποστηρίζονται από τοπικούς επιχειρηματίες γευσιγνώστες και καταστήματα  καθώς και ειδικούς της γαστρονομίας. Σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να ενισχυθούν τα τοπικά ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και να συνδυαστεί η γαστρονομία με την τέχνη του κρασιού διευρύνοντας την γνώση μας στη τέχνη του ΕΥ ΖΗΝ.

ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ – ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ DOMAINE APOSTOLIDI (ΚΤΗΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ)

Η ιστορία μας ξεκινά το 1958 όταν ο Ευθύμιος Αποστολίδης φύτεψε τον πρώτο αμπελώνα στο Διαλεκτό Καβάλας, στις υπώρειες του Μακεδονικού ορούς λεκάνη στα σύνορα με τον ποταμό Νέστο και την Θράκη. Λόγω των δυσκολιών της εποχής εκείνης η παραγωγή του οίνου γινόταν ερασιτεχνικά. Ώσπου το 1981 ο γιος του, Ιωάννης Αποστολίδης αναλαμβάνει δυναμικά τον αμπελώνα. Έτσι το 2003 η παραγωγή έφτασε τα 3 εκτάρια. Μια νέα σελίδα ανοίγει όταν το 2007 ιδρύεται ένα υπερσύγχρονο επισκέψιμο οινοποιείο με έκταση 10 εκταρίων. Σύντομα η τρίτη γενιά του οινοποιείου, Βασιλική και Ευθύμιος Αποστολίδη αναλαμβάνει τα ηνία της επιχείρησης. Το οινοποιείο ξεκίνησε με νέους, αυστηρούς και ποιοτικούς στόχους με καινοτόμες μεθόδους στον αμπελώνα και στο κελάρι. Σήμερα τα 13 εκτάρια των αμπελώνων της οικογένειας καλλιεργούνται με βιοδυναμικό τρόπο.

Website: http://domaineapostolidi.gr/

 

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ

Με την συνεργασία και ευγενική υποστήριξη των

  1. ΚΡΕΤΥΑ – Παραδοσιακό Παντοπωλείο Ξάνθης

https://kretya.business.site/

Εδώ και 40 χρόνια ποιότητας, προτίμησης και εμπιστοσύνης μας έχουν κάνει τον

καλύτερο φίλο στο τραπέζι σας ακόμα και στους πιο απαιτητικούς.

Παστουρμάς, καβουρμάς, λουκάνικα και κασέρι Ξάνθης συνθέτουν την οικογενειακή παράδοση της οικογενείας Τσόχα με την ντόπια ποικιλία προϊόντων της Ξάνθης μας. Είμαστε ότι τρώμε και ότι τρώμε είναι Κρέτυα!

 

 

  1. ΜΕΖΕΔΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ – Μεζεδοπωλείο

Μεζεδοπωλείο στο Πετεινό της Ξάνθης – Έχει αναδειχθεί αγαπημένο στέκι λόγω των εμπνευσμένων πιάτων του ταλαντούχου μάγειρα Δημήτρη Τουρνανέλη. Βραβευμένο τρείς φορές στο χώρο της εστίασης μεταξύ των οποίων και ως βραβευμένη επιχείρηση από τα Ελληνικά Βραβεία Εστίασης FOOD AWARDS 2022.

……………………………………………………………………………………………

Η δράση της ΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ έχει ως σκοπό την ανάδειξη και την ενημέρωση για τη τέχνη του κρασιού και της γευσιγνωσίας προβάλλοντας τα οινοποιία της περιοχής μας στη Θράκη, τη Δυτική και Ανατολική Μακεδονία.

 

Η νέα μας δράση αποτελεί μία εναλλακτική πρόταση για την τέχνη του Ευ Ζην και περιλαμβάνει βραδιές οινογνωσίας και γευσιγνωσίας, δοκιμές κρασιών, διαλέξεις και εισηγήσεις για τη τέχνη του κρασιού. Αναπτύσσεται από τον φορέα μας για πρώτη φορά με τη διάθεση να υποστηρίξουμε τη κουλτούρα και τη γνώση γύρω από το αντικείμενο του οινοποιού και του οινολόγου .

 

Η διοργάνωση επισκέψεων και δράσεων σε οινοποιία – που θα πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της χρονιάς – εμπλουτίζει την δράση ενώ από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα σχεδιάσουμε ένα ετήσιο πρόγραμμα για τη περίοδο 2023-2024 με σεμινάρια και διαλέξεις με εισηγητές οινοποιούς και ειδικούς της οινολογίας.

Ο πρώτος εισαγωγικός κύκλος περιλαμβάνει ανοιχτές εκδηλώσεις Οινογνωσίας – γευσιγνωσίας με δοκιμές κρασιών οι οποίες έχουν σκοπό την παρουσίαση του κάθε οινοποιείου και των κρασιών τους σε μια βραδιά .

 

Από τον Απρίλιο μέχρι και τον Μάϊο 2023 θα υποδεχτούμε το Κτήμα Αποστολίδη, το Κτήμα Βουρβουκέλη και Οινοποιία Τσικρικώνη σε αντίστοιχες εκδηλώσεις. Με τη νέα περίοδο θα συμμετέχουν κι άλλα οινοποιεία με σκοπό την ανάδειξη της ποιότητας και πολυμορφίας των αμπελώνων της περιοχής μας.

Περισσότερες πληροφορίες για όλα τα προγράμματα μας στην ιστοσελίδα μας

https://lifearts.org.gr

 

Διεύθυνση & Επικοινωνία του Συλλόγου Π.Ε.Σ. ‘Η τέχνη του Ζην’:

 

Πολιτιστικός & Επιστημονικός Σύλλογος – Π.Ε.Σ. ‘Η Τέχνη του Ζην’  Ξάνθης

28ης Οκτωβρίου 311, 67131 Ξάνθη  – Τηλ. 25413 50231, 6977560795

Web: https://lifearts.org.gr  email: info@lifearts.org.gr