Παρότι οι ακριβείς μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ δεν είναι σαφείς, εκτιμάται ότι η πρωτεΐνη ταυ παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή της.
Στα υγιή άτομα η πρωτεΐνη ταυ βοηθά στη σταθεροποίηση δομών στον εγκέφαλο, σε κάποιες νευροεκφυλιστικές νόσους όμως, όπως είναι η Αλτσχάιμερ, οι πρωτεΐνες αυτές «κολλούν» μεταξύ τους δημιουργώντας συσσωματώματα.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πρόληψη της δημιουργίας αυτών των συσσωματωμάτων της πρωτεΐνης ταυ στον εγκέφαλο, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της νόσου.
Νέα μελέτη δείχνει ότι κάποια συστατικά που περιέχονται στον εσπρέσο αποτρέπουν τη δημιουργία συσσωματώσεων της πρωτεΐνης ταυ.
Η Μαριαπίνα Ντ’Ονόφριο, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Βερόνα και οι συνεργάτες της, θέλησαν να δουν αν συστατικά του καφέ εσπρέσο μπορούν να αποτρέψουν τις συσσωματώσεις της πρωτεΐνης ταυ σε πειράματα στο εργαστήριο.
Οι ερευνητές αγόρασαν κόκκους καφέ από συμβατικά καταστήματα και έφτιαξαν εσπρέσο. Στη συνέχεια ανέλυσαν τη χημική σύσταση του καφέ με χρήση φασματοσκοπίας πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού. Από τα συστατικά επέλεξαν την καφεΐνη και την τριγωνελλίνη που είναι αλκαλοειδή, το φλαβονοειδές γενιστεΐνη καθώς και τη θεοβρομίνη, η οποία περιέχεται και στη σοκολάτα, προκειμένου να επικεντρώσουν τα πειράματά τους σε αυτές. Αυτά τα μόρια μαζί με το εκχύλισμα του εσπρέσο ζυμώθηκαν με μια μορφή της πρωτεΐνης ταυ επί 40 ώρες.
Διαπίστωσαν ότι όσο η συγκέντρωση του εκχυλίσματος του εσπρέσο, της καφεΐνης ή της γενιστεΐνης αυξανόταν, τόσο τα συσσωματώματα της πρωτεΐνης ταυ συρρικνώνονταν.
Τα καλύτερα αποτελέσματα εμφανίστηκαν όταν η ταυ «κολυμπούσε» μέσα σε ολόκληρο το εκχύλισμα του καφέ.
Τα πιο μικρά συσσωματώματα δεν ήταν τοξικά για τα τα κύτταρα και δεν λειτουργούσαν ως «σπόροι» περαιτέρω συσσωμάτωσης. Σε άλλα πειράματα οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η καφεΐνη και το εκχύλισμα του καφέ μπορούσαν να δεσμεύσουν τα ινίδια της ταυ.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα προκαταρκτικά in vitro ευρήματά τους, ανοίγουν τον δρόμο της ανακάλυψης ή του σχεδιασμού άλλων αποτελεσματικών βιοενεργών μορίων ενάντια στα νευροεκφυλιστικά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry.