Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν η «κάθοδος» των αγροτών στην Αθήνα απέδωσε καρπούς και μάλιστα η συντεταγμένη πορεία των αγροτών προς το Σύνταγμα δεν θύμιζε την «άγρια» αντίδραση των Ευρωπαίων συναδέλφων τους και έδειξε μία φοβικότητα από την πλευρά τους.
Όπως και να έχει το πράγμα, πιθανότατα οι αγρότες να περιμένουν κάποιο προεκλογικό «μπόνους» ελέω ευρωεκλογών και με δεδομένη την φθορά της κυβέρνησης λόγω τον απάνθρωπων νομοσχεδίων που πέρασε, βλέπε φορολογικό, γάμο ομοφυλοφίλων, ακρίβεια και σκληρή καθημερινότητα των πολιτών και παρόλο που δεν έχει αντίπαλο, τα πράγματα δεν θα είναι «ρόδινα».
Προς το παρών ύφεση ως πότε όμως; Σε λίγο, οι αγρότες βγαίνουν στα χωράφια πόσο θα πληρώσουν το πετρέλαιο και το ρεύμα;

Ήρθαν, «όργωσαν» και περιμένουν την «σπορά» των κυβερνητικών αντιδράσεων οι τουλάχιστον 6.000 αγρότες οι οποίοι κατέκλυσαν με συντεταγμένο τρόπο το κέντρο της πρωτεύουσας με 200 τρακτέρ και μηχανήματα.Η Κυβέρνηση εκτιμά πως το αγροτικό κίνημα θα εκτονωθεί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων για το πετρέλαιο, εφόσον το επιτρέψει ο προϋπολογισμός.

«Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω και οι αγρότες το ξέρουν» διαμηνύουν Κυβερνητικά στελέχη και λένε στο CNN Greece πως «ό,τι είναι να κάνουμε το κάναμε». Εκτιμούν πως οι αγρότες δεν θα παραμείνουν στην Αθήνα και θα επιστρέψουν στα χωράφια τους. Οι ίδιοι, βέβαια, επιμένουν πως εάν δεν δοθεί λύση στα προβλήματά τους ο αγώνας τους θα συνεχιστεί. Την Πέμπτη, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν όλοι για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.

Παράθυρο για νέα μέτρα τον Ιούνιο ή στη ΔΕΘ

Αυτό που λένε στενότατοι συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι πως μπορεί αυτή τη στιγμή να μην υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. Δείχνουν προς τον Ιούνιο και τονίζουν πως αν υπάρξει χώρος ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού η Κυβέρνηση θα εξετάσει και αυτό το αίτημά τους. Υπενθυμίζουν μάλιστα πως αυτό το είπε κεκλεισμένων των θυρών και ο πρωθυπουργός στους 15 εκπροσώπους των μπλόκων, οι οποίοι βρέθηκαν πριν μία εβδομάδα στο Μαξίμου. Ο Ιούνιος βέβαια σαν χρονικό ορόσημο δεν είναι καθόλου τυχαίος: αφενώς δίνει έναν άμεσο ορίζοντα στους αγρότες, αφετέρου είναι πριν τις ευρωεκλογές…

Γαλάζια στελέχη με απόλυτη γνώση του δημοσιονομικού περιθωρίου έλεγαν όμως στο CNN Greece πως περισσότερο πιθανό είναι να ακούσουμε κάτι νεότερο για το ζήτημα από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και πως αν δινόταν κάτι στους αγρότες στα όρια του προϋπολογισμού τώρα, τότε οι απαιτήσεις δεν θα σταματούσαν πουθενά, από κάθε κοινωνική ομάδα.

Συνάντηση για τη Θεσσαλία την επόμενη εβδομάδα

Αγρότες από τη Θεσσαλία έλεγαν στο CNN Greece μετά το χθεσινό συλλαλητήριο πως προγραμματίζεται για το τέλος της επόμενης εβδομάδας, με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ινδία, ειδική συνάντηση για ζητήματα που αφορούν τον κάμπο, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».

Οι βασικές προτεραιότητες για τη Θεσσαλία είναι η αναγέννηση της αγροτικής
παραγωγής που καλύπτει το 23% της φυτικής και το 18% της ζωικής παραγωγής της
χώρας, το συντομότερο δυνατόν, τονίζουν Κυβερνητικοί παράγοντες και επισημαίνουν ότι θα ξεκινήσει και ξεκινήσει και η υλοποίηση του προγράμματος για τις παρακάρλιες περιοχές ύψους 40.394.378,80€. Το πρόγραμμα αφορά τους παραγωγούς 180.000
στρεμμάτων που είναι καλυμμένα με νερό.

Αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική

Ο πρωθυπουργός σε όλους τους τόνους διαμηνύει πλέον πως και ο ίδιος θα δώσει μάχη στις Βρυξέλλες για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece τα έξι σημεία στα οποία ζητά παρέμβαση η Αθήνα ατύπως έχουν ήδη γίνει αποδεκτά από τις Βρυξέλλες και μένει το επίσημο σκέλος.

Μεταξύ αυτών είναι οι αλλαγές για τις άμεσες ενισχύσεις και παρεμβάσεις για την αγροτική ανάπτυξη συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέας παρέμβασης για την επιδότηση ασφαλίστρου με ενωσιακή συμμετοχή 200 εκ. ευρώ.

Συμμαχία

Σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα θα λάβει χώρα το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και αμέσως μετά θα συνέλθει η EUMed9 σε δείπνο εργασίας η οποία έχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της Ελλάδας.

Αυτή η υπουργική συνάντηση δείχνει την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις επείγουσες ανάγκες των κοινοτήτων μας στον αγροτικό και αλιευτικό τομέα σε πείσμα των αλλεπάλληλων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής τονίζουν οι 9 υπουργοί.

Τη δέσμευσή τους για την ανάγκη απλούστευσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, εξέφρασαν με κοινή δήλωσή τους οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας των χωρών της Μεσογείου που αποτελούν την ομάδα της EU MED-9.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ;

Η αλήθεια είναι ότι εκτός από τους αγρότες του Έβρου που έκλεισαν τα σύνορα στους Κήπους συμβολικά, δέν είδαμε ιδιαίτερη κινητικότητα από τους υπόλοιπους νομούς, όπου οι αγρότες «μουδιασμένοι» παρακολουθούν τις εξελίξεις και τον βηματισμό από τα μεγάλα μπλόκα.
Αυτη είναι η μέχρις στιγμής εικόνα και από ότι είδαμε το πρωί της περασμένης Τετάρτης, είναι μικρός ο αριθμός των τρακτέρ, σε σχέση πάντοτε με τους ιδιοκτήτες – αγρότες- που συμμετέχουν έστω και στις συμβολικές αντιδράσεις.

Ακόμη πιο ήπια είναι τα πράγματα στην Ξάνθη, η οποία από πολύ παλιά έχει μία «παράδοση» με το κλείσιμο της γέφυρας του Νέστου σε πολύ δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση κατάφερε και πέρασε την «γραμμή» ότι για όλα φταίει οι Κοινή Αγορτική Πολιτική σε μία προσπάθεια να αποποιηθεί τις ευθύνες της διαχρονικά, αυτό ισχύει γαι όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν από τον τόπο από την μεταπολίτευση και μετά.

Η κυβέρνηση πέρασε με «έξυπνο» τρόπο είναι η αλήθεια, άλωστε παλιό μας τέχνη κόσκινο, ότι κάτι αλλάζει στην λογική των Βρυξελών και ότι τάχαμου θα συζητηθούν κάποια στιγμή σε υψηλότατο βαθμό τα θέματα των αγροτών. Με λίγα λόγια πιάσε το αυγό και κούρευτο.

Άραγε πόσο άδικο έχουν οι αγρότες τις Γαλίας που στηρίζουν ις θέσεις και τα ιατήματα τους με πολύ δυναμικό τρόπο και είναι βέβαιο ότι η πολιτική λίτ της Χώρας θα λιγύσει. Οι αγρότες της Γαλίας «έφαγαν» έναν Πρωθυπουργό. Φυσιολογικά έπρπε να είναι η σειρά των Ελλήνων αγροτών με δεδομένη πλέον την ένδεια τους.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ