Λαϊκή Συσπείρωση ΑΜΘ με «… με πανηγύρια και ενημερωτικές δράσεις δεν λύνεται το πρόβλημα»

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ «ΕΤΟΥΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ»

Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων από τα πρόσφατα τροχαία δυστυχήματα στην Ξάνθη και ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.

Ο θάνατος ή ο σοβαρός τραυματισμός έστω και ενός ανθρώπου στην άσφαλτο είναι άδικος και δεν μπορεί να μπαίνει σε καμία στατιστική. Οφείλει η πολιτεία να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει αυτό το πολυπαραγοντικό φαινόμενο.

Χωρίς να στεκόμαστε στα αίτια και τις ευθύνες των συγκεκριμένων τραγικών περιστατικών, που άλλωστε ακόμα ερευνούνται, θέλουμε να επισημάνουμε με αφορμή και την πρόσφατη εκδήλωση της Περιφέρειας ΑΜΘ στην Ξάνθη, στο πλαίσιο του έτους οδικής ασφάλειας 2024, ότι αν δεν προβάλουμε όλες τις πλευρές που οδηγούν σε ένα τροχαίο δυστύχημα, αν δεν δούμε από την πλευρά του κάθε φορέα τις ευθύνες και αν δεν παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, αν μείνουμε μόνο στη λογική της ατομικής ευθύνης, τότε θα συνεχίσουμε με βεβαιότητα να θρηνούμε άδικα θύματα στην άσφαλτο.

Στην ατζέντα της εκδήλωσης της Περιφέρειας σχεδόν τα πάντα αφορούσαν την «ατομική ευθύνη» των οδηγών, την εκπαίδευσή τους, την ευαισθητοποίησή τους, καθώς επίσης την αύξηση των ελέγχων από την Τροχαία, αυστηροποίηση των ποινών για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., άξονες παρέμβασης από το κράτος και την Τοπική Διοίκηση δηλαδή, που είναι αυτονόητοι, χρήσιμοι αλλά όχι και επαρκείς για την αύξηση της οδικής ασφάλειας.

Ενδεικτικές του γεγονότος ότι η οδική ασφάλεια για την διοίκηση της ΠΑΜΘ αποτελεί τελικά «ευχολόγιο» είναι και οι προτάσεις … για «διαγωνισμούς οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας με ποδήλατα ως έπαθλα» και η προκλητική αναφορά παρεμβάσεων που είναι αυτονόητες ως «καινοτόμες», όπως η δημιουργία και συντήρηση σύγχρονων κυκλικών κόμβων για την ρύθμιση της κυκλοφορίας, η σωστή σχεδίαση εισόδων και εξόδων από εμπορικά κέντρα και σούπερ μάρκετ, η ύπαρξη κατάλληλης σηματοδότησης με βομβητές για άτομα με ειδικές ανάγκες αποβλέποντας στην ασφαλή μετακίνησή τους, η κατάλληλη διαγράμμιση και φωτεινή σηματοδότηση κοντά σε σχολεία!!!

Επιβεβαιώνεται – δυστυχώς με τραγικό τρόπο – η τοποθέτησή μας στην 4η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (27/3/2024) σχετικά με την Ανακήρυξη του έτους 2024 ως έτους οδικής κυκλοφορίας και ασφάλειας στην Περιφέρεια:

«… με πανηγύρια και ενημερωτικές δράσεις δεν λύνεται το πρόβλημα. Απαιτείται χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου, μέτρα ασφάλειας, έργα υποδομής. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να θρηνούμε θύματα, στους ακριβοπληρωμένους από τον ιδρώτα του λαού εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους. Απαιτείται αγώνας για να μην περάσουν οι νέες προκλητικές αυξήσεις των διοδίων στην Εγνατία οδό, που δίνονται «προίκα» στον ιδιώτη και που «σπρώχνουν» τους οδηγούς να χρησιμοποιούν  περισσότερο το επαρχιακό οδικό δίκτυο, που με ευθύνη της Περιφέρειας είναι κακοσυντηρημένο και επικίνδυνο. Αντίδραση στην ολοένα και μεγαλύτερη αποψίλωση των δημόσιων ΚΤΕΟ της περιοχής που σε συνδυασμό με την ακρίβεια που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα οδηγώντας σε ελλιπή συντήρηση των ΙΧ, αυξάνουν τους κινδύνους οδικών ατυχημάτων. Και φυσικά απαιτείται αντίσταση στην παράδοση των υποδομών της περιοχής, των δικτύων, ανάμεσά τους και του οδικού, στους ΝΑΤΟϊκούς, εκτός των άλλων και γιατί αποτελούν παράγοντα πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα με την πτώση αμερικανικού ερπυστριοφόρου οχήματος από φορτηγό που το μετέφερε από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προς τα σύνορα με τη Βουλγαρία, στο ύψος του Αρδανίου».

Τελικά τα αυτονόητα και οι δυνατότητες που δίνει η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης στον 21ο αιώνα καταλήγουν … ευχές για το αόριστο μέλλον, αφού το κόστος για την υλοποίησή τους προβάλλεται ως εμπόδιο για ένα κράτος (κεντρικό και τοπικό) που είναι από χέρι εχθρικό στις λαϊκές ανάγκες, ακόμα και την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Αυτό επιβεβαιώνεται καθημερινά με τραγικό τρόπο από τις ελλείψεις σε έργα υποδομής και προστασίας από φυσικές καταστροφές, από την εγκατάλειψη ιδιαίτερα του επαρχιακού οδικού δικτύου που δεν φέρνει έσοδα (διόδια) και που δεν αφορά το μεταφορικό έργο των μεγάλων εμπορικών εταιρειών.

Μάλιστα έρχεται να προστεθεί και η καταγγελία των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ στην Καβάλα για το γεγονός ότι ασθενοφόρο κόλλησε 15 λεπτά στην κίνηση που προκαλείται από τα διόδια στα οποία είναι αναγκασμένο να περιμένει στην ουρά! Το θέμα αυτό έπρεπε να έχει λυθεί «χτες»!

Για να πάψουν … οι ευχές και να δρομολογηθούν ουσιαστικές λύσεις και στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας απαιτείται η διεκδίκηση και η αγωνιστική κινητοποίηση του λαού της περιοχής. Για να σταματήσουμε να πληρώνουμε με τις ζωές μας και την σωματική μας ακεραιότητα την εγκληματική πολιτική κυβερνήσεων, Δήμων και Περιφερειών. Για να πραγματοποιηθούν άμεσα οι αναγκαίες συντηρήσεις, η βελτίωση του οδοφωτισμού και της σήμανσης σε όλους τους δρόμους. Για να ανοίξουμε το δρόμο μιας ριζικά διαφορετικής αντίληψης για την οδική ασφάλεια, που θα έχει στο επίκεντρο τη ζωή και την υγεία οδηγών και πεζών, χωρίς να τα βάζει όλα στο ζύγι του «κόστους – οφέλους».