Μας έσωσε η βροχή

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΜΑΣ ΛΥΠΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΒΡΟΧΗ

Αλλιώς ακόμη θα καιγόμασταν

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΦΡΙΚΗΣ

Ποιος θα μπορούσε να φαντασθεί ότι η Θράκη θα καιγόταν για 16 ολόκληρες μέρες και η φωτιά να μην μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο, και εδώ, αποκαλύπτεται ο ανύπαρκτος σχεδιασμός, η απουσία των τοπικών πολιτικών ταγών και φυσικά όλο αυτό το κακό ξεσπάει στην πλάτη των Σωμάτων Ασφαλείας και των εθελοντών που συνεχίζουν αγόγγυστα αυτόν τον άνισο πόλεμο με κομμένη την ανάσα.

 

Το προσωπικό καταπονημένο, οι περιουσίες των Εβριτών γίνονται στάχτη όπως τα όνειρά τους και η φωτιά άφησε πίσω της το αποτύπωμα της καταστροφής και εννοείται ότι το απογοητευμένο βλέμμα των Θρακιωτών είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα.

 

 

ΑΡΑΓΕ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΗΣΕΙ ΒΙΟΣ Ο ΕΒΡΙΤΗΣ; ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΟΜΩΣ, ΤΟΝ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΑΥΤΌ, ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΕ ΌΤΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ.

ΑΡΑΓΕ ΕΙΝΑΙ;

 

Η Μάχη με τις αναζωπυρώσεις που έδιναν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, ήταν άνιση και έφτασε να καίγεται το σύμπαν για 16 ολόκληρες μέρες.

 

ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

 

Διαβάζουμε το Δελτίο Τύπου της Πολιτικής Προστασίας: Λόγω αναζωπυρώσεων που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή, την Τετάρτη 30/08 στις 14:15, εστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής Γιαννούλη, προκειμένου να απομακρυνθούν προς την περιοχή Σουφλί Έβρου και στις 14:19, εστάλη μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής Σιδηρώ, προκειμένου να απομακρυνθούν προς την περιοχή Μέγα Δέρειο Έβρου.

 

Βοήθεια από το εξωτερικό

 

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρείχε  ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία (δύο αεροσκάφη που επιχείρησαν στην Αλεξανδρούπολη), Γερμανία (δύο αεροσκάφη που επιχείρησαν στην Αλεξανδρούπολη), Ισπανία (δύο αεροσκάφη που επιχείρησαν στην Κοτρωνιά Έβρου), Κύπρο (30 πυροσβέστες που επιχείρησαν στις Τρείς Βρύσες Έβρου), Ρουμανία (52 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχείρησαν στα μεταλλεία Κίρκης, στην Αλεξανδρούπολη), Τσεχία (35 πυροσβέστες με 6 οχήματα που επιχείρησαν στην Κοτρωνιά Έβρου), Βουλγαρία (36 πυροσβέστες με 4 οχήματα που επιχείρησαν στην περιοχή Λεπτοκαρυά Έβρου), Σλοβακία (39 πυροσβέστες με 10 οχήματα που επιχείρησαν στην περιοχή Λύρα Έβρου), καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας από Αλβανία (46 πυροσβέστες με 5 οχήματα που επιχείρησαν στην Κοτρωνιά Έβρου) και από Σερβία (30 άτομα πεζοπόρο τμήμα που επιχείρησαν στο Παπίκιο Κομοτηνής).

Επίσης, συνδρομή παρείχαν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που είχε διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.  Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ

Δυστυχώς την ώρα που η Θράκη καιγόταν και ευτυχώς που ο καλός Θεούλης μας λυπήθηκε και έφερε την βροχή, η οποία βέβαια και αυτή με την σειρά της θα φέρει τις δικές τις καταστροφές αλλά … η πολιτεία έχει καιρό να πνίξει και να καταστρέψει τους Θρακιώτες αφού για να προγραμματίσει παρεμβάσεις προστασίας, θα χρειαστεί μία δεκαετία και στο μεταξύ οι Θρακιώτες αφού κάηκαν από την φωτιά, θα πνιγούνε από τα νερά της σωτήριας μεν βροχής από τις πυρκαγιές, καταστροφικές δε από τις πλημύρες.

 

Η Αλήθεια είναι ότι η πολιτεία δεν μαθαίνει από τα λήθη της και του χρόνου, αν είμαστε γεροί, τον ίδιο τραγικό απολογισμό θα γράφουμε, με τα ίδια και ίσως χειρότερα αποτελέσματα των πυρκαγιών.

Σήμερα όμως, είναι μία άλλη μέρα και η πολιτεία ήδη από εχθές έπρεπε να βάλει τα χρήματα στους λογαριασμούς των πληγέντων συμπολιτών μας και από εχθές έπρεπε τα μηχανήματα του Στρατού, μέχρι να γίνουν αναθέσεις, έπρεπε να είχαν οριοθετήσει τους χειμάρρους, να τους είχαν καθαρίσει για να οδηγηθούν τα νερά της βροχής εκεί όπου δεν θα πνίξουν ανθρώπους και ζωντανά.

Δεν χρειάζονται τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης για να πληροφορηθούν οι Θρακιώτες πόσα χρήματα θα πάρουν ως αποζημίωση εν ήδη μπόνους.

Όχι κύριοι των Αθηνών. Η αποκατάσταση των πολιτών της Θράκης από τις καταστροφικές φωτιές δεν είναι μπόνους. Είναι υποχρέωσή σας και έπρεπε ήδη να είχαν ορισθεί τα στάνταρ ς από τους επιστήμονες και συμβούλους που πληρώνει ο Ελληνικός Λαός και που θα χαρακτήριζαν άμεσα την ζημιά και όχι να περνάει από το κάθε σπίτι ο «αρμόδιος» και να το σημαδεύει με μελάνι λέγοντας ότι αυτό είναι κατάλληλο για χρήση ή ακατάλληλο.

Η ηθική βλάβη των πολιτών της Θράκης; Ο Θάνατος της ψυχής, του φόβου και της αγωνίας; Αλήθεια η επίσημη πολιτεία, πόσο κοστολογεί το «κάψιμο» της ελπίδας των Θρακιωτών;

Μέρες εκλογών που είναι σήμερα και οι Θρακιώτες θα κληθούν να ψηφίσουν τους αυτοδιοικητικούς, ας λάβουν σοβαρά υπόψη πόσοι από αυτούς που τους διοικούσαν την τελευταία τετραετία και πόσα έκαναν για να μην καούν αυτοί και το βιός τους και πριν οι ψηφοφόροι βάλλουν το ψηφοδέλτιο στην κάλπη, ας ρωτήσουν την καρδιά τους αν η επιλογή τους είναι σωστή ή όχι. Να είναι βέβαιοι, ότι η καρδιά τους ξέρει την αλήθεια.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ