«Field day training» σε αγρό του Νομού Ροδόπης στο πλαίσιο του προγράμματος DigiAgriFood

 

Στις 21 Ιουνίου 2024 οι υπηρεσίες ΔΑΟΚ και ΔΑΟΠ της ΠΕ Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, παρουσία του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Χατζή Μεμέτ Ριτβάν,  στα πλαίσια συμμετοχής μας στον Ευρωπαϊκό Κόμβο Ψηφιακής Καινοτομίας στον Τομέα της Αγροδιατροφής, DigiAgriFood διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία field day training (εργαστήριο εκπαίδευσης) σε αγρό του Νομού Ροδόπης.

Με αφορμή την διοργάνωση αυτή παρουσιάστηκε η λειτουργία του Κόμβου και οι συνολικά παρεχόμενες Υπηρεσίες αυτού. Η παρούσα εκπαίδευση αποτέλεσε ένα απτό παράδειγμα χρήσης αυτών των υπηρεσιών από τους άμεσα ενδιαφερόμενους του πρωτογενούς τομέα – τους γεωργούς καθώς το κύριο θέμα ήταν η εγκατάσταση ηλεκτρονικών παγίδων για την καταπολέμηση του πράσινου σκουληκιού και η παρουσίαση της μεταβλητής δόσης λίπανσης στο βαμβάκι.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις νέες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στη γεωργία, ειδικότερα τις ηλεκτρονικές παγίδες που βοηθούν στην έγκαιρη και ακριβή ανίχνευση των εχθρών του βαμβακιού. Η παρουσίαση περιλάμβανε ζωντανές επιδείξεις της λειτουργίας των παγίδων, αναλύσεις δεδομένων και συζήτηση για τις βέλτιστες πρακτικές εφαρμογής.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε η τεχνολογία της μεταβλητής δόσης λίπανσης, η οποία επιτρέπει την προσαρμογή της ποσότητας λιπάσματος στις ανάγκες του φυτού ανά περιοχή, εξοικονομώντας πόρους και βελτιώνοντας την απόδοση της καλλιέργειας.

Οι συμμετέχοντες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά στις συζητήσεις και τις πρακτικές ασκήσεις. Η εκπαίδευση έκλεισε με θετικά σχόλια και αισιοδοξία για την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών στη γεωργική παραγωγή.

Την παρουσίαση αυτών των τεχνολογιών καθώς και την εγκατάσταση των παγίδων διενέργησε ο Κος Ηλίας Πλατής Market Development Manager Bfarm, εκπροσωπώντας τον εταίρο του προγράμματος DigiAgriFood ΕΚΕΤΑ/Ibo.