Ταβέρνα Μυροβόλος στην παλιά πόλη
Συνδυασμός παλιάς πόλης του πολιτισμού με τις γεύσεις και την διασκέδαση,
Ο Β. Θέμελης υπεύθυνος της κλασικής ταβέρνας ο Μυροβόλος σε μία συνέντευξη στην «ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ», ξεδιπλώνει την αγάπη, το μεράκι για την δουλειά του, που είναι εμπνευσμένη από την παλιά πόλη της Ξάνθης.
Ο ίδιος αναφέρει στο κλασικό ερώτημα του δημοσιογράφου για την επαγγελματική του πορεία η οποία ξεκινάει από τα δώδεκα του γκαρσονάκι στην Βόλο για να καταλήξει το 2000 στα σοκάκια της παλιάς πόλης και την δημιουργία της μουσικοταβέρνας «Μυροβόλος» στην Πυγμαλίωνος Χριστίδη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ: Βλέπουμε μία διακόσμηση στον “Μυροβόλο” που είναι «δεμένος» με την παλιά πόλη αλλά, έχει τις ανέσεις μιας σύγχρονης επιχείρησης, πώς προέκυψε;
ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΜΕΛΗΣ: Όταν πρωτοάνοιξα τον Μυροβόλο, μου είπαν ότι το ντιζάιν πρέπει να ταιριάζει με την παλιά πόλη για αυτό χρησιμοποίησα την πέτρα και το ξύλο για να ταιριάζει στο περιβάλλον.
Α.Π. Παρόλα αυτά, η διαρρύθμιση είναι άνετη και οι πελάτες έχουν επαφή με την ορχήστρα, έναν χώρο για να χορέψουν, χωρίς όμως να εμποδίζεται η εξυπηρέτηση τους. Όλη αυτή οι εικόνα, συνδυάζεται με τις γεύσεις της ταβέρνας;
Β. ΘΕΜΕΛΗΣ. Κατ αρχήν, η κουζίνα μας διαθέτει τα πάντα και ψαρικά και κρεατικά και μεζεδάκια. Για αυτό κρατήσαμε το παλιό στιλ. Δεν έχει ούτε τα σύγχρονα έπιπλα ούτε τα κολονάτα ποτήρια. Μπορεί να έρθει ο απλός πολίτης, μέχρι και να εξυπηρετηθούν επίσημες συνευρέσεις.
Έχουμε κόσμο που θέλει να πιεί ένα κρασάκι, ένα τσιπουράκι με τον ανάλογο μεζέ. Με λίγα λόγια, αν δεν θέλει κάποιος να χαλάσει πολλά χρήματα, αυτό το υποστηρίζει ο “Μυροβόλος.” Υπάρχουν πολλοί πελάτες μας, που προτιμούν να πιούνε ένα κρασάκι, ένα τσιπουράκι με δυο τρείς μεζέδες, να απολαύσουν την μουσική μας και φυσικά δεν είναι ανάγκη να ξοδέψουν πολλά χρήματα. Αυτός είναι ο λόγος που το κατάστημά μας είναι απλό. Μπορείς να πληρώσεις λίγα, αλλά αν το επιθυμείς και πολλά. Πρέπει να έχουμε υπόψη την γνωστή ρήση. Και η σκόνη που αφήνει ο πελάτης είναι κέρδος.
Α.Π: Βλέπουμε ότι τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, ο κόσμος απολαμβάνει την μουσική του από την πανέμορφη ορχήστρα που έχετε και το φαγητό. Τι θέλει ο Ξανθιώτης για να περάσει όμορφα;
Β.ΘΕΜΕΛΗΣ. Ο Ξανθιώτης θέλει συνδυασμό αυτών των δύο. Να ευχαριστιέται το φαγητό, και να διασκεδάζει με την μουσική και όχι κατά ανάγκη να χαλάσει πολλά χρήματα.
Α.Π: Κρέατα και σαλάτες; Ντόπια;
Β.ΘΕΜΕΛΗΣ: Τα κρέατά μας, τα ψάρια και τα λαχανικά, είναι από ντόπιους παραγωγούς και επαγγελματίες και αυτό στην λογική της τόνωσης της Ξανθιώτικης αγοράς και έχει μία λογική βάση. Διότι ούτε ο Κομοτηναίος θα έρθει κάθε μέρα ούτε ο Καβαλιώτης. Εντάξει, αν βρεθεί στην Ξάνθη μπορεί να επισκεφθεί ένα τοπικό κατάστημα. Κυρίως όμως μας στηρίζουν οι Ξανθιώτες, και ο κύριος γνώμονάς μας είναι να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες του Ξανθιώτη. Όπως εμείς σαν επιχείρηση, στηρίζουμε τις επιχειρήσεις της Ξάνθης, περιμένουμε από αυτούς να στηρίξουν με την σειρά τους και εμάς.
Α.Π: Τι περιμένετε από τον δήμο Ξάνθης;
Β.ΘΕΜΕΛΗΣ: Μία καλύτερη οργάνωση στον τουρισμό που έρχεται. Μία καλύτερη πολιτική για την παλιά πόλη.
Α.Π: Τι πιστεύεται ότι θα έφερνε περισσότερους επισκέπτες στην παλιά πόλη;
Β.ΘΕΜΕΛΗΣ: Η παλιά πόλη, δεν θέλει διαφήμιση μόνο όταν είναι οι γιορτές παλιάς πόλης ή το καρναβάλι. Θέλει και τον υπόλοιπο καιρό. Θέλει περισσότερο φωτισμό, περισσότερη καθαριότητα. Μετά θέλει ένα γραφειάκι σε κάποιο κεντρικό σημείο εδώ στην παλιά πόλη όταν θα κατεβαίνει ο επισκέπτης, να βρίσκει ένα φυλλάδιο, θέλει περισσότερη προβολή.
Α.Π: Πεζοδρόμηση Παλιάς Πόλης;
Β.ΘΕΜΕΛΗΣ: Είναι δύσκολο να γίνει στην παλιά πόλη. Κατοικούν συμπολίτες μας. Όμως, θα μπορούσε κατά τους μήνες της επισκεψιμότητας, κάποιες ώρες, με μικρές εξαιρέσεις στην μετακίνηση των κατοίκων και τον οχημάτων έκτακτης ανάγκης, να γίνεται πεζοδρόμηση, κάποιες ώρες, να μπορούν οι επισκέπτες να κυκλοφορούν ελεύθερα και είναι καλό αυτό το εγχείρημα να συνδυαστεί με το πάρκινγκ της λαϊκής αγοράς (παζάρι), που μπορεί άνετα να φιλοξενήσει αυτοκίνητα επισκεπτών της πόλης μας, όπως για παράδειγμα στο Ναύπλιο μέχρι και τις 11 το πρωί μπαίνουν τα φορτηγά, εφοδιάζουν την αγορά και μετά τέλος, γίνεται πεζοδρόμηση κάτι ανάλογο που γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες στην Αλεξανδρούπολη ο παραλιακός δρόμος που πεζοδρομείτε π.χ. από τις 8 το απόγευμα μέχρι τις 1 το βράδυ κάτι που σημαίνει ότι ο καινούριος δήμαρχος πρέπει κατά την γνώμη μου, να μιλήσει με τους επαγγελματίες της παλιάς πόλης να βρεθεί ένας τρόπος να τονισθεί η επισκεψιμότητα.
Α.Π: Παλιό δημαρχείο;
Β.ΘΕΜΕΛΗΣ: Το παλιό δημαρχείο να αξιοποιηθεί έτσι όπως γίνεται με το Χατζηδάκειο και όχι μόνο. Η παλιά πόλη, διαθέτει χώρους επισκεψιμότητας όπως το μουσείο, η δημοτική πινακοθήκη. Δεν μπορεί να είναι κλειστή ή ασυντήρητη και να μην φιλοξενεί έργα όλον τον χρόνο. Σίγουρα μία σοβαρή οργάνωση χρειάζεται.
Αυτή ήταν η συζήτηση με έναν επαγγελματία της πόλης μας που σέβεται και αγαπά τον χώρο που δραστηριοποιείται επαγγελματικά αλλά θέλει να αναδειχθεί περισσότερο η παλιά πόλη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ.