Παναγιώτης Μουμτζάκης: Δεν μπορείς να κρίνεις αν δεν συμμετέχεις στις εκλογές

Ένα ακόμη κλαδικό Σωματείο που πνέει τα λοίσθια του εξ αιτίας της ανέντιμης φορολογίας

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων Υφασμάτων Παναγιώτης Μουμτζάκης, εκφράζει την δυσαρέσκεια αλλά και την απογοήτευση του Σωματείου της Ξάνθης, εξ αιτίας της αθέμιτης φορολογίας και του ανταγωνισμού, σημειώνοντας ότι το κράτος με αυτήν την φορολογική πολιτική, έχει και δεύτερες σκέψεις σε μία προσπάθεια να κλείσουν οι «μικροί» και να επιβιώσουν οι «μεγάλοι».

Όσο για τις εκλογές στο Σωματείο τους, και αυτές του Επιμελητηρίου που ακολουθούν, προτρέπει να μέλη να συμμετάσχουν.

Μιλάει στην ΗΧΩ και καταθέτει την πραγματική εικόνα που εξελίσσεται με άγνωστο – γνωστό – αποτέλεσμα. Λουκέτο στις προσωπικές επιχειρήσεις και άνεση στις «μεγάλες».

Τα μέλη του Σωματείου ασχολούνται με το εμπόριο των υφασμάτων όπως έτοιμο ένδυμα, εσώρουχο πιτζάμα και προσπαθούν απλά να επιβιώσουν κόντρα στον αθέμητο ανταγωνισμό και φυσικά τους νόμους που ψηφίζει το κράτος έχοντας και «δεύτερες» σκέψεις. Ποιες είναι αυτές; Ο πρόεδρος του Σωματείου Παναγιώτης Μουμτζάκης ξεδιπλώνει τις δικές του απαντώντας στο πρώτο ερώτημα της «ΗΧΩ»

 

Τι λέει η αγορά στην Ξάνθη;

 

«Θεωρώ ότι η κατάσταση παραμένει τραγική. Είναι δύσκολα τα πράγματα».

 

Οφείλετε και εν πολλοίς πιστεύεται στην αύξηση της τεκμαρτής φορολογίας;

 

«Αυτή η αυθαιρεσία, θα την πω εγώ με τα τεκμαρτά εισοδήματα, θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλη αδικία. Αδικούνται άνθρωποι οι οποίοι παλεύουν μια ζωή και είναι έντιμοι. Βαφτίζονται όλοι φοροφυγάδες. Δηλαδή τους κολλάει μια «ρετσινιά», και τους φορολογεί τεκμαρτά με το έτσι θέλω στην κυριολεξία και κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους γιατί βγάζουν πολύ περισσότερα και κρύβονται πίσω από  αυτό το πράγμα. Πληρώνουν αυτά που τους ζητάει και είναι «καθαροί» απέναντι στο σύστημα».

 

Εννοείται ότι ο ανέντιμος για παράδειγμα έπρεπε να πληρώσει 100.000 ευρώ και τώρα με την τεκμαρτή φορολόγηση πληρώνει 20,000 άρα …

 

«Το θέμα είναι ότι εγώ δεν θα τον πω ανέντιμο, γιατί, γιατί κράτος είσαι, βρες τον και φορολόγησέ τον. Έχεις πλέον τα όπλα, έχεις όλη την οργάνωση που χρειάζεσαι, έγινε ολόκληρη ιστορία εδώ και 3 χρόνια για να εκσυγχρονιστούν όλα τα συστήματα και τις ΑΑΔΕ και έχει ψηφιοποιηθεί το σύμπαν, που σημαίνει ότι μπορούν να φορολογήσουν δίκαια και όσους πρέπει, και όσο πρέπει, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τα τεκμαρτά εισοδήματα. Αυτό μας αδικεί και μας αδικεί κατάφορα. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι βγάζουν 15,000 ευρώ το χρόνο και κρατάν το μαγαζάκι τους και με αυτά τα χρήματα πρέπει να ζήσουν. Δεν μπορείς να έρχεσαι και να του παίρνεις τα 4.500. Αυτό είναι καταστροφή και είναι ειλικρινής. Με αυτά ζει και έρχεσαι και του παίρνεις το 1/3. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το πράγμα ή του λες κλείσε, αφανίσου. Δυστυχώς είναι πάρα πολύ μεγάλο μερίδιο επαγγελματιών σε αυτή την κατάσταση».

 

Πιστεύεται ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις πίσω από όλο αυτό; Δηλαδή να «καθαρίσει» την αγορά από τους «μικρούς» για να μπορέσουν να δουλέψουν οι «μεγάλοι»;

 

«Εγώ θα πω ξεκάθαρα ότι όχι μόνο υπάρχουν δεύτερες σκέψεις από το κράτος, αλλά υπάρχουν και αποδείξεις πλέον.         Διότι όλη η κατάσταση με τον τρόπο που κινείται, αν το θέλετε, με τους νόμους που έχουν περάσει για το ηλεκτρονικό εμπόριο, με τους νόμους που έχουν περάσει για την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων. Όλα αυτά και ο τρόπος που εξελίσσονται οι διατιμήσεις στο ψηφιακό κομμάτι, όλα αυτά ευνοούν τις μεγάλες επιχειρήσεις. Κανένας δεν συνδράμει την ατομική επιχείρηση και τον μικρό επαγγελματία. Κανείς δεν τον βοηθάει. Αυτός ο άνθρωπος συνήθως έχει έναν υ υπάλληλο, ζει την οικογένεια του και ενδεχομένως μισή ή και ολόκληρη μία ακόμη οικογένεια.

 

Πόσες είναι οι επιχειρήσεις αυτού του μεγέθους που λειτουργούν ως η «ραχοκοκκαλιά» της οικονομίας;

 

«Μιλάμε για 200,000 μικρές επιχειρήσεις, την δήθεν ραχοκοκαλιά της οικονομίας που δεν τις στηρίζει κανένας. Ούτε οι φορολογικές αρχές, ούτε το κράτος το ίδιο είτε νομοθετώντας, και είτε μεριμνώντας για κάποιες ψηφιακές ευκολίες».

 

Βάλλεσθε και από το αθέμητο εμπόριο;

 

«Βεβαίως. Αυτή τη στιγμή οι «μικροί» βαλλόμαστε από παντού. Από το αθέμιτο εμπόριο. Εάν δείτε τι γίνεται αυτή τη στιγμή στα ψηφιακά μέσα, από εταιρείες μαϊμού, από προϊόντα μαϊμού από παράνομες προωθήσεις, προϊόντων παράνομα, λαθρεμπορίου και όλα αυτά «παίζουν» παντού, διαφημίζονται παντού και πουλιούνται παντού και υποφέρουν τα νόμιμα μαγαζιά, τα οποία πουλάνε νόμιμα εμπορεύματα και όλο αυτό δεν το σταματάει κανείς. Κράτος είσαι. Αν θες μπορείς να το σταματήσεις την άλλη μέρα και όχι μόνο αυτό, αλλά να διορθώσεις και πολλά άλλα, και έτσι οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις να βγουν πέρα. Πραγματικά δεν ξέρω τι σχεδιάζουν και που πάει το πράγμα αλλά, βαλλόμαστε από παντού και ο αθέμιτος ανταγωνισμός έχει ξεφύγει τελείως. Να πούμε για τις λαϊκές που υποτίθεται ότι θα γίνονταν το ένα, θα γίνονταν το άλλο, και πάμε από παράταση σε παράταση και δεν γίνεται τίποτε. Θεωρώ ότι κανένας από τους μικρούς επαγγελματίες δεν θέλει να είναι παράνομος.  Θέλει να κοιμάται ήσυχος τα βράδια» …

 

… Αλλά να έχει και ένα «κομμάτι» ψωμί στο σπίτι του για την οικογένεια

 

«Ακριβώς, να του επιτρέπεις να το βγάζει και να το βγάζει νόμιμα και ωραία γιατι εργαζόμαστε όλοι 12 με δεκατρείς ώρες την ημέρα γιατί, δεν είναι ότι έκλεισα το μαγαζί το μεσημέρι και έφυγα. Ξέρεις πόσος κόσμος κατεβαίνει Θεσσαλονίκη όταν κλείνει το μαγαζί, να βρει μία βιοτεχνία, να ψάξει για καλύτερη αγορά; Αυτό δεν είναι εργατοώρες; Ξέρετε πόσοι άνθρωποι ασχολούνται Σαββατοκύριακο και αργίες με την δουλειά τους για να τα βγάλουν πέρα; Και δεν είναι πλούσιοι αυτοί οι άνθρωποι. Ένα ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ, το οποίο αυξάνεται κάθε μέρα και φέτος αυτή η καινούρια εξυπνάδα, να μην το πω αλλιώς, πληρώνεις 30 χρόνια ΤΕΒΕ και αφήνεις ένα μήνα απλήρωτο για 1002 λόγους, στο παρελθών, είχες το περιθώριο κάποια στιγμή να το κλείσεις αυτό το πράγμα. Τώρα από την επόμενη μέρα είσαι ανασφάλιστος. Και τα υπόλοιπα 30 χρόνια πίσω που πήγαν; Είναι δυνατόν να μην πληρώσεις ένα 2 μήνες γιατί δεν το κατάφερες και την επόμενη μέρα είσαι ανασφάλιστος; Αυτό είναι παράνοια και πραγματικά βαλλόμαστε από παντού, πραγματικά πάμε για αφανισμό και ειλικρινά δεν ξέρω τι ακριβώς θέλουν. Θέλουν μόνο μεγάλες αλυσίδες; μεγάλες εταιρείες; Γίνεται έτσι το εμπόριο; Εμείς βλέπουμε άλλα πράγματα όπως οι μεγάλες εταιρείες λειτουργούν με όρους καρτέλ».

 

Τέλος όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εμπόρων Υφασμάτων κ. Μουμτζάκης Παναγιώτης, προγραμματίζουν ως Σωματείο, τις εκλογές τους μέσα στον Σεπτέμβρη έτσι ώστε να εκλεγεί ένα νέο προεδρείο, νέα μέλη για την Συνομοσπονδία και την ΕΣΕΕ. «Να έχουμε τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα για να συμμετέχουμε με εκπροσώπηση σύννομη και φρέσκια. Οπότε καλούμε τον κόσμο μας , την λιανική, τα μαγαζιά που ασχολούνται με το ένδυμα, την κλωστοϋφαντουργία, αυτιά και μάτια ανοιχτά».

 

Μετά τις δικές σας εκλογές ακολουθούν οι εκλογές στο Επιμελητήριο Ξάνθης. Εμείς σαν ΗΧΩ, έχουμε την επίσημη δήλωση του νυν προέδρου Σ. Μωραίτη ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρεία, ακολουθεί ο Σ. Κάλφας.

 

«Εγώ για αρχή, θα ήθελα να καλέσω όλον τον επαγγελματικό, επιχειρηματικό και βιοτεχνικό κόσμο να συμμετέχει σε αυτή την διαδικασία. Δεν μπορούμε να έχουμε απαιτήσεις αν δεν συμμετέχουμε στα δημοκρατικά όργανα, αν δεν εκλέγουμε αυτούς που θέλουμε. Αν δεν μας κάνει ο άλφα ή ο βήτα ή ο γάμα, δεν μπορούμε μόνο να γκρινιάζουμε και να απέχουμε από τις διαδικασίες. Λοιπόν συμμετοχή».

 

Πάει αυτό, το ξεκαθαρίσαμε

 

«Τώρα ο κ. Μωραίτης είναι παλιά καραβάνα, η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται μία ανανέωση το Επιμελητήριο, φρέσκιες ιδέες, κάποια πράγματα πρέπει να τα δούμε λίγο διαφορετικά για να προχωρήσουν κάποιες διαδικασίες, να μπορεί να στέκεται στο πλάι των επαγγελματιών να τους στηρίζει πραγματικά σε θέματα ενημέρωσης να στηρίζει τα συνδικαλιστικά Σωματεία και Συλλόγους και τον εμπορικό σύλλογο και οικονομικά, στο κομμάτι που μπορεί, και όλα αυτά, πρέπει να τα δούμε από την αρχή. Θεωρώ ότι είναι δουλειά του Επιμελητηρίου, να ανοίγονται καινούριοι δρόμοι. Να αφουγκράζεται, τι συμβαίνει στην Ευρώπη τι καινούριο υπάρχει, πώς κινούνται τα Επιμελητήρια, στα ποιο προηγμένα εμπορικά κράτη όπως είναι η Γερμανία, η Ιταλία, να βλέπουμε πώς κινούνται οι φορείς, και δεν είναι κακό, κάποια πράγματα να τα αντιγράφουμε, να τα βλέπουμε, να τα συζητάμε και αν ταιριάζουν, να τα εφαρμόζουμε κιόλας. Χρειάζεται μία εξωστρέφεια την οποία δυστυχώς εμείς δεν την έχουμε».

 

Για την κίνηση που ετοιμάζεται απέναντι στην παράταξη Μωραίτη;

 

«Ως προς την κίνηση που όλοι ακούμε ότι ετοιμάζεται, δεν έχω κάτι συγκεκριμένο, να πω, και το μόνο που ακούμε είναι ότι ο συνδυασμός προέρχεται ουσιαστικά μέσα από τον συνδυασμό του ίδιου του κου Μωραίτη, είναι ένα κομμάτι το οποίο αποσπάτε. Ίδωμεν. Δηλαδή είναι οι ίδιοι άνθρωποι. Ίσως για να αλλάξει η συνταγή να χρειάζονται και άλλοι άνθρωποι. Εγώ εκεί θα μείνω».

 

Ευχαριστώ πολύ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΆΝΟΣ