Την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου γιόρτασε το Σάββατο η Ξάνθη, με κάθε επισημότητα, με μαθητικές παρελάσεις και καταθέσεις στεφάνων με  επίκεντρο τ την  μεγάλη στρατιωτική και μαθητική παρέλαση που  ξεκίνησε στις 12:00. Αντίστοιχα, μαθητικές παρελάσεις με καταθέσεις στεφάνων πραγματοποιήθηκαν σχεδόν σε κάθε οικισμό της Ξάνθης.

Το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε επίσημη δοξολογία στο Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων, στην πλατεία ελευθερίας και κατάθεση στεφάνων.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό οι Ξανθιώτες, κατέκλεισαν το κέντρο της πόλης και παρόλα τα μικρά προβλήματα με την έλλειψη ήχου και της εκφωνήτριας που από την χροιά της φωνής της  έλειπε η ζέση και το πάθος που ‘άρμοζε στην ημέρα μνήμης και απότισης φόρου τιμής στους ήρωες του ΟΧΙ συνοδευόμενα από πολλά παράπονα των συμπολιτών μας, η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Σε δήλωση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ξάνθης μετά την λήξη της παρέλασης ανέφερε ότι το έπος του 40 μας θυμίζει τις σελίδες της νεότερης ιστορίας, σημειώνοντας ότι το ΟΧΙ του Ελληνικού Λαού το 1940 διέσωσε την αξιοπρέπεια όλου του δυτικού κόσμου.

Ο Αντιστράτηγος Διοικητής του Δ ΣΣ  Δ. Κωνσταντάκος,  ανέφερε στην δήλωσή του ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα Έθνη είναι η ιστορική λήθη  λήθη

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Κουρτίδης ανέφερε ότι η δόξα ανήκει στους γενναίους  και σε αυτούς που πολέμησαν με πολύ λίγα μέσα, δίνοντας τιμή και περηφάνεια στην πατρίδα μας. “Χρόνια πολλά Ελλάδα, χρόνια πολλά στους Έλληνες”