ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΕΓΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΚΕ ΑΜΘ: ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗ Η ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΕΔ ΑΜΘ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΕΥΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Η ΠΕΔ ΑΜΘ σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ τάχθηκε ενάντια στην κυβερνητική πρόθεση για συνένωση των ΔΕΥΑ σε μια ανά Περιφέρεια αλλά και στην αντιπρόταση της ΚΕΔΕ για συνένωση των ΔΕΥΑ σε νομαρχιακό επίπεδο.
Πρόκειται για προσχηματική εναντίωση που δεν αντιβαίνει στην ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού του νερού, στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ, αφού:
- «συμπληρώνεται» από την εναντίωση «και σε οποιαδήποτε πρόταση που εμπεριέχει αναγκαστική ή υποχρεωτική συνένωση». Επομένως αφήνει ορθάνοιχτη τη δυνατότητα των συνενώσεων εφόσον αυτές προκύψουν σε … εθελοντική βάση!
- Υποστηρίζει την πολιτική για την «…οικονομική ανάπτυξη, την οικονομική εξυγίανσηκαι αυτοτέλεια των επιχειρήσεων αυτών…» και διεκδικεί «να παραμείνει το ισχύον καθεστώς λειτουργίας των ΔΕΥΑ», με λίγα λόγια η πολιτική που μας οδήγησε σήμερα στην «τελευταία πράξη του δράματος» της ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης.
- Παράλληλα η ΠΕΔ ΑΜΘ διεκδικεί «να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο» καθώς και «χρόνος διαβούλευσης» για «την σύνταξη ενός οδικού χάρτητεκμηριωμένου και αποδεκτού, να συμφωνήσουμε στην προσπάθεια εξυγίανσης» των ΔΕΥΑ. Και μπορεί να μιλάει για «χρηματοδότηση της πολιτείας για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους» ή να δοθεί «η δυνατότητα εύκολης πρόσληψης προσωπικού», αλλά όλα αυτά «λόγω της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών των ΔΕΥΑ». Μάλιστα, μετά το πέρας αυτού του μεταβατικού σταδίου υποστηρίζει «σε όσους δεν μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα να προβλέπονται μέτρα».
Η ΠΕΔ ΑΜΘ προσπαθεί να ελιχθεί και να παρουσιαστεί στα μάτια του λαού της περιοχής ως «φιλολαϊκή», αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση του νερού, την ίδια ώρα που τάσσεται χωρίς καμία επιφύλαξη υπέρ της συνολικής επιχειρηματικής λειτουργίας των Δήμων, της ανταποδοτικότητας (πλήρωνε για να έχεις) των υποβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών, της λειτουργίας των ΔΕΥΑ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Στηρίζει τις κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την «αυτοτέλεια, την οικονομική ανάπτυξη και εξυγίανση», που μετέτρεψαν το νερό από κοινωνικό αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα, που οδήγησαν στην απαξίωση των ΔΕΥΑ μέσα από τη λειτουργία τους ως «Ανώνυμες Εταιρείες» με αποκλειστικό στόχο την κερδοφορία, με αλλεπάλληλες μειώσεις σε προσωπικό και μέσα, με μείωση των έργων υποδομής και ανανέωσης του δικτύου, με το διαρκές αυξανόμενο χαράτσωμα του λαού.
Η αντίθεσή της στην κυβερνητική πολιτική είναι ψευδεπίγραφη, αφού δεν αφορά την ουσία της, την προσαρμογή δηλαδή του πλαισίου λειτουργίας της εγχώριας αγοράς για το νερό, σύμφωνα με τα αντίστοιχα πρότυπα για την απελευθερωμένη αγορά Ενέργειας. Για αυτό δεν είπε ποτέ και δεν λέει κουβέντα και σήμερα για την εισαγωγή της ΔΕΥΑΠ και της ΔΕΥΑΘ στο Χρηματιστήριο το 1999, για την μεταφορά τους στο Υπερταμείο το 2016 και το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού, για την μετεξέλιξη από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), τη νέα “Υπεραρχή” που θα καθορίζει και θα ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΥΑ, θα τις πιστοποιεί, θα αξιολογεί τη διαχειριστική τους επάρκεια, θα τους επιβάλει υπέρογκα πρόστιμα.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τάσσεται κατηγορηματικά αντίθετη στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της τιμής του νερού και των άλλων υπηρεσιών, σε χαμηλότερης ποιότητας νερό, υπηρεσίες, έργα, θα έχουν πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων των ΔΕΥΑ.
Αντιπαλεύουμε την επιχείρηση συγχώνευσης των ΔΕΥΑ, που στοχεύει στη δημιουργία επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας, για να επιταχύνει και να θωρακίσει νομικά την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την εμπορευματοποίηση του νερού, την παραχώρηση της διαχείρισής του στους επιχειρηματικούς ομίλους, στους διάφορους εργολάβους εξασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.
Θεωρούμε ότι το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα. Διεκδικούμε τη διασφάλιση φθηνού, ελεγμένου, ποιοτικού νερού για τον λαό, την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής, να μην υπάρξει καμιά διακοπή νερού στα λαϊκά νοικοκυριά, την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού με κατάλληλα έργα, την εξασφάλιση της επάρκειάς του χωρίς χαράτσια στην αγροτική παραγωγή, την δραστική μείωση των τιμολογίων, την κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, κατάργηση των εργολάβων.
Διεκδικούμε άμεσα να λυθεί το πρόβλημα λειψυδρίας στο νησί της Θάσου και ιδιαίτερα στην Καλλιράχη που πέρυσι και εν μέσω θέρους και αυξημένης τουριστικής κίνησης έμεινε για ένα μήνα χωρίς νερό. Αντίστοιχα και για την ύδρευση των Φιλίππων του Δήμου Καβάλας που εδώ και χρόνια ταλαιπωρούνται από τα αυξημένα νιτρικά. Να παρθούν ριζικά μέτρα αντιμετώπισης με μελέτη και νέα γεώτρηση και όχι «μπαλώματα» (φίλτρα) για το νερό στη ΔΕ Παγγαίου (Νικήσιανη, Γεωργιανή) που κατά καιρούς εμφανίζουν αυξημένες τιμές αρσενικού.
Η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει απαλλαγή από τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους. Νερό, μονάδες επεξεργασίας, δίκτυα, άρδευση, αποχέτευση να γίνουν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας, με τις υποδομές και τους υδάτινους πόρους να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, με κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής και ενιαίο φορέα διαχείρισης όλων των υποδομών. Έτσι θα κατοχυρώνεται το νερό ως κοινωνικό αγαθό και θα διασφαλίζεται η συνδυασμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.
24/4/2024
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Αλεξανδρούπολης – Δευτεραίος Σάββας, Δραμανίδου Νίκη
Κομοτηνής – Λεβέντης Γιάννης
Καβάλας – Ποτόλιας Χρήστος
Θάσου – Χρυσάφης Νίκος, Λαμπρινίδης Λάμπρος, Παγώνη Ευαγγελία,
Φιλαρέτου Αργυρώ, Χονδρογιάννης Βασίλειος