Θανάσης Καντζιλίδης. Ένας τεχνικός αυτοκινήτων, που παντρεύει την πείρα με την νέα τεχνολογία και την διδάσκει
Ο γνωστός επαγγελματίας της πόλης μας Θανάσης Κατζιλίδης που διατηρεί το συνεργείο του στην Τέρμα Δημοκρίτου απέναντι από το ξενοδοχείο Νέστος όπου εκτός από άριστος τεχνίτης στον επαγγελματικό του χώρο, μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις και την εμπειρία του στους νέους τεχνίτες – μαθητές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ με τμήμα και στην Ξάνθη.
Θεωρήσαμε σκόπιμο να συνομιλήσουμε μαζί του και να παρουσιάσουμε το προφίλ ενός τεχνίτη, δάσκαλου, και ενός ανθρώπου που έχει βάλλει σε προτεραιότητά την εξέλιξη της δουλειάς του.
Ο ίδιος αναφέρει:
«Διδάσκω εδώ και 2,5 χρόνια, τρίτη εκπαιδευτική περίοδο φέτος στο ΙΕΚ Δ 360, ένας ιδιωτικός εκπαιδευτικός οργανισμός, που έχει παραρτήματα σχεδόν σε όλη την Ελλάδα στα τμήματα της Μηχανοτρονικής. Πρέπει να γνωρίζεται ότι πλέον δεν υπάρχει μηχανικός αυτοκινήτων έχει αναβαθμιστεί το επάγγελμα σε πολύ υψηλά επίπεδα γιατί ασχολούνται και με την μηχανολογία, αλλά και με την μηχανική, την ηλεκτρολογία, την ηλεκτρονική, την εφαρμοσμένη μηχανολογία, όπως επίσης, την διάγνωση και φυσικά, τον προγραμματισμό.
ΗΧΩ: Για να επιλεγείς μεταξύ των επαγγελματιών της της Ξάνθης να εκπαιδεύσεις τους νέους επαγγελματίες, σημαίνει ότι ο εκπαιδευτικός οργανισμός, έλαβε υπόψη κάποια κριτήρια και δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είναι επιπέδου 5, με επίπεδο 6, που είναι το πανεπιστήμιο. Για να επιλέξει εσένα μεταξύ των άριστων επαγγελματιών της πόλης μας, τι σημαίνει για την δική σου προσωπική και επαγγελματική υπόσταση και φυσικά για την επιχείρηση σου.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΝΤΖΙΛΙΔΗΣ: Μετάδοση γνώσεων, πολύ σημαντικό, επίσης πολύ σημαντικό, μετάδοση εμπειριών, σημαντικό κομμάτι προς τους μαθητές γιατί είπαμε, σήμερα είναι πιο απαιτητικό το επάγγελμα μας από ότι ήταν παλιότερα. Παλιότερα είχαμε ηλεκτρολόγους αυτοκινήτων και μηχανικούς αυτοκινήτων. Αυτό δεν υπάρχει πλέον, έχει καταργηθεί για ευνόητους λόγους. Είναι αδύνατον ένας ηλεκτρολόγος ή ένας απλός μηχανικός, αν δεν έχει γνώσεις, να μπορέσει να το επισκευάσει ή να κάνει διάγνωση βλάβης. Πρέπει να έχουμε γνώσεις και διαγνωστικά μηχανήματα τα οποία αυτά, κατά κάποιον τρόπο, σε καθοδηγούν. Για να είμαι ειλικρινής, τα διαγνωστικά μηχανήματα, καλύπτουν την εργασία σε ποσοστό 60-70% και το υπόλοιπο 30-40% είναι η εμπειρία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο αυτοκίνητο και η επισκευή τους.
ΗΧΩ: Άρα να βγάλω το συμπέρασμα ότι η δική σου επιχείρηση, το δικό σου εξειδικευμένο συνεργείο, λειτουργεί με τον τρόπο που διδάσκεις στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, ένα σχολείο με πολλές και δύσκολες απαιτήσεις και κυρίως συνεχή έλεγχο μεταβίβασης των γνώσεων;
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΝΤΖΙΛΙΔΗΣ: Ακριβώς, εμείς σαν συνεργείο αυτοκινήτων ακολουθούμε την τεχνολογία, παρακολουθούμε σεμινάρια σε νέες τεχνολογίες, σε καινούρια συστήματα αυτοκινήτων. Πλέον, αρχίσαμε να πηγαίνουμε σε σεμινάρια για ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα από δω και πέρα, τα οποία, χρειάζονται και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μπορέσεις να κάνεις οποιαδήποτε κίνηση επάνω στο αυτοκίνητο, και χωρίς γνώσεις επάνω σε αυτό το αντικείμενο, δεν μπορείς να τα πλησιάσεις. Είναι επικίνδυνο, γιατί μιλάμε για ρεύματα μεγάλης ισχύος πλέον επάνω στα ηλεκτρομοτέρ, τα οποία όπως αντιλαμβάνεσθε, ένα ηλεκτρομοτέρ για να μπορέσει να κινήσει το αυτοκίνητο, χρειάζεται πολύ μεγάλη δύναμη, σημαίνει μεγάλο ρεύμα και πολύ, και αυτό το ρεύμα, δεν μπορείς να το επισκευάσεις, αν δεν έχεις της απαιτούμενες γνώσεις και φυσικά τα απαιτούμενα εργαλεία. Δεν μπορεί ένας απλός ηλεκτρολόγος με ένα δοκιμαστικό κατσαβίδι ή ένα λαμπάκι να δει την βλάβη σε ένα υβριδικό ή σε ένα αμιγές ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
ΗΧΩ: Άρα συνάγεται από όλη την συζήτηση ότι το δικό σου το συνεργείο, μπορεί να επισκευάσει παλιά και συμβατικά αυτοκίνητα λόγω της εμπειρίας, και λόγω της εξέλιξης σας, τα υβριδικά και τα ηλεκτρικά;
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΝΤΖΙΛΙΔΗΣ: Ορθά. Ακολουθούμε την νέα τεχνολογία καταπόδας. Δεν την αφήνουμε. Διότι αν αφήσεις κάτι τέτοιο στην άκρη, και δεν ακολουθήσεις, είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθείς σε αφανισμό.
Απλά να συμπληρώσω ότι στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, υπάρχει αξιολόγηση στο τέλος της χρονιάς και αξιολογείτε ο κάθε καθηγητής σε πέντε βαθμίδες όπως π.χ. αν ο καθηγητής είναι μεταδοτικός, αν έχει γνώσεις στο αντικείμενό του, αν είναι αντικειμενικός με όλους, δίκαιος με τους μαθητές του, αν παραδίδει την ύλη με χρήση οπτικοακουστικών μέσων και αν είναι αποδεκτός από τους μαθητές του.
Πρέπει να γνωρίζεται ότι οι μαθητές, μετά το 4ο εξάμηνο, πριν αποφοιτήσουν, έχουν την δυνατότητα να αξιολογήσουν τον καθηγητή τους με άριστα το 10.
ΗΧΩ: Να υποθέσω εγώ ότι αυτή η σχολή επιπέδου 5, με πολύ ψηλά στάνταρ, σημαίνει ότι εφ’ όσον σε έχει επιλέξει να διδάξεις, είσαι κοντά στα δικά της στάνταρ, άρα η δική σου επιχειρήσει καλύπτει τα στάνταρ που απαιτεί ένας αξιολογότατος ιδιωτικός εκπαιδευτικός οργανισμός;
ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΝΤΖΙΛΙΔΗΣ: Απλά, ακολουθούμε την εξέλιξη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ