Στόχοι και πολιτικές του δημάρχου Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδη
Γ. ΤΣΙΤΙΡΙΔΗΣ: ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Ο επανεκλεγέντας δήμαρχος Γ. Τσιριρίδης, παραχώρησε συνέντευξη στην xanthitimes.gr και την Εβδομαδιαία εφημερίδα «ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» σε μία «εφ όλης» συζήτηση, ξεδιπλώνοντας τα «θέλω» του, τις πολιτικές του σε όλους τους τομείς, και φυσικά μιλά για το εκλογικό αποτέλεσμα του Οκτωβρίου.
Η συνέντευξη που παραχώρησε ο δήμαρχος Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης λόγο της μεγάλης έκτασης, παρουσιάζεται στην Xanthitimes.gr και την «ΗΧΩ» τμηματικά και σε περισσότερη της μιας έκδοσης. Σήμερα φιλοξενούμε στην xanthitimes.gr και την ΗΧΩ, το δεύτερο μέρος της συνέντευξης που αναφέρεται αποκλειστικά στην ανάπτυξη του τόπου.
Τουριστικη Ανάπτυξη
Ποιο συγκεκριμένα ζητήσαμε από τον δήμαρχο μια ποιο σαφή εικόνα και τους τομείς της τουριστικής – οικονομικής ανάπτυξης του τόπου.
Αναφέρει συγκεκριμένα.
Γ. ΤΣΙΤΙΡΙΔΗΣ: Δηλώσαμε ότι τουριστική ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρχει αν δεν υπάρχουν υποδομές. Ο επισκέπτης δεν θα έρθει σε μία περιοχή που δεν έχει συνεχόμενο πόσιμο νερό, δεν έχουν λυθεί θέματα καθαριότητας, δεν έχει λυθεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα. Πιστεύουμε ότι τα τελευταία 4 χρόνια ότι έχουμε κάνει αρκετά έργα υποδομών τα οποία είτε ολοκληρώθηκαν είτε ολοκληρώνονται όπου και θα λύσουν πάρα πολλά προβλήματα.
ΥΔΡΕΥΣΗ
Στην συνέχεια ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα έργα της ΔΕΥΑ που ήδη έχουν εκτελεστεί, βρίσκονται στην πορεία υλοποίησης και αυτά που μελετόνται για να πραγματοποιηθούν.
«Έργα ύδρευσης, όπως είναι η αντικατάσταση κεντρικού αγωγού νοτίων διαμερισμάτων Άβδηρα παραλιακή ζώνη, Μάνδρα Μυρωδάτο όπου το έργο είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μέχρι την Άνοιξη του 20224 και αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουμε προβλήματα με σπασίματα και να μην έχουν νερό οι οικισμοί που είναι δίπλα στην παραλία».
ΑΔΕΣΠΟΤΑ
Ο Γ. Τσιτιρίδης, έχει ήδη φροντίσει και για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς αφού ήδη το κυνοκομείο ετοιμάζεται και οι απαραίτητες συμβάσεις με κτηνιάτρους και προσωπικό οργανώνονται. Ποιο συγκεκριμένα αναφέρει.
«Έχει βγει η άδεια οικοδομής για το κυνοκομείο και ο εργολάβος ξεκινάει τις εργασίες μέσα στο Νοέμβριο και που θα λύσει ένα πρόβλημα με τα αδέσποτα, που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ένα θέμα που αφορά όλους τους δήμους».
ΛΙΜΑΝΙ
Το σήμα κατατεθέν του δήμου του σύμφωνα πάντοτε με τον δήμαρχο Γ. Τσιτιρίδη είναι το λιμάνι του Πόρτο Λάγος και φυσικά το λιμενικό καταφύγειο όπου πλέον το Λιμενικό ταμείο κινείται σύμφωνα με το master plun.
«Παρέμβαση με δύο σημαντικά έργα στο Λιμάνι του Πόρτο Λάγος που έπρεπε να γίνουν και όπου το κάθε σκάφος θα έχει το δικό του νερό και ρεύμα και φυσικά ο φωτισμός led κάτι που θα γίνει και στο λιμενικό καταφύγιο των Αβδήρων. Το master plun του Λιμενικού Ταμείου έχει εκπονηθεί και πάμε να προχωρήσουμε παρά κάτω για την αξιοποίηση του λιμανιού του Πόρτο Λάγους»
Τουριστική Ανάπτυξη
Σαφέστατα στο πίσω μέρος του μυαλού του δήμαρχος επιθυμεί να μετατρέψει τον δήμο σε μία περιοχή όπου η επισκεψιμότητα θα είναι η κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη του τόπου και την προκοπή του. Αναφέρει χαρακτιριστικά.
«Όπως αντιλαμβάνεσθε, προτεραιότητά μας είναι η τουριστική ανάπτυξη και όπως προείπαμε, αυτός είναι ο λόγος που προχωρούμε τάχιστα στα έργα υποδομών προκειμένου να στηρίξουμε την επισκεψιμότητα.
Φέτος, η παραλίες μας, είχαν πάρα πολύ κόσμο. Βοήθησε σε αυτό ο καιρός και ότι ανοίξανε τα σύνορα με την Βουλγαρία και μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου είχαμε τουρίστες κυρίως από Βουλγαρία αλλά και από Ρουμανία ξεκίνησαν και έρχονται και φυσικά από Τουρκία».
Κάμπινγκ Μυρωδάτου
Του θέσαμε το θέμα του κάμπινγκ του Μυρωδάτου που όλοι γνωρίζουμε ότι στα χρόνια της λειτουργίας του άφησε το δικό του αποτύπωμα στην προσέλευση επισκεπτών στην παραλιακή ζώνη του δήμου του. Σκοπός όπως ανέφερε να λειτουργήσει σε πρώτη φάση κάτω από το πέπλο του δήμου και στην συνέχεια να επανεξετασθεί και η συμμετοχή ιδιωτών προκειμένου πλέον το αδειοδοτούμενο κάμπινγκ να γίνει πραγματικός πόλος ανάπτυξης για την περιοχή.
«Έχουμε κάνει αρκετές μελέτες και είμαστε στην διαδικασία αναζήτησης χρηματοδότησης να λειτουργήσει το πρώην κάμπινγκ Μυρωδάτου»
ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΠΟΤΑΜΙΑΣ
Εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα του δημάρχου για να μπορέσει επιτέλους να αξιοποιηθεί ένα περιουσιακό στοιχείο των Αβδηριτών που τώρα, εξ αιτίας των αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης μένει σε «ύπνωση» Μάλιστα όπως αναφέρει τα νέα είναι θετικά με δεδομένο ότι ο νόμος που έμπαινε φρένο στην ανάπτυξη καταργήθηκε με απόφαση της σημερινής κυβέρνησης και η έκταση των 100 στρεμμάτων επανέρχεται στα Δημόσια ακίνητα όπου υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από τον δήμαρχο Γ. Τσιτιρίδη.
«Θα κάνουμε προσπάθεια πάλι με τα Λουτρά της Ποταμιάς και η τελευταία ενημέρωση που είχαμε από τον Σύνδεσμο Ιαματικών Λουτρών και τον Γενικό Γραμματέα ότι η απόφαση που είχε πάρει η Κυβέρνηση πριν 2 χρόνια για να μεταβιβασθούν σε μία ανώνυμη εταιρεία, την καταργούν, οπότε επιστρέφει στο παλιό καθεστώς στην Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου γιατί εμείς, το πρόβλημα ήταν, ότι άλλαζε ιδιοκτήτη ο χώρος των 100 στρεμμάτων που είναι τα Λουτρά της Ποταμιάς. Εμείς έχουμε την αναγνώριση του φυσικού πόρου που καταφέραμε σαν δήμος Αβδήρων, οπότε, βρίσκομαι σε επαφές με την Ελληνική Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, είτε για παραχώρηση μακροχρόνια για 30 χρόνια, είτε για αγορά. Επανερχόμαστε σε αυτό το κομμάτι. Είμαστε σε επαφές με τους καινούριους Υπουργούς που είναι αρμόδιοι για τα Λουτρά και την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ;
«Νομίζω ότι αξιοποιώντας την περιοχή των Αβδήρων, του Αρχαιολογικού Χώρου του μουσείου και της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου, να δώσουμε μία έμφαση σε αυτή την θητεία στην Τουριστική Ανάπτυξη».
ΕΣΠΑ και LIDER ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΝΈΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΏΝ
«Τα έργα υποδομών που ήταν ενταγμένα ολοκληρώνονται και σίγουρα θα υπάρχουν και νέα έργα γιατί ξεκινάει και το ΕΣΠΑ από το 2024, όπου και θα υποβάλουμε προτάσεις για έργα υποδομών και τουριστικής ανάπτυξης στο νέο LIDER που είμαστε στην Αναπτυξιακή Ροδόπης και αυτό ξεκινάει από την αρχή και πιστεύω ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο εσωτερικών, να βγάλουν ένα ανάλογο πρόγραμμα όπως ήταν το «Αντώνης Τρίτσης» και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης να υποβάλουμε και άλλες προτάσεις».
ΤΟ ΠΟΡΤΟ ΛΑΓΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΚΤΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΙΓΛΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ;
«Ήδη έχουμε υποβάλλει προτάσεις για την αξιοποίηση του περιαστικού άλσους του Πόρτο Λάγους και πιστεύουμε ότι θα εγκριθεί, προϋπολογισμού 800.000 για την αξιοποίηση όλου του χώρου του Πόρτο Λάγους όπως είναι το Δασάκι, το Τουριστικό και πιστεύουμε να εγκριθεί ώστε να κάνουμε έναν πόλο έλξης για το Πόρτο Λάγος, ώστε να μπορεί ο κόσμος να το επισκέπτεται να παρατηρεί ο κόσμος τα πουλιά. Κάνουμε μία προσπάθεια να δώσουμε την χαμένη αίγλη στο Πόρτο Λάγος. Όλοι θυμόμαστε, οι πάνω των 50, ότι επισκεπτόμαστε το Πόρτο Λάγος για καφέ, φαγητό και βόλτα, νομίζω ότι μαζί με το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου που είναι ένας πόλος έλξης, συνδιάζοντας και το μετόχι του Αγίου Νικόλα, μαζί με το αλσύλλιο και την αξιοποίηση του κτιρίου που ήταν το παλιό τουριστικό, το οποίο πλέον ανήκει στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ιδιοκτησία του δήμου. Είχε ενδιαφερθεί παλιότερα, να το αξιοποιήσει το κοινωνικό κέντρο Σταύρος Χαλιορής, να κάνει διάφορες δράσεις όπως στο Μαγικό, δεν προχώρησαν είμαστε σε επαφή»
ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΠΕΔΙΟ;
«Με τον Κώστα Χαλιωρή, τον πρόεδρο των πλαστικών Θράκης, γιατί είχε δείξει ενδιαφέρων να φέρει κάποια σκάφη στο Πόρτο Λάγος, η αλήθεια όμως είναι ότι προχωράει η επένδυση που θέλει να κάνει στην Κεσσάνη γιατί έχει αγοράσει εκτάσεις 70 – 80 στρέμματα, έχει πάρει την άδεια για αξιοποίηση των γεωτρήσεων της περιοχής για να φτειάξει θερμοκήπια και δημιουργούνται αρκετές θέσεις εργασίας. Στόχος; Είναι να δημιουργηθούν 80- 100 θέσεις εργασίας στην συγκεκριμένη επένδυση, που θέλει να κάνει, με προϋπολογισμό 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει νέες θέσεις εργασίας από την γύρω περιοχή και νομίζω ότι έχοντας την εμπειρία τόσο σε έργα όσο και στην ένταξη νέων, αλλά και να ασχοληθούμε περισσότερο όπως είπαμε με έργα που έχουν σχέση με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτόν τον τομέα».
ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΠΟΣΟ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ;
«Στις παραλίες, νομίζω ότι τα πάμε πάρα πολύ καλά, για πρώτη φορά, είχαμε 4 γαλάζιες σημαίες, που είναι σήμα κατατεθέν που προσελκύει τον κόσμο. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα γιατί είχαμε ναυαγοσώστες από την αρχή, από την 1η Ιουνίου όπως προβλέπεται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, με πολλές θέσεις ναυαγοσωστών, λειτουργεί σαν ιδιώτες το κάμπινγκ στην Μάνδρα, αν λειτουργήσεις και στο Μυρωδάτο, αρχικά σαν δήμος και αργότερα θα δούμε πώς θα το λειτουργήσουμε σε συνεργασία με ιδιώτη ή με παραχώρηση ήδη δημιουργούνται πολλά μαγαζιά στην παραλιακή ζώνη του Μυρωδάτου. Θυμάμαι το 2014 τον Σεπτέμβριο που είχαμε ξεκινήσει, είχαμε ένα μαγαζί, μετά ήρθε δεύτερο και τώρα βλέπουμε ότι είναι γεμάτο ταβέρνες, γεμάτο τροχήλατα αναψυκτήρια, ήρθε και μία μονάδα με είδη θαλάσσης, άρα υπάρχει έντονο ενδιαφέρων από επιχειρηματίες στην περιοχή και κυρίως σε γη. Βλέπουμε ότι υπάρχει συνεχόμενο ενδιαφέρον για αγορά τόσο σπιτιών όσο και γης, τόσο στην παραλιακή ζώνη αλλά και σε οικισμούς που είναι κοντά στην θάλασσα όπως είναι Η Μάνδρα, το Μυρωδάτο, η Ποταμιά. Βλέπω ότι χτίζουν μέσα σε οικισμούς. Σε αυτό όμως, συμβάλλει ιδιαίτερα και το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο, το οποίο είναι σε εξέλιξη, βρισκόμαστε στην μέση και το οποίο θα ολοκληρωθεί τα επόμενα δύο χρόνια οπότε, ο καθένας, θα ξέρει που μπορεί να χτίσει, τους όρους δόμησης θα μπούνε και στο σχέδιο πόλεως αρκετά κομμάτια τόσο στην παραλιακή ζώνη όσο και μέσα στους οικισμούς και αφορά όλο τον δήμο Αβδήρων. Το πολεοδομικό σχέδιο, είναι ένα σημαντικό εργαλείο για κάθε δήμαρχο και δίνει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, αλλά και αυξάνει τον πληθυσμό. Διότι πλέον στο σχέδιο πόλεως μπαίνουν αρκετά κομμάτια, οπότε, μπορούνε πιο εύκολα να χτίσουν και αυτοί που μένουνε στα χωριά αλλά και να έρθουν από την πόλη στα χωριά γιατί υπάρχει δυνατότητα να χτίσεις σε λιγότερα τετραγωνικά. Άλλο να χτίζεις σε 4 στρέμματα και άλλο να χτίζεις σε 500 μέτρα, νομίζω ότι στόχος της δημοτικής αρχής, είναι ότι πλέον έχουμε την εμπειρία να πάμε στην κατεύθυνση της τουριστικής ανάπτυξης που χρειάζεται όλος ο νομός Ξάνθης. Βλέπετε, έχουμε μείνει πίσω και αυτό φαίνεται από τα ξενοδοχεία που κλείνουνε συνέχεια στην Ξάνθη. Η αλήθεια είναι ότι τα δύο τρία τελευταία χρόνια έχουν κλείσει ξενοδοχεία ιστορικά».
ΠΡΟΒΟΛΗ;
«Τουριστική ανάπτυξη χωρίς προβολή δεν υπάρχει. Πρέπει να υπάρχει ένας σχεδιασμός, εμείς, πριν από ενάμιση χρόνο, κάναμε ένα βιντεοκλίπ το οποίο προβάλλει τις ομορφιές του τόπο και το παίξαμε τοπικά μέσα ενημέρωσης στην Ξάνθη, αυτό θα προβληθεί στις γειτονικές πόλεις και χώρες. Προγραμματίζουμε την συμμετοχή μας σε διάφορες εμπορικές εκθέσεις προβάλλοντας την περιοχή και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα αυτής της προβολής θα φανούνε μετά από χρόνια. Ξεκινάμε άμεσα για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα μετά από 2 χρόνια».
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΗΜΗΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
Παραμένει η ΔΕΥΑ και τα Λιμενικά Ταμεία ανεξάρτητα, επειδή είναι Ιδιωτικού Δικαίου όλα τα άλλα θα συγχωνευθούνε όπως είναι οι σχολικές επιτροπές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα ΚΑΠΗ και οι Παιδικοί Σταθμοί.
Βλέπεται καθυστερήσεις στο υπόλοιπο πρόγραμμα του δήμου λόγω των ενσωματώσεων η διαδικασία είναι ξεκάθαρη;
Όχι δεν βλέπω προβλήματα αφού οι διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα είναι ξεκάθαρα. Οι σχολικές Επιτροπές είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2024 και οι παιδικοί και τα ΚΑΠΗ από 1-1-24 και είδη στον προϋπολογισμό του δήμου βάζουμε τις επιτροπές και τα ΚΑΠΗ.
ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το τεχνικό πρόγραμμα απαρτίζεται από χρηματοδοτούμενα προγράμματα και την ΣΑΤΑ που δίνει το υπουργείο. Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι περίπου 10 εκ. ευρώ στον δήμο Αβδήρων και περίπου 90% είναι από χρηματοδοτούμενα έργα. Αυτά που χρησιμοποιούμε από ΣΑΤΑ και δικούς μας πόρους είναι περίπου στο 1 εκατομμύριο και τα υπόλοιπα 9 εκατομμύρια είναι από χρηματοδοτούμενα έργα.