Χ. Μήλιος: Περιμένουμε χρήματα για την δημιουργία αντιπυρικής ζώνης μεταξύ περιαστικού και παλιάς πόλης

 

ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ

 

Με φόντο την πυρκαγιά στον Έβρο η Διεύθυνση Δασών της Ξάνθης,  αυτήν την περίοδο, που θεωρείται νεκρή για τις δασικές πυρκαγιές,  πραγματοποιεί προληπτικές αντιπυρικές κινήσεις που θα διασφαλίσουν όσο το δυνατόν,  μεγαλύτερο ποσοστό την προστασία της πόλης από τυχόν πυρκαγιά στο περιαστικό δάσος.

 

Με αφορμή το Δελτίο Τύπου της Διεύθυνσης Δασών Ξάνθης, συνομιλήσαμε με τον Διευθυντή κ. Χ. Μήλιο ο οποίος ανέφερε ότι έχοντας κατά νου τις εικόνες από τις πυρκαγιές του Έβρου, γίνεται προσπάθεια, της όσο καλύτερης αντιπυρικής προστασίας της πόλης, λόγω της γειτνίασης με το περιαστικό δάσος.

Σε πρώτη φάση έγινε η προμήθεια των δεξαμενών ύδατος, οι οποίες μειώνουν τον χρόνου ανεφοδιασμού των ελικοπτέρων κατά πολύ, δίνοντας την δυνατότητα να ανεφοδιαστούν και τα πυροσβεστικά οχήματα.

 

Μάλιστα ο δήμος Μύκης, ενδιαφέρθηκε για την προμήθειά τους και μένει ο δήμος Ξάνθης να κινηθεί στην κατεύθυνση προμήθειας για λογαριασμό του δημοτικού Διαμερίσματος Σταυρούπολης.

 

Στην συνέχεια, όπως ανέφερε ο κ. Μήλιος,  πραγματοποιούνται υλοτομίες μέσα στο περιαστικό δάσος στην κατεύθυνση αλλαγής της βλάστησης, προκειμένου για να πάμε προς το πλατύφυλλο, ήδη τα πλατύφυλλα υπάρχουν και είναι ποιο πυράντοχα σε σχέση με το πεύκο και σταδιακά να γίνει μία μίξη του πλατύφυλλου με την υπάρχουσα βλάστηση της Πεύκης.

Άλλο βήμα που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τον κ. Μήλιο εστιάστηκε στην προσπάθεια απομάκρυνσης ατόμων πεύκων από την γειτνίαση των σπιτιών, και σε αυτό το σημείο ο κ. Μήλιος ζητά την στήριξη από τον δήμο Ξάνθης, κάτι που έγινε παλαιότερα.

 

Αναμονή χρηματοδότησης ύψους 370.000 ευρώ από το υπουργείο, για την υλοποίηση αντιπυρικής ζώνης μεταξύ του περιαστικού δάσους  και της παλιάς πόλης

 

Στην συνέχεια όπως μας ενημέρωσε, ήδη περιμένουν την χρηματοδότηση για την δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, μεταξύ περιαστικού δάσους και πόλης δύο μελέτες και υπάρχει προφορική δέσμευση ότι το υπουργείο θα της χρηματοδοτήσει προκειμένου να πραγματοποιηθεί το έργο της πυροπροστασίας της πόλης με την δημιουργία αντιπυρικής ζώνης μεταξύ του περιαστικού δάσους και της πόλης της Ξάνθης. Έχουν σταλεί οι μελέτες και αναμένετε η χρηματοδότηση τους κάτι που κατά την γνώμη του, θα στήριξη την προσπάθεια αντιπυρικής προστασίας της πόλης.

 

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μήλιος, το περιαστικό δάσος δημιουργήθηκε το 1947, για την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης.

Τέλος, μετά από το ενδιαφέρων του δήμου Μύκης για την προμήθεια αυτών των δεξαμενών σε απομακρυσμένους οικισμούς, ο κ. Μήλιος ανέφερε ότι είναι στην διάθεση των δημοτικών αρχών για να τους ενημερώσει για τον τρόπο προμήθειας  των πλαστικών δεξαμενών.

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΔΑΣΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

 

 

Η Διεύθυνση Δασών Ξάνθης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες αντιπυρικής θωράκισης του φυσικού πλούτου της περιοχής και αποσκοπώντας στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας από  τις δασικές πυρκαγιές, προχώρησε στη προμήθεια και εγκατάσταση δύο (2) υδατοδεξαμενών πυρόσβεσης ανοικτού τύπου, χωρητικότητας 37.000lt, για τον  ανεφοδιασμό εναέριων μέσων (ελικοπτέρων) και τριών (3) κλειστού τύπου, χωρητικότητας 10.000lt, για τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών οχημάτων.

 

Οι παραπάνω δεξαμενές τοποθετήθηκαν και ενισχύουν πλέον το υπάρχον δίκτυο υδατοδεξαμενών καθιστώντας την πυρόσβεση πιο άμεση και έγκαιρη στην περίπτωση εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς.

 

Σημειώνεται ότι στην περιοχή εγκαθίστανται για πρώτη φορά υδατοδεξαμενές ανοικτού τύπου για τον  ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών ελικοπτέρων, γεγονός που θα βοηθήσει στη μείωση των χρόνων ανεφοδιασμού τους και επομένως στην γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη επέμβαση από αέρος.

 

Η Διεύθυνση Δασών Ξάνθης ευχαριστεί θερμά την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης και τον Δήμο Μύκης για την πολύτιμη συμβολή τους στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του παραπάνω έργου αλλά και για το κλίμα αγαστής συνεργασίας που αναπτύχθηκε με κοινό σκοπό την αντιπυρική προστασία του περιβάλλοντος και του ανθρώπου.

 

Ο Δ/ντης Δασών Ξάνθης

 

 

ΜΗΛΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Γεωτεχνικός -Δασολόγος

με Α΄βαθμό