Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η δυνατότητα τεκνοθεσίας ένα από τα νομοσχέδια που ο Πρωθυπουργός εντάσσει στη «μεταρρυθμιστική ορμή» είναι μία από τις «δύσκολες» συζητήσεις
Καιρός να πάμε στο δια ταύτα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να αποδείξει ότι δεν τον δεσμεύουν κόμματα και χρώματα, από την πρώτη 4ετία της διακυβέρνησης της χώρας, στελεχώνοντας την κυβέρνηση του με πρόσωπα εκτός κεντροδεξιού τόξου και εφαρμόζοντας μία πολιτική που είχε την χροιά της φιλελεύθερης και πιο «δημοκρατικής» εικόνας πορεύτηκε για να φτάσει στο 41% του καλοκαιριού του 2023 ενδυναμώνοντας έτσι την παρουσία του με τις επιλογές του σε πρόσωπα και πολιτικές.
Η αλήθεια είναι ότι το «δεξιό» κέρας της ΝΔ «κατάπιε» αρκετά πράγματα που δεν ανήκουν στον ιδεολογικό χώρο της πατριωτικής ΝΔ.
Αυτή η στάση του δεξιού «κέρατος» ίσως, παρεξηγήθηκε από τους στενούς του συνεργάτες οι οποίοι προέρχονται από την κλασική κεντροαριστερά προσδίδοντας ένα πιο «προοδευτικό» μεν προφίλ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, παραγκωνίζοντας όμως στελέχη του κεντροδεξιού «κέρατος», με αποτέλεσμα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του in.gr, στην παράτολμη απόφαση του Μητσοτάκη να συζητηθεί το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία αυτών, μάλλον, όπως επισημαίνεται στο άρθρο, θα είναι μία «δύσκολη» συζήτηση.
Άλλωστε δεν είναι τυχαία τα βέλη της Μπακογιάννη κατά του πρώην Πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά.
Στις αρχές της εβδομάδας ο «σφυγμός» της ΝΔ – έτσι λέγεται το σύντομο ενημερωτικό σημείωμα που παίρνουν καθημερινά οι βουλευτές στα κινητά τηλέφωνά τους – έπιασε τη συζήτηση για την ισότητα στον γάμο.
«Το νομοσχέδιο θα έρθει, ο ακριβής χρόνος και το περιεχόμενο είναι απόφαση του Πρωθυπουργού, οι ανακοινώσεις στην ώρα τους» διάβασαν οι γαλάζιοι παραλήπτες.
Τις προηγούμενες μέρες, το θέμα δεν έλειπε από κανένα νεοδημοκρατικό πηγαδάκι στη Βουλή, με διαφορετικές προσεγγίσεις και με προσπάθειες από όλους να «μετρήσουν» τη στάση των συναδέλφων τους. Και εκ μέρους του Μαξίμου, εβδομάδες πριν, έχουν τρέξει στοχευμένες μετρήσεις του Μαξίμου – το γνωστό focus group.
Δύσκολη συζήτηση
Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η δυνατότητα τεκνοθεσίας δεν είναι απλώς ένα από τα ανατρεπτικά νομοσχέδια που ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι επιτελείς του εντάσσουν σε αυτό που ονομάζουν «μεταρρυθμιστική ορμή» – για την οποία παρεμπιπτόντως διακρίνουν στο σημερινό πολιτικό και κοινωνικό κλίμα ένα παράθυρο ευκαιρίας.
Είναι επιπλέον μία από τις «δύσκολες» συζητήσεις που ενεργοποιούν αντανακλαστικά στο δεξιό ακροατήριο της κυβερνώσας παράταξης. Οσο κι αν ο Μητσοτάκης αναγνωρίζει ότι η συγκεκριμένη θεματολογία ή οι πολιτικές κινήσεις του έχουν προκαλέσει και θα προκαλούν ελεγχόμενες ταλαντώσεις στα δεξιά, εντός και εκτός ΝΔ, είναι η πρώτη φορά (όταν ξεδιπλωθεί δημόσια το σχέδιο για την ισότητα στον γάμο) που στο θεσμικό πια τερέν της Βουλής θα δοκιμαστούν εντονότερα από κάθε άλλη περίπτωση ως τώρα οι εσωκομματικές ισορροπίες. Θα αναδειχθούν εμφατικά οι διαιρετικές τομές που χωρίζουν στο ίδιο το ακροατήριο της κεντροδεξιάς παράταξης.
Η επόμενη μέρα
Η επόμενη ημέρα συνοδεύεται από διαφορετικά σενάρια, ανάλογα με το πώς θα αποτυπωθούν αυτές οι ταλαντώσεις: άλλη πολιτική διαχείριση θα απαιτηθεί εφόσον η γαλάζια καταψήφιση – απουσία περιοριστεί σε μια 10άδα – 15άδα βουλευτών και άλλα δεδομένα θα προκύψουν εφόσον υπάρξει «αντάρτικο» των 25+, ανάμεσά τους και υπουργοί.
Κομματικές πηγές διαβλέπουν ακόμα και την προοπτική «απελευθέρωσης» της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ. Και αυτό υπό την έννοια όχι μιας γενικευμένης αμφισβήτησης του Μητσοτάκη αλλά περισσότερο στη λογική σύμπλευσης μιας ομάδας βουλευτών σε έναν διακριτό πια, πιο συμπαγή πόλο.
Από το Μαξίμου άλλωστε δεν περνούν απαρατήρητοι οι κατά καιρούς απογοητευμένοι της δεξιάς πτέρυγας: πρόσωπα που έχουν νιώσει παραγκωνισμένα και δεν βρίσκουν εύκολα πεδίο συνεννόησης με υπουργούς και υφυπουργούς που δεν προέρχονται από την παράταξη. Αλλοι που έχουν εμφανίσει απροθυμία να στηρίξουν δημόσια κυβερνητικές πρωτοβουλίες ως έκφραση δυσαρέσκειας. Ορισμένοι που διαμαρτύρονται ότι αγνοείται η δεξιά πλευρά, σχολιάζοντας ότι το βασικό στήριγμα της ΝΔ δεν είναι μια κεντρώα συμμαχία. Εκείνοι που προτάσσουν τη σημασία να πέσει βάρος στο παραδοσιακό κομμάτι της ΝΔ επικαλούμενοι σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη που πιστοποιεί, όπως λένε, «δεξιά στροφή».