Ποια Είναι τα Καλύτερα Καυσόξυλα για Θέρμανση;
Έχετε τζάκι, σόμπα ή ξυλολέβητα και δεν ξέρετε ποιο είδος καυσόξυλων είναι το ιδανικό; Διαβάστε σε αυτό το άρθρο πως θα απολαμβάνετε θέρμανση χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα καυσόξυλα.
Συχνά γίνεται λόγος για το ποια είναι τα καλύτερα καυσόξυλα για το τζάκι μας, για τη ξυλόσομπα ή για το λέβητα ξύλου. Οι απόψεις σίγουρα διαφέρουν ανάμεσα στους καταναλωτές. Στην ΝΕΖΟΣ ΚΑΥΣΙΞΥΛΑ έχοντας εμπειρία πολλών χρόνων ως καταναλωτές και περισσότερο από 10 χρόνια ως έμποροι θεωρούμε χρέος μας να σας ενημερώσουμε με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα.
Σαν γενικό κανόνα οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα ιδανικά ξύλα είναι αυτά που αποκαλούμε όλοι μας και ξερά. Ξερά ξύλα ονομάζουμε αυτά που περιέχουν χαμηλά ποσοστά υγρασίας. Μεταξύ 10 και 15% ποσοστό υγρασίας στα ξύλα μας είναι αρκετά καλά. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η διάρκεια της καύσης με τη θερμική απόδοση είναι έννοιες αντιστρόφως ανάλογες. Σε ποσοστά κάτω του 10% περιεχόμενης υγρασίας τα καυσόξυλα μας καίγονται γρηγορότερα αλλά αποδίδουν μεγαλύτερη «ζέστη» σε σχέση με αυτά που εμφανίζουν πιο υψηλά ποσοστά που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια καύσης αλλά δεν μας «δίνουν» υψηλές θερμοκρασίες.
Ένας άλλος κανόνας για τα καυσόξυλα είναι ότι παρουσιάζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά κατά συνέπεια και διαφορετική συμπεριφορά κατά την καύση ανάλογα με το είδος. Έτσι κάνουμε διαχωρισμό σε σκληρά και μαλακά καυσόξυλα.
Τα σκληρά όπως είναι η δρυς το πουρνάρι η αριά η κουμαριά η ελιά καίγονται αργά και είναι ιδανικά για ανοιχτού τύπου τζάκια η λέβητες ξύλου. Τα μαλακά όπως είναι η οξυά και το πεύκο έχουν μεγάλη φλόγα αλλά καίγονται γρηγορότερα. Επίσης τα κωνοφόρα πεύκο και έλατο λόγω της ρητίνης που περιέχουν καλό είναι να χρησιμοποιούνται σε ανοικτού τύπου τζάκια και ποτέ σε κλειστού επειδή φράσουν τις καμινάδες γρηγορότερα. Επειδή όμως καίγονται σχετικά γρήγορα τα συνδυάζουμε με πιο σκληρά είδη. Οξιά και πορτοκαλιά έχουν καλύτερη καύση σε σόμπες και ενεργειακά τζάκια κλειστού τύπου.
Ένα λάθος που παρατηρείται από τους καταναλωτές είναι ότι επιμένουν να ζητούν από τους εμπόρους μόνο μεγάλα κομμάτια και αγνοούν την αξία των μικρότερων κομματιών νομίζοντας ότι χωρίς προσάναμμα και τη βοήθεια μικρότερων ξύλων θα ανάψουν εύκολα τη φωτιά κάτι που είναι αδύνατο με αποτέλεσμα να παραπονιούνται ότι τα ξύλα τους δεν είναι ξερά . Ένα μεγάλο κομμάτι ελιάς με πυκνότητα 0,88 gr/ cm3 δε πρόκειται να ανάψει με ένα σπίρτο όσο ξερό και να είναι.
Συμπερασματικά η χρήση ξερών και διαφορετικών ειδών καυσόξυλων μας φέρνει τα ιδανικά αποτελέσματα.