Ερωτήματα Λαϊκής Συσπείρωσης Ξάνθης για το Δημοτικό Συμβούλιο στις 12/07/2023 και Θέμα ΕΗΔ

 

ΠΡΟΣ:   Μπούτο Ιωάννη – Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου

Τσέπελη Εμμανουήλ – Δήμαρχο Ξάνθης

Χαριτωνίδου Ειρήνη – Αντιδήμαρχο Παιδείας

Με ερώτηση του  ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λαϊκή συπείρωση Ξάνθης ανοίγει τρία θέματα τα οποία και ζητά να συζητηθούν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Το πρώτο θέμα αφορά την «αρση των προκλητικών ρυθμίσεων υπέρ των Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών».

κ. Πρόεδρε,

Με υπουργική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ που αφορά στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς της χρονικής περιόδου 2023-2024, αποκλείονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί από τη δυνατότητα εγγραφής, στα νηπιακά τους τμήματα, βρεφών μικρότερων των 2,5 ετών και δίνεται, αποκλειστικά, το δικαίωμα αυτό στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς.

Αυτή η διάκριση αποτελεί κατάφωρη πριμοδότηση στους ιδιωτικούς φορείς, σε βάρος των δημοτικών και είναι ενάντια στο ΦΕΚ 4249/Β/02-12-2017, που σαφώς ορίζει τα ηλικιακά όρια.

Είναι γνωστό ότι αρκετοί ιδιωτικοί φορείς δεν επιλέγουν τη δημιουργία βρεφικών τμημάτων, επειδή κοστίζουν περισσότερο από εκείνα των νηπιακών. Μπορούν έτσι με την παραπάνω απόφαση να εγγράψουν νωρίτερα από τους δημοτικούς παιδιά που είναι ακόμη βρέφη, στα νηπιακά τους τμήματα. Πράγμα που απαγορεύεται για τους δημοτικούς σταθμούς.

Η συγκεκριμένη προκλητική ρύθμιση υπέρ των ιδιωτικών παιδικών σταθμών έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενη μεροληπτική ρύθμιση με ΦΕΚ από το 2017, όπου καθορίζει τις προϋποθέσεις για άδεια ίδρυσης και λειτουργίας σταθμών και ορίζει ότι στους ιδιωτικούς σταθμούς απαιτείται λιγότερο εκπαιδευτικό προσωπικό σε κάθε τμήμα από ό,τι στους δημοτικούς.

Θεωρούμε ότι η πολιτική των κυβερνήσεων που βάζουν τη φροντίδα, την ασφάλεια και την αγωγή των παιδιών, την υγεία και τη ζωή τους στη ζυγαριά του κόστους για το κράτος και του οφέλους για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενισχύοντας αδιάλειπτα τα κέρδη των εμπόρων της παιδικής φροντίδας και αγωγής, είναι απαράδεκτη και την καταγγέλλουμε.

Παρακαλούμε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 12 Ιουλίου 2023, να θέσετε προ ημερησίας διάταξη θέμα για το παραπάνω ζήτημα ώστε κατόπιν συζήτησης να ληφθεί απόφαση για την αντιμετώπιση της αρνητικής αυτής εξέλιξης για τους παιδικούς και του δήμου μας που αφορά, εκτός από το απαράδεκτο αντιπαιδαγωγικό της περιεχόμενο και το Νομικό Πρόσωπο, με παράλληλες αρνητικές επιπτώσεις και στο προσωπικό των παιδικών σταθμών.

 

Ερώτηση για την μη χρησιμοποίηση προσωπικού των ΟΤΑ στις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ

Mε μία αντιεπιστημονική και επικίνδυνη Πράξη Νομοθετικού  Περιεχομένου για το ΕΚΑΒ η κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπει πυροσβέστες, στρατιωτικούς και οδηγούς των ΟΤΑ σε… διασώστες σε επείγοντα περιστατικά ύστερα από μια ολιγόωρη εκπαίδευση!

Μπορεί η πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας, που υπηρετούν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις, να πετάει στο κάλαθο των αχρήστων την υγεία που αξίζουμε πραγματικά και δικαιούμαστε να απολαμβάνουμε τον 21ο αιώνα, αλλά το ότι υπάρχει η ξεκάθαρη πρόθεση να ανατεθεί σε οδηγούς απορριμματοφόρων την διακομιδή επειγόντων περιστατικών ασθενών που απαιτείται διασώστης, προκειμένου να γλιτώσουν τα χρήματα για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ, είναι βγαλμένο από το εγχειρίδιο των πολιτικών που οδήγησαν στα εγκλήματα στα Τέμπη και το Μάτι.

Ερωτάται η δημοτική αρχή :

  1. Τί μέτρα θα πάρει ώστε να πιέσει την κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας για να την επαρκή στελέχωση του Νοσοκομείου Ξάνθης και της υπηρεσίας του ΕΚΑΒ;
  2. Πώς θα διασφαλίσει ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί προσωπικό από υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Διοίκησης από τη στιγμή που δεν έχει την απαραίτητη ειδίκευση για την παροχή υπηρεσιών υγείας;

 

Ερώτηση σχετικά με τα αποτελέσματα του προσεισμικού ελέγχου σχολείων

 

Σε παλαιότερη ερώτησή μας, στις 27 Φλεβάρη 2023, κάναμε λόγο για τον προσεισμικό έλεγχο, στα σχολικά κτήρια του Δήμου Ξάνθης, ο οποίος περιλαμβάνει τρία στάδια ελέγχου:

  • Τον Πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο ή Ταχύ Οπτικό Έλεγχο (TOE), για την πρώτη καταγραφή και ταχεία αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας των κτιρίων δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης.
  • Τον Δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο για την προσεγγιστική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας με βάση αναλυτικότερους υπολογισμούς και (μη καταστροφικό) έλεγχο ποιότητας των υλικών, για όσα κτίρια προκύψει ανεπαρκής σεισμική ικανότητα με βάση τα αποτελέσματα του TOE.
  • Την αναλυτική αποτίμηση της σεισμικής ικανότητας και (ενδεχομένως) σύνταξη μελέτης αποκατάστασης – ενίσχυσης, για όσα κτίρια προκύψει τοπική ή γενική σεισμική ανεπάρκεια από το προηγούμενο στάδιο.

Στον τοπικό τύπο δημοσιεύτηκε ότι η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε κάποιους ελέγχους. Σας ρωτούμε εκ νέου:

  1. Σε ποιους ελέγχους ακριβώς έχει προχωρήσει η Δημοτική Αρχή σύμφωνα με τις παραπάνω βαθμίδες ελέγχου.
  2. Ποιοι ανέλαβαν αυτούς τους ελέγχους και με τι κόστος.
  3. Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων, εάν έχουν συνταχθεί αντίστοιχες επιστημονικές εκθέσεις – μελέτες και τι παρεμβάσεις χρειάζονται να γίνουν στα σχολικά κτήρια και με τι κόστος.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης

ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Δημοτικός Σύμβουλος