Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κατοίκων του Κενταύρου. Διαμαρτύρονται για την έκλειψη νερού – Συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ

 

Η συνεχείς διακοπή της υδροδότησης στους οικισμού του δήμου Μύκης είναι ένα πρόβλημα που έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και δεκαετίες αλλά δυστυχώς όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι λόγω της εσωστρέφειας και της προσπάθειας να συντονισθούν με τους εξωγενής παράγοντες οι οποίοι θέλουν την μειονότητα χωρίς την στήριξη της πολιτείας, έφεραν το πρόβλημα σε πρώτο πλάνο.

Αποτέλεσμα σήμερα ο δήμος Μύκης σχεδόν σε όλους τους οικισμούς να  στερείτε βασικών υποδομών ύδρευσης και μοιραία οι κάτοικοι να τα βάζουν με την παρούσα δημοτική αρχή 6 μήνες μόλις από την ανάληψη της διοίκησης.

Σε αυτό το πλαίσιο οι κάτοικοι του Κενταύρου όπου εκεί παρατηρείται  η μεγαλύτερη λειψυδρία , το πρωί της Δευτέρας οργάνωσης εκδήλωση διαμαρτυρίας  στο δημαρχείο της Μύκης.

Δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσουμε με τον δήμαρχο κ. Κουρτ για να καταγράψουμε και τις δικές του απόψεις.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 18/6 από τους κατοίκους του Κενταύρου στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης στις 12:00 το μεσημέρι μπροστά στο Δημαρχείο του Δήμου Μύκης.

Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για το πρόβλημα της υδροδότησης που ταλανίζει την περιοχή εδώ και πολύ καιρό χωρίς μέχρι τώρα να έχει δοθεί κάποια λύση, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με αποτέλεσμα να υπάρχει διακοπή νερού για μεγάλα χρονικό διαστήματα.

Μάλιστα οι κάτοικοι κρέμασαν και πανό στο Δημαρχείο με σύνθημα “άμεσα λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης στον Κένταυρο” ενώ να υπενθυμίσουμε ότι για το παραπάνω θέμα αγανακτισμένος κάτοικος του Κενταύρου είχε στείλει και επιστολή στα ΜΜΕ της Ξάνθης στην οποία ανέφερε αναλυτικά τα εξής:

Σας ενημερώνουμε ότι ο οικισμός του Κενταύρου στην περιοχή του Δήμου Μύκης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ύδρευσης, ιδιαίτερα ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου με τις υψηλές θερμοκρασίες.

Συγκεκριμένα, εδώ και αρκετές ημέρες παρατηρούνται διακοπές στην υδροδότηση της περιοχής, με αποκορύφωμα τη Δευτέρα 11/6/24, όταν ο οικισμός έμεινε χωρίς νερό για ολόκληρη την ημέρα.

Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση στους κατοίκους, ιδιαίτερα στους επαγγελματίες της εστίασης, οι οποίοι αδυνατούν να προσφέρουν τα προϊόντα τους και να ασκήσουν κανονικά τις δραστηριότητές τους, με αποτέλεσμα να υφίστανται σημαντικές οικονομικές απώλειες.Δυστυχώς, οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν δώσει σαφείς απαντήσεις σχετικά με το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα, ενώ η τελευταία ανακοίνωση αναφέρει ότι ο οικισμός του Κενταύρου θα παραμείνει χωρίς νερό από τις 11:00 έως τις 19:00 καθημερινά, μέχρι να βρεθεί λύση, έχοντας βρει το κολάι κλείνω την βάνα: γεμίζει η δεξαμενή… ανοίγω την βάνα: αδειάζει η δεξαμενή….».

Παρέμβαση ΚΚΕ στην Βουλή και στην ΑΜΘ με επερώτηση στον Περιφερειάρχη

 

Επερώτηση υπέβαλε προς το Περιφερειακό Συμβούλιο και τον Περιφερειάρχη Χ. Τοψίδη η παράταξη της Περιφέρειας που πρόσκειται στο ΚΚΕ, αναφορικά με το πρόβλημα υδροδότησης στον Δήμο Μύκης υπενθυμίζοντας παράλληλα τα προγραμματισμένα έργα της Περιφέρειας ζητώντας να πληροφορηθεί την «τύχη» τους ενώ το Κόμμα υπέβαλε σχετικό ερώτημα στους Υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών & Μεταφορών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας

 

Ποιο συγκεκριμένα αναφέρεται στην επερώτηση οι παρεμβάσεις αφορούν:

  • τον οικισμό Θερμών όπου θα κατασκευασθεί μια νέα διάταξη εξωτερικού υδραγωγείου.
  • τον οικισμό Πάχνης όπου θα κατασκευασθεί μια νέα δεξαμενή και μια διάταξη εσωτερικού υδραγωγείου.
  • τον οικισμό Ωραίου όπου θα κατασκευασθούν τρεις ανεξάρτητοι  αγωγοί, καθώς και μια νέα δεξαμενή.
  • τους οικισμούς Εχίνου και Μάνταινας όπου θα κατασκευασθούν νέες διατάξεις εξωτερικών υδραγωγείων.
  • τους οικισμούς Μύκης και Κενταύρου όπου θα κατασκευασθούν νέες δεξαμενές και διατάξεις εξωτερικών υδραγωγείων.
  • τους οικισμούς Προσηλίου και Άλματος όπου θα γίνει επανασχεδιασμός της διάταξης των εξωτερικών υδραγωγείων.
  • την περιοχή των οικισμών Ζουμπούλι-Αρναούτ-Κότινο όπου θα κατασκευασθεί μια νέα δεξαμενή, η οποία θα τροφοδοτείται μέσω αντλιοστασίου και καταθλιπτικού αγωγού από μία υφιστάμενη δεξαμενή και
  • τον οικισμό του Διάφορου όπου θα  αντικατασταθεί η υφιστάμενη δεξαμενή με μία καινούρια.

Επίσης προβλέπεται η προμήθεια και η εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου των διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης 12 οικισμών του Δήμου και η καλλιέργεια πηγής στην περιοχή του Δημαρίου, η μεταφορά νερού για την ενίσχυση των δικτύων ύδρευσης στα Μελίβοια και στον Εχίνο.

 

Με βάση τα παραπάνω Επερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης:

  • Σε ποιο σημείο βρίσκεται η υλοποίηση όλων των παραπάνω έργων;
  • Αν έχει εκπονηθεί Γενικό Σχέδιο Ύδρευσης του Δήμου Μύκης;
  • Ποια έργα απαιτούνται – πέρα από τα προαναφερόμενα – για την οριστική επίλυση των προβλημάτων υδροδότησης σε μια περιοχή όπου υπάρχουν υδροφόροι ορίζοντες και πηγές;
  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η Περιφέρεια ώστε να χορηγηθεί, μέχρι την επίλυση του προβλήματος, δωρεάν υγιεινό πόσιμο νερό στους κατοίκους;

ΣΧΟΛΙΟ

Τελικά όπως δείχνει το όλο θέμα το ΚΚΕ βρήκε την ευκαιρία να “χωθεί” στην μειονότητα της Ξάνθης ως εκπρόσωπος των αδυνάτων και των καταπιεσμένων.

Ορθά πράττει ως περιφερειακή παράταξη που ελέγχει τον Περιφερειάρχη για την τύχη των προγραμματισμένων παρεμβάσεων στα Πομακοχώρια της Ξάνθης αλλά, πέρα από εκεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι μέλη της μειονότητας που ανήκουν στο ΚΚΕ “οργώνουν” τους οικισμούς και βάλλουν κατά του δημάρχου και της Περιφέρειας για το θέμα της λειψυδρίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και ο δήμαρχος, παρότι συμμετείχε στο δημοτικό συμβούλιο ως αντιπολίτευση αλλά και ο Περιφερειάρχης είναι μόλις 6 μήνες στην διοίκηση. Όχι ότι αυτό δικαιολογεί την αδράνεια, αλλά, είναι καλό να ενεργοποιηθούν και να συνδράμουν τους συμπολίτες μας στα Πομακοχώρια.