Ματθαίος Σαββίδης. Αυτά λέει και τα εννοεί, αρέσουν δεν αρέσουν

 

Η συνέντευξη με τον Ματθαίο Σαββίδη, πρόεδρο του αθλητικού συλλόγου ο Λεύκιππος, πρώην δημοτικό σύμβουλο και γιατρό, δεν είναι καθόλου εύκολη για τον δημοσιογράφο, όση πείρα και αν διαθέτει.

Ο Ματθαίος Σαββίδης που είναι στο «πόδι» 14-16 ώρες της ημέρας δεν μπορεί να τον σταματήσει καμία ερώτηση, καμία διακοπή. Ο λόγος του χείμαρρος.

Οι απαντήσεις ξεκάθαρες, αρέσουν δεν αρέσουν. Δεν υπάρχουν ενδοιασμοί και δεύτερες σκέψεις. Μιλά στην ΗΧΩ της Θράκης και τον Αλέξανδρο Παυλικιάνο για όλους και όλα.

Ο λόγος μακρύς και δεν χωράει στις στήλες μιας συνέντευξης και θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος σε επόμενο φύλλο.

Η κουβέντα επιστράφηκε γύρω από την μεγάλη του αγάπη, για τον Λεύκιππο και την πολιτική και  όπως ήταν φυσικό,  οι κουβέντες και προτάσεις ρηξικέλευθες. Αγαπά τον τόπο του και θέλει να αφήσει κάτι πίσω του.

Αποχώρησε από τα αυτοδιοικητικά, ευχαριστώντας την τύχη του, που δεν εκλέχθηκε για να μπορεί απερίσπαστα να αφοσιωθεί στον Λεύκιππο και φυσικά την οικογένεια, όμως, έχει το αυτί και το βλέμμα στην πολιτική.

Θεωρεί ότι ο πολιτικός και αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη να διοικήσει, με όλα τα λάθη και τις παραλείψεις, αξίζει σεβασμού, γιατί απλούστατα δεν μπορεί κάποιοι να ψηφίζουν κάποιον και μετά από την άνεση του καναπέ να τον κριτικάρουν, διαφορετικά, ας βγουν οι ίδιοι μπροστά.

Μίλησε για την «μαφία» των μάνατζερ, την ανάγκη δημιουργίας ενός πιο μεγάλου κολυμβητηρίου, στο Αμοιρίδιο μπορούν να φιλοξενηθούν μεγάλες διοργανώσεις μπάσκετ, σημειώνοντας ότι πρέπει να δοθεί πίστωση χρόνου στον νέο δήμαρχο Στράτο Κοντό για να εφαρμόσει το δικό του πολιτικό όραμα.

ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ – ΝΕΑ ΒΗΜΑΤΑ

Δεν αρκεί το κολυμβητήριο.

«Ο Λεύκιππος είναι δισυπόστατος στην παρούσα φάση, διότι έχουμε δύο τμήματα. Έχουμε το Μπάσκετ, την ακαδημία του μπάσκετ και την κολύμβηση, που έχει πλέον  αγωνιστικό τμήμα και ακαδημία. Άρα, όταν μιλάμε για προγραμματισμό εννοούμε και στα δύο τμήματα και σε ότι αφορά την κολύμβηση γιατί έχει δραστηριότητα μέχρι τέλος Ιουλίου, έχει να κάνει με το πώς θα βελτιωθούν οι συνθήκες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο κολυμβητήριο, διότι αυτή τη στιγμή που τελειώνει η σαιζόν, τελειώνει με 4 ομάδες, οι οποίες προκύψανε κατά την διάρκεια της περυσινής χρονιάς, και φέτος πιθανών να είναι πέντε. Συνεπώς, ήδη οι δύσκολες συνθήκες που υπάρχουν, με την έννοια των διαδρομών στο κολυμβητήριο, γίνονται ακόμη πιο δύσκολες»

Στην παρούσα φάση να μοιραστεί το κολυμβητήριο στις ομάδες και στην ανάγκη να μπουν και κριτήρια. – Χάνουμε μέλη λόγω πλαφόν

«Θα πρέπει δηλαδή να μοιραστούμε με κάποιον τρόπο έναν χώρο ο οποίος έτσι και αλλιώς δεν έφτανε, να τον μοιραστούμε 5 ομάδες. Δεν ξέρω πώς είναι εφικτό να γίνει.

Ήδη πέρυσι μας δόθηκε σε κάθε ομάδα, χωρίς αξιοκρατικά, θα έλεγα, κριτήρια και η κάθε ομάδα είχε από 2 διαδρομές και μας είχαν βάλει και ένα πλαφόν αθλουμένων που ήταν τα 250 άτομα και δεν μπορούσαμε να ξεπεράσουμε το νούμερο αυτό.

Αυτό οδήγησε ομάδες όπως οι δική μας, που είχαμε τα ποιο πολλά μέλη, να χάσουμε τα μέλη αυτά, λόγω του πλαφόν και γιατί δεν είχαμε διαδρομές, κολυμπούσαμε με τρείς και με 2 φέτος και αυτό είχε σαν συνέπεια να χάσουμε εγγραφές, να χάσουμε παιδιά τα οποία μετατοπίστηκαν σε άλλες ομάδες».

Ικανοποίηση αγωνιστικά για τον Λεύκιππο

 

«Παρόλα αυτά η χρονιά κύλισε με τις όποιες δυσκολίες της καλά αγωνιστικά, ήμουνα την προηγούμενη εβδομάδα στην Αλεξανδρούπολη όπου έγινε μία αγωνιστική διημερίδα όπου ο Λεύκιππος τα πήγε περίφημα και από τις ομάδες της Ξάνθης πήραμε τα περισσότερα μετάλλια και κάναμε πάρα πολύ καλές εμφανίσεις, η δυναμική είναι πολύ μεγάλη και ανάλογα με τι συνθήκες θα έχουμε φέτος, πιστεύω, ότι θα γίνει μεγαλύτερη».

Κολύμβηση

Στήριξη και νέες συνεργασίες.

«Όσον αφορά την κολύμβηση είμαστε μπροστά με δυναμική, ήδη μπαίνουν στο παιγνίδι άνθρωποι οι οποίοι θα μας βοηθήσουν διοικητικά από τον χώρο των γονέων, μπήκαν έφοροι στην ομάδα, παιδιά με μεγάλη διάθεση και νομίζω ότι αυτό θα φανεί, δηλαδή πώς θα ανταποδώσουμε κάποια πράγματα σε αυτούς που μας προτιμάνε, όσο για την αγωνιστική, έχουμε τις καλύτερες συνεργασίες τουλάχιστον σε ότι αφορά τον νομό μας και έχουμε στο πλάνο και νέες συνεργασίες».

«δός μοι πᾷ στῶ καί τάν γᾶν κινήσω». Στις σκέψεις και τμήμα πόλο;

«Και φυσικά είναι πάντοτε στο μυαλό μου και κάθε φορά το μετακυλώ στην σκέψη μου, είναι η δημιουργία τμήματος πόλο, το έχω υποσχεθεί σε όλους τους πολίτες της Ξάνθης, γιατί υπάρχουν πολλοί που το ήθελαν και το θέλουν, εγώ προέρχομαι από αυτό το χώρο και το αγαπώ και θέλω να το στηρίξω».

 

Μπάσκετ, πανελλαδικά ζούμε σκηνές απείρου κάλλους. Κυριαρχούν οι «αεριτζίδες»

«Όσον αφορά το μπάσκετ , ζούμε σκηνές απείρου κάλους».

Δεν είσθε ικανοποιημένος;

«Είμαι ικανοποιημένος ως Λεύκιππος αγωνιστικά, είμαι ικανοποιημένος από αυτά που κάνουμε ως ομάδα όμως, δεν είμαι ικανοποιημένος από αυτά που συμβαίνουν στο Ελληνικό μπάσκετ. Αυτή τη στιγμή στο Ελληνικό μπάσκετ κυριαρχούν οι παράγοντες και είναι παράγοντες που λυμαίνονται το μπάσκετ, οι λεγόμενοι μάνατζερ, δηλαδή αυτό που γίνεται με τους μάνατζερ, είναι ανεκδιήγητο, δηλαδή υπάρχουν αυτή τη στιγμή μία ομάδα ανθρώπων στο μπάσκετ, που βγάζουνε από εμάς λεφτά αέρα. Δηλαδή σε ομάδες που δεν χρηματοδοτούνται από πουθενά, σε ομάδες που βιοπορίζονται από τις ακαδημίες, από τον οβολό που εθελοντικά ασχολούμαστε, υπάρχουν αυτοί οι διαμεσολαβητές, «αεριτζήδες», «νταλαβετσίδες», αυτοί κυβερνούν αυτή τη στιγμή το Ελληνικό μπάσκετ. Και θα σου πω κάτι που άκουσα από τον αγώνα της Εθνικής. Ο δημοσιογράφος της Ελληνικής Κρατικής τηλεόρασης, μιλώντας για τον μέγιστο Γιάννη Αντετοκούμπο, τι είπε ο άνθρωπος, ήρθε λέει ο Γιάννης και μάλιστα δωρεάν. Μα ο Γιάννης ποτέ δεν ζήτησε κάτι. Του χρωστάς του Γιάννη. Αυτή τη στιγμή το μπασκετικό οικοδόμημα στηρίζεται σε αυτόν τον άνθρωπο. Η νοοτροπία που έχει αυτός ο άνθρωπος απέχει παρασάγγες. Έκλαιγε ο Γιάννης και έκλαιγα και εγώ μαζί του και εκατομμύρια άλλοι Έλληνες, ακριβώς γιατί ο άνθρωπος εξέφραζε μία νοοτροπία. Ο Γιάννης Αντετοκούμπο, είναι ευπατρίδης, αφήνει το MBI  για να έρθει να αγωνισθεί με τα γαλανόλευκα και λέει θέλω να κρατήσω την Ελληνική σημαία, αυτό είναι ευπατρίδης, θέλει να είναι σημαιοφόρος.

 

Τα νέα παιδιά που συμμετέχουν έχουν νοοτροπία «μπλαζέ» και δημοσίου υπαλλήλου

 

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ, ΔΕΝ ΚΡΑΤΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΗΣ, ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ – ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ

«Αυτό λοιπόν δεν υπάρχει σήμερα στα πρωταθλήματα τα οποία συμμετέχουμε. Νομίζουν αυτά τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτό το απαξιωμένο πρωτάθλημα ότι θα λύσουν το πρόβλημα της ζωής τους, την στιγμή που όλοι μας αγωνιζόμαστε για να βιοπορισθούμε. Από ποιόν; Με νοοτροπία «μπλαζέ» και δημοσίου υπαλλήλου. Δεν είναι έτσι. Από την άλλη, η Ομοσπονδία, μας υποσχέθηκε κάποια πράγματα με την χρησιμοποίηση νεαρών αθλητών όσο το δυνατών ποιο μικρών στο πρωτάθλημα, το κάναμε και ακόμη περιμένουμε να μας δώσει την βοήθεια, ναι, αλλά, τα έξοδα των ομάδων τρέχουν. Πώς θα γίνει αυτό; Είμαστε ερασιτεχνικές ομάδες, με επαγγελματικές απαιτήσεις ολονών.

Αυτό δεν μπορεί να οδηγήσει πουθενά παρά μόνον σε αυτό το φαινόμενο που το ξέρεις καλά, διότι, ομάδες δεν κατεβαίνουν πλέον να παίξουν. Στον δικό μας τον όμιλο στον Β Εθνικής ήδη τρείς ομάδες δεν θα κατεβούν να παίξουν κινδυνεύουμε εκεί που παίζαμε με 13 να παίξουμε με 10 φέτος. Αδυνατούν οι ομάδες λόγω οικονομικών δυσκολιών. Αφού και εμείς το περνάμε αυτό».

Τελικά, τι μένει από την ενασχόληση με τα κοινά;

«Πραγματικά η ενασχόληση των κοινών αυτού του επιπέδου, σε ματώνει,  και πολλοί που ασχολούνται ανιδιοτελώς και χωρίς κανένα συμφέρων, διότι κανείς δεν μας προσφέρει τίποτε ούτε σε αναγνωρισιμότητα ούτε να πεις ότι μέσω του παραγοντισμού κάτι κερδίζεις».

 

Δεν κερδίζεις τίποτε μέσω του παραγοντισμού.

 

«Και ειδικά εγώ, εσύ το ξέρεις καλύτερα που ασχολήθηκα στα κοινά και ευτυχώς που δεν εκλέχθηκα, ευτυχώς διότι δεν θα μπορούσα να ανταποκριθώ, ούτε στις υποχρεώσεις μου σαν δημοτικός σύμβουλος, ούτε τις υποχρεώσεις μου που αφορούν την ομάδα, ούτε και τις επαγγελματικές μου υποχρεώσεις, διότι δεν υπάρχει βοήθεια.

Και όλα αυτά τα χρόνια που ενεπλάκην στις εκλογικές αναμετρήσεις δεν καρπώθηκα αυτά που έχω προσφέρει, δεν το λέω με πικρία, το λέω με διαπίστωση. Διαπίστωσα ότι δεν παίζει κανένα ρόλο, όχι ότι με ενδιέφερε, διότι θα εκλεγόμουν αν εκλεγόμουν με την άλλη ιδιότητά μου, ως πολίτης, όχι μέσω της ομάδας. Από τις ομάδες δεν κέρδισα τίποτε».

 

Παλαιότερα, εκλέγονταν όσοι ασχολούνταν με τα πολιτιστικά, τα αθλητικά…

-Δώρο η μη εκλογή μου. Όλοι ψηφίζουμε ιδιοτελώς.

«Αλέξανδρε, νομίζω, και ας ακουστεί όπως θέλει, ότι όλοι μας ψηφίζουμε ιδιοτελώς.  Εγώ την ιδιοτέλεια την διαπιστώνω και στον χώρο του αθλητισμού αλλά και της πολιτικής και κανείς, αν δεν έχει ιδιοτέλεια δεν θα στηρίξει την όποια προσπάθεια κάνεις, και πραγματικά δεν εκλέχθηκε ο συνδυασμός στον οποίο συμμετείχα, αλλά ούτε εγώ δεν εκλέχθηκα, μου ήταν ένα δώρο, το οποίο έτσι όπως το έχω προσλάβει, με προσγείωσε στην πραγματικότητα και καλό είναι, όλοι αυτοί που συμμετέχουν, να έχουν πλήρη επίγνωση στο που συμμετέχουν και να έχουν τον πήχη των προσδοκιών τους εκεί που πρέπει και να ξέρουν ότι όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά, πρέπει να έχουν τον ψυχισμό του ευπατρίδη, δεν γίνεται διαφορετικά και πραγματικά στηρίζω όλους όσοι ασχολούνται με τα κοινά. Τους εύχομαι καλή επιτυχία, γιατί γνωρίζω πολύ καλά το τι τραβάνε. Να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρη, οι πολίτες ή οι δημότες, θέλουν την δουλειά τους να κάνουν, θέλουν να τον εκλέξουν και μετά να τον βρίζουν. Δηλαδή θέλουμε κάποιος άλλος να εκτεθεί, και εμείς από τον καναπέ, να κάνουμε κριτική και να λέμε άχρηστος ο ένας, άχρηστος ο άλλος. Όχι δεν είναι έτσι. Αυτοί οι άνθρωποι τρώνε χρόνο από τις οικογένειες τους, την προσωπική τους ζωή, την δουλειά τους για να φροντίζουν όλους τους άλλου και την ίδια ώρα, όλοι οι άλλοι είναι εναντίων τους. Από την δικιά μου πλευρά, στηρίζω όλους αυτούς που είναι στα δημόσια, συμφωνούμε ή διαφωνούμε σε άλλα. Διότι έχουν ανάγκη την στήριξη».

 

Και τα «λαμόγια»;

“Ας μην μηδενίζουμε τα πάντα. Αν αποδειχθεί, τότε δικαστήρια”.

 

Πώς είδες τις αυτοδιοικητικές εκλογές ;

Ανεξάρτητα από το ότι βλέπει ο καθένας, εγώ βλέπω έναν νέο άνθρωπο στο τιμόνι του δήμου, ο οποίος αυτή τη στιγμή, ένα μέρος εαυτού που πρέπει να προσφέρει στην οικογένειά του, το προσφέρει στον τόπο. Δηλαδή μας παραχωρεί ένα μέρος της προσωπικής του, ζωής, της καθημερινότητά του στους πολίτες, ε, ας τον στηρίξουμε

 

«Πάντα το έλεγα, ο κόσμος έχει το δικό του κριτήριο, το δικό του αισθητήριο και ότι και να λέμε, και η αποχή ακόμα είναι μία αντίδραση που την αντιλαμβανόμαστε όλοι. Δες τις Γαλλικές εκλογές, όταν διακυβευόταν κάτι για τον Γαλλικό Λαό, πήγε ο Γαλλικός Λαός μαζικά και ψήφισε, τώρα τι βγήκε και τι θα γίνει θα το δείξει το μέλλον. Τώρα, αντίστοιχα με εμάς, αν υπήρχε ένα διακύβευμα του τύπου, ποιος θα μας σώσει, νομίζω ότι ο κόσμος με τον τρόπο του σου δίνει μηνύματα. Ανεξάρτητα από το ότι βλέπει ο καθένας, εγώ βλέπω έναν νέο άνθρωπο στο τιμόνι του δήμου ο οποίος αυτή τη στιγμή, ένα μέρος εαυτού που πρέπει να προσφέρει στην οικογένειά του, το προσφέρει στον τόπο. Δηλαδή μας παραχωρεί ένα μέρος της προσωπικής του, ζωής, της καθημερινότητά του στους πολίτες, ε ας τον στηρίξουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι έτσι είναι η ζωή, έτσι λειτουργεί η πολιτική. Ο Δήμος λειτουργεί με αυτές τις εναλλαγές και με τις προσδοκίες που έχεις».

Ευχαριστήσαμε τον Ματθαίο Σαββίδη για αυτήν την ομολογουμένως χωρίς Make Up συνομιλία και του ευχόμαστε τα καλύτερα.

Δεσμευόμαστε ότι σε εύθετο χρόνο, θα δημοσιεύσουμε και το δεύτερο μέρος της συνέντευξης – συζήτησης.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ