Παραδόθηκαν σήμερα το πρωι σε δύο συμβολαιογράφους 38 φάκελοι δικαιούχων για να γίνουν συμβόλαια για τα 90 στρέμματα στο πρώην ΔΕΡΑΣ, 18 οικόπεδα των 4- 5 στρεμμάτων.
38 μικρές επιχειρήσεις που είναι στα ενοίκια και είναι μικροεπαγγελματίες θα αποκτήσουν το δικό τους χώρο. Μετά από έναν αγώνα, που ξεκίνησε πριν από 21 χρόνια, ο Γιάννης Σιούτας και συνέχισε μαζί με τους επαγγελματίες χωρίς τη στήριξη των τοπικών παραγόντων. «Το Δέρας δεν το στήριξε στην ουσία κανένας, κάποια στιγμη μου άνοιξε μια πόρτα ο Αλέκος Κοντός» δήλωσε.
Μαζί με την τοπογράφο κυρία Μαυρίδου μίλησαν σε εκπροσώπους τοπικών ΜΜΕ, λίγο πριν την παράδοση των φακέλων
Σιούτας: “Σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Ξάνθη και για τους επαγγελματίες της Ξάνθης.
Μια προσπάθεια που την ξεκίνησαν οι ίδιοι επαγγελματίες. Την συνέχισαν οι ίδιοι και την τελειώνουν οι ίδιοι. Δεν τελειώνει σήμερα, σήμερα παραδίδουμε 38 φακέλους σε συμβολαιογράφους. Η τοπογράφος κυρία Μαυρίδου έκανε την τελευταία δουλειά. Μαζέψαμε τα χαρτιά, τα βάλαμε σε σειρά, τα τακτοποιήσαμε και πηγαίνουμε στους συμβολαιογράφους να παραδώσουμε τα δικαιολογητικά για να γίνουν τα συμβόλαια για τα πρώτα 90 στρέμματα στο Δέρας.
Τα παίρνουν 38 μικρές επιχειρήσεις που είναι στα ενοίκια και είναι μικροεπαγγελματίες για να βγουν να αποκτήσουν το δικό τους χώρο.
Μια ιδέα και μια πρόταση που ξεκίνησα εγώ πριν από 21 χρόνια, συνεχίσαμε μαζί με τους επαγγελματίες και κάναμε μια δουλειά που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα, είμαι σίγουρος ότι δεν εχει γινει στην περιοχή μας. Δεν ξέρω για την υπόλοιπη Ελλάδα, αν ένας άνθρωπος μπορεί 21 χρόνια να παλεύει για τους συναδέλφους του.”
-Που οφείλετε η καθυστέρηση;
“Στο ότι οι τοπικοί, όχι η κοινωνία, όχι οι επαγγελματίες, όχι οι συνταξιούχοι, όχι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά οι τοπικοί παράγοντες, αυτοί οι 50 αιρετοί και μη αιρετοί, αυτοί οι άνθρωποι που ανακυκλώνουν την εξουσία στην Ξάνθη, πιστέψανε με τα δικά τους τα κριτήρια, ότι ένα τέτοιο πράγμα από την αρχή δεν μπορεί να γίνει, γιατί οι ίδιοι είναι ανίκανοι να κάνουν κάτι τέτοιο, ενώ έχουν λεφτά, έχουν προσβάσεις, έχουν θέση, έχουνε ιδιαιτέρες να κάνουν δουλειά, πίστεψαν ότι αυτό δεν γίνεται.
Δεν κάνανε ούτε μια κίνηση για να βοηθήσουν, όχι να βοηθήσουν να πανε στην Αθήνα να στηρίξουν το Δέρας ή στην περιφέρεια, ένας από αυτούς τους ανθρώπους που ανακυκλώνουν την εξουσία της Ξάνθης, αιρετοί καλοπληρωμένοι, δεν πήρε 21 χρόνια ένας τηλέφωνο να πει τι κάνετε εκεί; Προχωράτε, θέλετε βοήθεια ή να πει εμένα ένας, σταμάτα να κοροϊδεύεις τον κόσμο. Ποιος είσαι εσύ που μοιράζεις οικόπεδα; Τα οικόπεδα του δήμου ποιος είσαι εσύ που τα μοιράζεις; Είναι του πατέρα σου τα οικόπεδα και μαζευεις κοσμο και τα μοιράζεις και πας στην Αθήνα και περνάς τροπολογίες και κανεις και φτιάχνεις. Τι είσαι εσύ; Ένας δεν πήρε ένα τηλέφωνο να ρωτήσει, όχι να κάνει δουλειά.
Και επειδή καταλάβαμε εμείς ότι οι άνθρωποι είναι ανίκανοι για να κάνουν τέτοια δουλειά, είπαμε ναι, θα το προχωρήσουμε και θα το κάνουμε και ευχαριστώ την Παρθένα, το Φακρη το Μολα, τον Αντώνη.
την Μαρία ιδιαίτερα που δούλεψε και μάζεψε στα χαρτιά, το Γιώργο και άλλους που ήταν μαζί μου και φτάσαμε σήμερα να τελειώνει η πρώτη φάση αυτού του έργου. Παραδίδουμε 38 φακέλους σε 2 συμβολαιογράφους για να γίνουν τα συμβόλαια.Το Δέρας δεν το στήριξε στην ουσία κανένας, κάποια στιγμη μου άνοιξε μια πόρτα ο Αλέκος Κοντός. Κανένας άλλος.”
-Από τους 100 γιατί έμειναν 38;
“Για 2 λόγους. Κάποιοι για οικονομικούς ή άλλους λόγους. Οικονομική κρίση και κορονοϊός, σταμάτησαν, φτάσαν στη σύνταξή του, τα παράτησαν και κάποιοι άλλοι δεν πίστεψαν ότι μπορεί να γίνει το Δέρας. Μπορεί να τελειώσει. Πιστεύανε, γιατί έτσι τους έλεγε η τοπική εξουσία, ότι είναι μια φούσκα, ότι είναι ένα όνειρο του Σιούτα. Που δεν έχει μέλλον και δεν έχει σταθερότητα και δεν πίστεψαν ότι θα γίνει και τραβήχτηκαν οι άνθρωποι και ευτυχώς 38 επαγγελματίες πίστεψαν σε εμένα.”
-Πόσα στρέμματα είναι;
“Τα πρώτα 90 στρέμματα τα παίρνουν 38 επιχειρήσεις, είναι 18 οικόπεδα των 4- 5 στρεμμάτων.
Μετά από τα συμβόλαια θα τα χωρίσουν, ο δήμος θα κάνει δρόμους και πεζοδρόμια και άσφαλτο, είναι αποφάσεις των προηγούμενων δημάρχων Στυλιανίδη και Δημαρχόπουλου. Αν μπορέσουν να ενταχθούν σ’ ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή αναπτυξιακό νόμο για να χτίσουν ομοιόμορφα 18 βιομηχανικά κτίρια.
Μακάρι να είμαι γερός για να τα δω.”
Μαρία Μαυρίδου, τοπογράφος:
«Αυτό που με δυσκόλεψε είναι ότι έπρεπε να μιλήσω με 38 διαφορετικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων δεν ήταν μόνο ένας ο εκπρόσωπος των επιχειρήσεων, αλλά παρόλα αυτά είχαν όλοι την πρόθεση να συνεργαστούν με όλες τις δυσκολίες και να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Όλες οι δουλειές μπορούν να πραγματοποιηθούν, αρκεί να έχεις θέληση και την υπομονή να την τελειώσεις.
Από κει και πέρα, τα επόμενα βήματα τα περιέγραψε ο κύριος Σιούτας. Φαντάζομαι ότι έχουμε ακόμα δρόμο, γιατί πρέπει να γίνουν τα συμβόλαια και στη συνέχεια να γίνουν και όλα τα έργα από το δήμο.»
ΚΓ