Ο Κ. Κουρτίδης «διαχέει» και ενισχύει, για μία ακόμη χρονιά, τον πολιτισμό στην Περιφέρεια  της Ξάνθης

Συνέντευξης τύπου παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ξάνθης  Κ. Κουρτίδης την Πέμπτη 22-06-2023 ατα πλαίσια των πολιτιστικών δράσεων της Π.Ε. Ξάνθης,  και βάζει στο κάδρο, τα «διαμάντια» του πολιτισμού της Ξάνθης, που είναι οι πολιτιστικοί σύλλογοι.

Για μία ακόμη φορά ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης και ορθά σκεπτόμενος, διαχέει τον πολιτισμό στην περιφέρεια, με δεδομένο ότι πολλές από τις πολιτιστικές δράσεις του δήμου και των συλλόγων, λαμβάνουν χώρα στην πρωτεύουσα του νομού και η Περιφέρεια αναγκάζεται για να παρακολουθήσει αυτές τις δράσεις, να μετακινείται στην πόλη της Ξάνθης.

Χοροί, τραγούδια, παράδοση, παραστάσεις αλλά και συναυλίες, περιλαμβάνει το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι» της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.

Η Π.Ε Ξάνθης, σε συνεργασία με πολιτιστικούς – λαογραφικούς συλλόγους και συγκεκριμένα με τον Σύλλογο Ποντίων Ν. Ξάνθης, τον Σύλλογο «Τραντέλλενες», τον Σύλλογο Σαρακατσάνων αλλά και τον Χοροδιδάσκαλο κ. Καρυοφίλη Δουλουκιτάκη καθώς και το Θέατρο «Ανατολικά του Νέστου», διοργανώνουν μια σειρά από εκδηλώσεις με πολιτιστική, χορευτική και καλλιτεχνική – αντίστοιχα – «ταυτότητα», ενώ ο Ιούλιος θα περιλαμβάνει συναυλίες στην ορεινή περιοχή (μέσω του Νέστος – Ροδόπη) καθώς και στην πεδινή περιοχή. Εκδηλώσεις που θα κλείσει η… Πάολα στις 25/8 στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Via Egnatia» και τις δράσεις “Θρακικό Πέλαγος”.

Με την σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη Χ. Μέτιου, ο Κ. Κουρτίδης και οι συνεργάτες του, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους, θα δημιουργήσουν δράσεις σε όλον τον νομό, στα πλαίσια του «via egnatia»  το οποίο παραμένει ζωντανό και στην διάθεση των πολιτών να συμμετάσχουν και να απολαύσουν τις εκδηλώσεις.

Το περσινό πετυχημένο  εγχείρημα με τις εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Μικρασιατική Καταστροφή, άνοιξε τον δρόμο να ενισχυθούν οι δράσεις πολιτισμού στον νομό της Ξάνθης με επίκεντρο τα «Στενά του Νέστου».

Αναφορικά με τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα κατά την διάρκεια του Καλοκαιριού, αυτές έχουν ως εξής:

Εκδηλώσεις στον Πετεινό στις 27/6 και στα Κομνηνά στις 13/7 από τον Σύλλογο Ποντίων Νομού Ξάνθης.

Στον Νέο Ζυγό στις 2/7 και στους Τοξότες στις 13/7, θα βρεθεί ο Σύλλογος Ποντίων «Τραντέλλενες».

Σε Γενισσέα στις 8/7, Δασοχώρι στις 10/7, Μάνδρα στις 16/7 και Π. Όλβιο στις 26/7 θα βρεθεί ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης.

Με τον χοροδιδάσκαλο κ. Καρυοφίλη Δουλουκιτάκη θα διεξαχθούν οι εκδηλώσεις σε Όλβιο (19/7), Ν. Κεσσάνη (26/7), Κουτσό (20/8), Εράσμιο (27/8) και Άβατο (9/9).

Σε Διομήδεια (30/6), Τοξότες (4/7), Μυρωδάτο (7/7), Σταυρούπολη (14/7) και Μάγγανα (21/7) θα βρεθεί το Θέατρο «Ανατολικά του Νέστου» με την παράσταση «η σπασμένη στάμνα» του Χάινριχ φον Κλάιστ.

Σε ο,τι αφορά στις δράσεις στο πλαίσιο του «Νέστος – Ροδόπη», η Φωτεινή Βελετσιώτου θα βρεθεί στον Δαφνώνα στις 15/7, ενώ η Εβρίτικη Ζυγιά στο Ποντιακό Καρυόφυτο στις 16/7.

Αναφορικά με τις δράσεις του «Θρακικού Πελάγους» αυτές περιλαμβάνουν κανό, σαμπ, ιστιοπλοϊκά, το σχήμα του «Πλατάνου» στο Π. Λάγος στις 4/8 αλλά και τον Δημήτρη Ζερβουδάκη στα Άβδηρα στις 5/8.

 

Τέλος, αναφορικά με το φεστιβάλ «Via Egnatia», στα πλαίσια αυτού θα δοθεί μια συναυλία με την Πάολα στις 25/8.

 

Επίσης ο κ. Κουρτίδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «εκτός από αυτές τις πολιτιστικές δράσεις που γίνονται αποκλειστικά με τους πολιτιστικούς φορείς να ξέρετε ότι κάνουμε και πάρα πολλές συνδιοργανώσεις με πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά και με συλλόγους της μειονότητας. Οι άνθρωποι της μειονότητας που είναι στον συνδυασμό μας, ζήτησαν να υποστηρίξουμε πολιτιστικά και δράσεις της μειονότητας και φυσικά, όχι μόνον θα βοηθήσουμε αλλά θα το επικροτήσουμε και θα το υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και περεταίρω υποστηρίζουμε πλήθος συνδιοργανώσεων με συλλόγους και φορείς. Αυτό βέβαια γίνονταν ανέκαθεν, αλλά έχουμε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο να τονίσουμε και να υποστηρίξουμε τοπικές δράσεις…».

Στόχος όλων των παραπάνω δράσεων αλλά και εκείνων που έπονται,  σύμφωνα με τον κ. Κουρτίδη είναι «να γίνει η Ξάνθη ένα «καζάνι πολιτισμού» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέατρο, που «λείπει» όπως επισήμανε από την περιοχή, όπως «λείπει» και η ποίηση, τονίζοντας ότι «ο πολιτισμός καλύπτει πολλά οριζόντια και κάθετα θέματα».