Γιατί δεν πρέπει να μένετε ποτέ με βρεγμένο μαγιό
Το καλοκαίρι είναι επίσημα εδώ και όποια και αν είναι τα σχέδιά σας για φέτος είναι κάτι παραπάνω από πιθανό ότι έστω και για λίγες μέρες, θα βρεθείτε δίπλα σε μια πισίνα ή μια παραλία για να χαλαρώσετε και να δροσιστείτε. Ίσως περάσετε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μέσα και έξω από το νερό, μένοντας με το μαγιό σας βρεγμένο μετά τις βουτιές και πριν στεγνώσει από τον ήλιο.
Εδώ όμως χρειάζεται αρκετή προσοχή αφού είναι απαραίτητο να αλλάζουμε το κάτω μέρος του μαγιό γιατί ένα βρεγμένο μαγιό μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του κόλπου μας.
“Η υγεία του κόλπου επιτυγχάνεται με την ισορροπία μεταξύ διαφόρων βακτηρίων”, δήλωσε ο Gil Weiss, γυναικολόγος και συνεργάτης στο Association for Women’s Healthcare του Ιλινόις. “Αυτοί οι μικροοργανισμοί ζουν σε αρμονία και βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς κόλπου.” Ωστόσο, οτιδήποτε διαταράσσει αυτήν την ισορροπία έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει τοπική λοίμωξη. Με άλλα λόγια, το υγρό μαγιό σου θα μπορούσε να αποτελέσε το ιδανικό έδαφος για ασθένειες όπως μυκητισιακές μολύνσεις, κολπίτιδες ή λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Η Diane Young, γυναικολόγος σε Κλινική του Κλίβελαντ, συμφωνεί. Οι μύκητες ευδοκιμούν ιδιαίτερα σε ζεστές, υγρές συνθήκες – ακριβώς το περιβάλλον που δημιουργείται δηλαδή χάρη στο βρεγμένο μαγιό σας.
Μεγάλη πιθανότητα για μια μυκητισιακή μόλυνση υπάρχει και μετά από ώρες στην πισίνα σε σύγκριση με τη θάλασσα, λόγω χημικών ουσιών όπως το χλώριο. Ακριβώς όπως το χλώριο σκοτώνει τα κακά βακτήρια στην πισίνα, μπορεί επίσης να σκοτώσει τα καλά βακτήρια του κόλπου, σύμφωνα με τον Gil Weiss. “Το χλώριο μπορεί να εξουδετερώσει το υγιές κολπικό pH, και να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία της κολπικής χλωρίδας συμβάλλοντας επομένως σε μια μυκητισιακή μόλυνση”, εξηγεί.
Όλα αυτά για να καταλήξουμε: Όταν βραχείτε, θα πρέπει να έχετε μαζί κάτι στεγνό για να αλλάξετε- εσώρουχα, ένα δεύτερο μαγιό, οτιδήποτε άλλο – έτσι δεν χρειάζεται να μείνετε με το βρεγμένο μαγιό πολλή ώρα. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.