ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

Οι εστιακοί φοιτητές για άλλη μια φορά βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές!

Για άλλη μια φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα της περαιτέρω εισχώρησης ιδιωτικο οικονομικών κριτηρίων στις φοιτητικές παροχές, της πάγιας υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων για τις ανάγκες μας και την αξιοποίηση τους ως πεδίο κερδοφορίας εργολάβων.

Αρχικά, η κατάσταση με τη σίτιση είναι γνωστή και στις πέτρες. Κακή ποιότητα φαγητού, έντομα και πλαστικό, κλειστή λέσχη για τρεις ολόκληρες εβδομάδες, προσπάθεια αποκλεισμού μη εστιακών φοιτητητών από τη σίτιση…Για άλλη μια φορά, λοιπόν, η ανάγκη μας για επαρκή και ποιοτική σίτιση δεν καλύπτεται. Οι φοιτητές καλούμαστε να φάμε για βραδινό “σάντουιτς” ή δυο αυγά βραστά, το κρέας, το οποίο έχει μειωθεί, είναι πολλές φορές άψητο και ως επί των πλείστων σιτιζόμαστε με ρύζι και μακαρόνι! Ακόμα, μάθαμε αυτές τις μέρες πως έχει δοθεί εντολή να μην μοιράζεται φαγητό σε φοιτητές που δεν μένουν εστίες παρότι έχουν μαθήματα όλη μέρα ή δίνουν εξεταστική λίγο πιο πέρα από τη λέσχη.

Αντίστοιχα, μέσα στο κατακαλόκαιρο και ενώ ξεκινάμε την εξεταστική μας, εκατοντάδες φοιτητές ψηνόμαστε μέσα στα σπίτια μας! Η εξεταστική έχει ξεκινήσει σε πολλές σχολές και διεξάγεται σε αίθουσες και αμφιθέατρα χωρίς καν κλιματισμό, όπως και στις δικές μας σχολές με φωτεινό παράδειγμα τους φοιτητές στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκισης που με κινητοποίηση τους κατάφεραν να δίνουν εξεταστική σε κλιματιζούμενες αίθουσες. Εν έτη 2024 φοιτητής λιποθύμησε εν ώρα εξέτασης στη νομική του ΔΠΘ, μαθήματα ακυρώνονται και οι εστιακοί δεν μπορούν να μείνουν στα δωμάτια τους!!!

Ως εδώ!!

Κανένας εστιακός φοιτητής δεν μπορεί να συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση.

Δεν είναι κανονικότητα, δεν είναι φυσιολογικό!

Πιο συγκεκριμένα, Πανεπιστήμιο, ΙΝΕΔΙΒΙΜ και ο νέος εργολάβος Τοψίδης, έχουν δείξει την ετοιμότητα τους να υλοποιήσουν τις πολίτικες της ΝΔ. μιας κυβέρνησης στην συνέχεια των προηγουμένων, που από την προηγουμένη θητεία έχει δείξει τις διαθέσεις της να κατακερματίσει πλήρως οτιδήποτε είναι δημόσιο και δωρεάν, να προωθήσουν την ιδιωτική εκπαίδευση και την είσοδο των ιδιωτών στο ήδη υπάρχον πανεπιστήμιο.

Υποχηματοδοτηση, υποβάθμιση της ποιότητας και στην συνέχεια ξεπούλημα στον ιδιώτη «διασωστή» στην πραγματικότητα. Ο ιδιώτης έρχεται να κερδοφορήσει πάνω στις δίκες μας ανάγκες, μειώνοντας τα έξοδα από την ποιότητα, την συντήρηση και την αναβάθμιση τους. Αποτελεί διαχρονική προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων να μετακυλήσουν το κόστος σπουδών στις πλάτες των φοιτητών και φοιτητριών. Η ανταποδοτικότητα κυριαρχεί παντού, καθώς ότι δεν είναι κερδοφόρο και αφορά τις ανάγκες μας, μετατρέπεται απευθείας σε επιχείρηση.

Μπροστά σε όλα αυτά τα ζητήματα, εστιακοί φοιτητές την περασμένη Δευτέρα (17/6/2024), κινητοποιήθηκαμε στην μέριμνα. Εκεί  κάναμε προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με τους υπέυθυνους της διοίκησης του ΔΠΘ, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τον εργολάβο, να τους μεταφέρουμε την κατάσταση για άλλη μια φορά και να απαιτήσουμε άμεσα λύσεις. Ωστόσο, τόσο το πανεπιστήμιο όσο και με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ απέφυγαν να μας φέρουν σε επικοινωνία με οποιονδήποτε υπέυθυνο μέχρι και σήμερα. Στη συνέχεια, ήρθαμε σε επικοινωνία με τον ίδιο τον εργολάβο Τοψίδη. Η αρχική του απάντηση ήταν πως η σίτιση είναι επαρκής και με καλή ποιότητα, πως ξέρει την δουλειά της μαζικής σίτισης καθώς επίσης είπε πως γνώριζε ποια ήταν η προηγούμενη κατάσταση της λέσχης, αναφερόμενος προφανώς στην κακή ποιότητα και ποσότητα. Σε αυτά τα πλαίσια, μετά από πιέσεις των φοιτητών, είπε πως το πρόγραμμα πρόκειται να αλλάξει τις επόμενες μέρες και πως θα φροντίσει για τα ζητήματα που ειπώθηκαν.