Δήμαρχος Τοπείρου Θ. Μίχογλου: Ένας πολιτικός που δεν χρησιμοποιεί την «ξύλινη» πολιτική γλώσσα και λέει την «σκάφη, σκάφη και τα σύκα, σύκα» σε μία «εφ’ όλης» συζήτηση με τον Παυλικιάνο Αλέξανδρο της «ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ».

 

Μετά την επανεκλογή του ο Θ. Μίχογλου στον Δήμο Τοπείρου, νοιώθει ότι οι ευθύνες του είναι ακόμη μεγαλύτερες απέναντι στους συνδημότες του, δεσμεύεται να συνεχίσει τις παρεμβάσεις ποιότητας της ζωής, και παρόλο που είναι ο μοναδικός πολιτικός παίκτης στα πολιτικά πράγματα του δήμου, μίλησε με σεβασμό για τους συνεργάτες του, δίνοντας τους πρωτοβουλίες, που τους αναδεικνύουν πολιτικά στην τοπική κοινωνία. Απάντησε σε όλα τα θέματα που ανοίξαμε σε αυτή την συνέντευξη, χωρίς περιστροφές και ανέλαβε τις ευθύνες που του αναλογούν σε θέματα που δεν προχώρησαν γιατί βρήκε προσκόμματα από το κράτος και κάποιους μέσα από την Περιφέρεια και την ΔΙΑΜΑΘ που στάθηκαν εμπόδιο στην ανάπτυξη του τόπου και φυσικά τους φωτογραφίζει.

Ακόμη μία 5ετία δήμαρχος. Αυτό μεγαλώνει τις ευθύνες σας απέναντι στους δημότες που σας τίμησαν με την ψήφο τους;

Φυσικά. Όχι μόνο τις μεγαλώνει, τις αυξάνει περισσότερο, οι απαιτήσεις των πολιτών είναι μεγάλες αλλά και οι δικές μας. Δηλαδή είναι το αίσθημα ευθύνης. Πρέπει να δώσουμε ότι το καλύτερο έχουμε, για να πάει ο τόπος μπροστά, με παρεμβάσεις και έργα, και ξέρετε, ότι όταν τελειώνει κάποιο έργο, αρχίζει κάποιο άλλο και αυτό, δεν είναι μόνο θέμα του δημάρχου, αλλά όλης της δημοτικής ομάδας και παρόλο που είμασταν ο μοναδικός συνδυασμός, όλοι οι συνοδοιπόροι μου, έχουν τους δικούς τους προβληματισμούς, τις ιδέες τους και ότι στον τόπο μας πρέπει ακόμη να κάνουμε πολλά πράγματα που δεν έγιναν  και για αυτό έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στους πολίτες, όπως να φέρουμε χρηματοδοτήσεις για έργα, και παρεμβάσεις για να γίνει  η καθημερινότητά τους  καλύτερη

 

Βασικά έργα υποδομών, ποια είναι σε εξέλιξη και ποιος ο σχεδιασμός για τα επόμενα.

 

Βασικά έργα υποδομών,  ο στόχος μας, εξ αρχής, είναι έργα που θα καλυτερέψουν την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας και έχουν άμεση σχέση με την υγεία τους.  Βασικός σκοπός μας είναι να αλλάξουμε το δίκτυο ύδρευσης γιατί οι σωλήνες αμιάντου είναι πάνω από 40 χρόνια. Ήδη καθημερινά καταγράφονται πάνω από δέκα βλάβες λόγω παλαιότητας του δικτύου, με αποτέλεσμα, τις συχνές διακοπές νερού. Ξεκινά ένα βασικό έργο όπου περιμένουμε να ορισθεί αρχαιολόγος για να υπογραφή η σύμβαση για 10-15 χωριά της κοινότητας Ευλάλου και ακόμη ένα έργο που έχει υπογραφή η σύμβαση  που ξεκινάει από τον Παράδεισο, περνάει κάτω από την γέφυρα του Νέστου και φτάνει έξω από το Εύλαλο και ήδη, ετοιμάζουμε μία μεγάλη μελέτη που αφορά το Τύμπανο, τους Τοξότες,  Γαλάνη  και πιστεύω ότι στην θητεία μας θα έχουμε τελειώσει όλο το δίκτυο. Επίσης, έχουμε ανακαινίσει όλα τα υδραγωγεία  3 πέρυσι και φέτος τα υπόλοιπα 5. Χρειάζονται παρεμβάσεις εκτός από την στήριξη και εσωτερικά. Συνεχίζουμε με τις ασφαλτοστρώσεις, τους αγροτικούς δρόμους. Μέσα στο 25 θα τελειώσουμε όλες τις παιδικές χαρές στα χωριά μας.

 

Υφαλμύρωση. Παρεμβάσεις μικρές, στα όρια του δήμου, και αν στηρίζεται το μεγάλο αρδευτικό.

 

Εμείς σαν δήμος, κάνουμε παρεμβάσεις, μισθώνουμε μηχανήματα και εξωτερικούς συνεργάτες για να αρδευτούν οι καλλιεργημένες εκτάσεις, έγιναν παρεμβάσεις με καναλέτα στην περιοχή Ερασμίου και Μαγκάνων. Ναι, στηρίζουμε το μεγάλο αρδευτικό.

Αναχώματα Νέστου είχαμε πλημυρικά φαινόμενα, ο δήμος στηρίζει την Περιφέρεια στην προσπάθεια ενίσχυσης ;

 

Πάντα ο δήμος έχει το νου του και στηρίζει την κάθε προσπάθεια της Περιφέρειας για την ενίσχυση των αναχωμάτων του Νέστου, με δεδομένο ότι τα δικά μας χωριά κινδυνεύουν από πλημύρες. Ήδη όπως έχω πληροφορηθεί, υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια στην Περιφέρεια 1-2 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

 

Δέλτα Νέστου – Κοτζά Ορμάν, προβολή αύξηση επισκεψιμότητας

 

Δέλτα του Νέστου, πρέπει να διανοιχτεί ο δρόμος, ανήκει στο δασαρχείο της Καβάλας. Μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε πριν από ένα χρόνο με δικά μας μηχανήματα, αλλά είναι τόσο πυκνή η βλάστηση, που πάθαμε και ζημιά στα μηχανήματα και σταματήσαμε. Θέλει παρεμβάσεις με μπουλντόζες, ζητάμε την συνδρομή του Στρατού που διαθέτει βαριά μηχανήματα έργων ή ιδιωτών που πρέπει να μισθωθούν, όμως, αδυνατούμε να σηκώσουμε αυτό το οικονομικό  βάρος. Τώρα, αν η Περιφέρεια αναλάβει κάποια πρωτοβουλία εμείς θα την στηρίξουμε. Εκείνο που ξέρουμε είναι ο τι ο κόσμος θέλει να επισκεφθεί το Δέλτα.

 

Κοτζά Ορμάν εκεί έχει κάποια σπιτάκια που μας είχαν παραχωρηθεί από το δασαρχείο Καβάλας. Εμείς το 2019 πήραμε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για να νοικιάσουμε σε έναν ιδιώτη με ένα πολύ μικρό μίσθωμα για να δώσουμε αξία σε αυτή την περιοχή. Δυστυχώς, ακυρώθηκε αυτή η απόφαση από την αποκεντρωμένη. Και σαν γραμματέας που είμαι στο LIDER της Αναπτυξιακής της Ροδόπης προσπάθησα να πάρω μία χρηματοδότηση σαν δήμος, πήραμε μία χρηματοδότηση 800,000, κάναμε μελέτη για να ασφαλτοστρώσουμε το ήδη υπάρχοντα χωματόδρομο και ζητήσαμε την έγκριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο δεν έκανε δεκτή την πρότασή μας λόγω της συνθήκης Ramsar. Και αφού μας μείωσαν το Κονδύλη στις 500,000, αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε αυτά τα χρήματα, για να μην χαθούν,  θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κομποστοποίηση από κλαδιά και από φύκια, (είναι σε εξέλιξη). Θα είναι ένα πρωτοπόρο έργο που δεν υπάρχει στην Περιφέρεια, έχουμε χρόνο ακόμη, κάναμε τις αιτήσεις για να πάρουμε ρεύμα, είμαστε περίπου στο 80%  στην υλοποίηση του προγράμματος, πήραμε ένα φωρτοτάκι, ένα φορτηγό, κάποια άλλα μηχανήματα τα οποία φυλάσσονται στον όρχο για να μην μας τα κλέψουν. Θα μπούνε κάμερες και πιθανών φύλαξη. Ζητήσαμε από το δασαρχείο για να μας παραχωρήσει τα σπιτάκια για 15 επιπλέον χρόνια και με χρηματοδότηση μέσω LIDER, να συντηρήσουμε τα σπιτάκια και να τοποθετήσουμε  τουαλέτες ειδικού στυλ και όλα εξαρτώνται στην συνάντηση με τον καινούριο δασάρχη της Καβάλας, με σκοπό να πείσουμε το Υπουργείο να μας το παραχωρήσει για άλλα 15 χρόνια για να γίνει ένα παρκάκι και να μπορέσουμε να το δημοπρατήσουμε με ένα μικρό τίμημα, σε μία προσπάθεια να συνδυάσουμε τον τουρισμό με τα στενά της Γαλάνης, την παραλία,  δάσος του Κοτζά Ορμάν και Δέλτα του Νέστου.

 

Παραλίες. Βλέπουμε ότι ο δήμος Αβδήρων έχει μερίδα του λέοντος με μία καλή επισκεψιμότητα από την γειτονική Βουλγαρία, θα μπορούσε άραγε ο Δήμος Τοπείρου να «κλέψει» ένα κομμάτι από αυτήν την πίτα με δεδομένου ότι διαθέτει πανέμορφες παραλίες;

 

Σας ενημερώνω ότι η επισκεψιμότητα από του γειτόνους της Βουλγαρίας, άρχισε και γίνεται αισθητή και στον δήμο μας, σε οικισμούς κοντά στην παραλιακή ζώνη και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν νοικιάσει και σπίτια εντός των οικισμών στην περιοχή των Μαγγάνων. Το μόνο πρόβλημα σε εμάς είναι – και το καταλαβαίνουμε αυτό –  τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ και η διαφορά μας είναι, ότι στον δήμο Αβδήρων είναι πολλές οι παραλίες και κοντινές, οπότε βολεύουν περισσότερο τα δρομολόγια, γιατί ο επισκέπτης, μπορεί να πάει και στην διπλανή παραλία.

 

Σκεφτήκατε ως Δήμος Τοπείρου να προβληθείτε, να συμμετέχετε σε τουριστικές εκθέσεις με δεδομένο ότι ο δήμος διαθέτει Γαλάνη, στενά, παραλία, Κοτζά Ορμάν, Δέλτα Νέστου;

 

Ήδη κάναμε μία νέα αρχή συμμετείχαμε στην πρώτη έκθεση που έγινε στις γιορτές παλιάς πόλης σαν δήμος Τοπείρου και προγραμματίζουμε σε πρώτη φάση την συμμετοχή μας σε τουριστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Περιφέρειας και όσο για την Γαλάνη που αναφέρατε και τα στενά, και παρόλο που είναι στα γεωγραφικά όρια του δήμου Τοπείρου, η ιδιοκτησία είναι της Περιφέρειας  και ιδίως στο δασαρχείο της Σταυρούπολης,  παρόλα αυτά, εμείς βοηθούμε και συνεπικουρούμε, στην καθαριότητα σε κλάδεμα, στην διαδρομή, κούρεμα χόρτων, θα μπορούσε η περιφέρεια να μας τα παραχωρήσει. Τώρα τελευταία υπάρχει η λογική, όλες αυτές τις εργασίες, να τις κάνουν οι δήμοι χωρίς όμως την σχετική χρηματοδότηση και το ανάλογο προσωπικό. Δεν γίνεται να στηρίξεις τους πολίτες με την ίδια χρηματοδότηση αλλά, με παραπάνω αρμοδιότητες.

 

ΣΔΑΝΞ Ποιο είναι το σημερινό καθεστώς και ποιο είναι το μέλλων του;

 

Ο ΣΔΑΝΞ έχασε την ευκαιρία να γίνει ΦΟΣΔΑ επί προεδρίας μου, και ενώ τότε, πήραμε τα Δημοτικά Συμβούλια της Ξάνθης τις σχετικές αποφάσεις μετατροπής σε ΦΟΣΔΑ, μπήκε κάποιο «δάχτυλο» και αυτές οι αποφάσεις δεν υλοποιήθηκαν. Θα μπορούσε να γίνει ΦΟΣΔΑ και να μην έχουμε αυτά τα προβλήματα, χάσαμε την ευκαιρία γιατί έγινε μία χρηματοδότηση με πολλές ενστάσεις, φάγαμε μια χρονική περίοδο 6-7 ετών, έφυγε η χρηματοδότηση με αποτέλεσμα η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη να πάρουν  τα εργοστάσια,  τώρα όσο για το μέλλων, ο ΣΔΑΝΞ κάνει την αποκομιδή και τα σκουπίδια φορτώνονται με διπλάσιο κόστος και πάνε στην Αλεξανδρούπολη.  Τώρα με την νέα διοίκηση της ΔΙΑΜΑΘ, στην οποία συμμετέχουμε εγώ και ο δήμαρχος Ξάνθης, πιστεύω ότι με τον δήμαρχο Ξάνθης, θα πιέσουμε σε πολλές κατευθύνσεις και με τον νέο πρόεδρο, τον κ. Παπαδόπουλο τον δήμαρχο Δράμας που έχουμε μιλήσει, να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε και στην Ξάνθη κάτι, και πρέπει να γίνει. Το περίεργο σε όλη την ιστορία είναι ότι από τα 200 στρέμματα που παραχώρησε ο δήμος Τοπείρου με προγραμματική στον ΣΔΑΝΞ, τα 130 στρέμματα, με απόφαση της αποκεντρωμένης, δηλαδή του κράτους, τα πήρε στην δικαιοδοσία της η αποκεντρωμένη. Τα 70 στρέμματα έμειναν στην διαχείριση του ΣΔΑΝΞ, Σε αυτά, δεν μπορεί να γίνει καμμιά παρέμβαση, γιατί λένε ότι δεν είσθε ΦΟΣΔΑ.

 

Αδέσποτα στον χώρο

 

Σαφέστατα λέγονται και γράφονται ότι είναι 500 αδέσποτα στην περιοχή κάτι που δεν ευσταθεί, είναι όντως καμμιά 200ριά σκυλιά, τα μισά είναι τσιπαρισμένα και εφόσον είναι στον χώρο της ΔΙΑΜΑΘ, υπεύθυνη είναι η ΔΙΑΜΑΘ, αν είναι στον χώρο του ΣΔΑΝΞ, υπεύθυνος είναι ο ΣΔΑΝΞ και σαν έκταση στον δήμο  Τοπείρου… ένα μπέρδεμα μεγάλο. Ήδη επικοινώνησε μαζί μου ο Υπουργός Εσωτερικών, ήθελε ένα τεχνικό Δελτίο να στείλω, θα χρηματοδοτήσει με 200, 000 ευρώ τον Δήμο Τοπείρου, κάναμε μία έρευνα για ένα βαν το οποίο θα μαζεύει τα σκυλιά, θα τα τσιπάρι και θα τα εμβολιάζει κόστους 28.000 ευρώ, βάλαμε ένα μεγάλο ποσό για κτηνιάτρους, για τροφές και πιστεύω σύντομα θα μας χρηματοδοτήσουν και εννοείτε ότι χρειάζονται και δημοπρασίες, πιστεύω ότι θα μειώσουμε το πρόβλημα.

Πολιτισμός Λαογραφία. Πήγε καλά ο δήμος σε επίπεδο κοινοτήτων.

 

Η δική μας φιλοσοφία είναι διαφορετική από των άλλων δήμων της Ξάνθης οι οποίοι έχουν κεντρικές εκδηλώσεις εμείς δίνουμε αξία στους πολιτιστικούς συλλόγους, για ν δώσουμε μεγαλύτερη οντότητα στην νεολαία, να φαίνεται και αυτή, πάντοτε με την δική μας συνδρομή. Θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε δυο με τρείς εκδηλώσεις σε όλη την διάρκεια του έτους είτε στον βορά, στους Τοξότες είτε στον Νότο, μία στο κέντρο στο Εύλαλο. Παρόλα αυτά, βοηθάμε και συνεπικουρούμε όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους. Με άριστα  το δέκα βρισκόμαστε στο 7-8, θα μπορούσαμε να πάμε και καλύτερα θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες μας.

 

Πάσχα τι εύχεσθε στους συνδημότες σας.

 

Εύχομαι υγεία, χαρά ειρήνη σε όλο τον κόσμο καλό Πάσχα. Και στους συνδημότες μας τους Μουσουλμάνους καλό Ραμαζάνι πέφτουν κοντά οι μεγάλες γιορτές και να μην τα παρατάμε. Η ζωή έχει συνέχεια.