Η Περιφέρεια ΑΜΘ στηρίζει το στόχο της Δράμας για τη δημιουργία Πειραματικού Κόμβου Οπτικοακουστικών Τεχνών στο «Στρατόπεδο Ανδρικάκη»

 

Την στήριξη του με οικονομικά μέσα και με την τεχνογνωσία που διαθέτει, η Περιφέρεια ΑΜΘ δεσμεύτηκε να προσφέρει ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Τοψίδης, για τη δημιουργία Κόμβου Οπτικοακουστικών Τεχνών στο «Στρατόπεδο Ανδρικάκη», στο Δήμο Δράμας, τόνισε χθές σε σύσκεψη στο Δήμο Δράμας. Στην ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος και στην οποία προήδρευσε η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, συμμετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Μιχάλης Μουρβετίδης, ο βουλευτής Δράμας Δημήτρης Κυριαζίδης, τα μέλη της μελετητικής ομάδας, εκπρόσωποι της σχολής κινηματογράφου του ΑΠΘ, ο προέδρους του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Μάρκος Χολέβας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κ. Ορέστης Ανδρεαδάκης και ο καλλιτεχνικός δευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιάννης Σακαρίδης, εκπρόσωπος της ΕΤΑΔ αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας ΑΜΘ, του Δήμου Δράμας, καθώς και της Τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων.

 

Ο κ. Τοψίδης μνημόνευσε τον μεγάλο ευεργέτη της Δράμας για την σημαντική συμβολή του στην επίτευξη του στόχου της δημιουργίας Πειραματικού Κόμβου Οπτικοακουστικών Τεχνών στο «Στρατόπεδο Ανδρικάκη», τον αείμνηστο πρόεδρο της RAYCΑP Κώστα Αποστολίδη που χρηματοδότησε το σύνολο των μελετών του έργου, με μοναδικό σκοπό να αναστρέψει την φθίνουσα πορεία της περιοχής. Επίσης ο κ. Τοψίδης ανακοίνωσε ότι έχει δεσμεύσει το ποσό των 6 εκ. ευρώ, τα οποία ήδη υπάρχουν στο ταμείο της Περιφέρειας ΑΜΘ για την έναρξη υλοποίησης του μεγάλου έργου, το οποίο στο σύνολο του θα ξεπεράσει σε κόστος το ποσό των 25 εκ. ευρώ στην Α’ φάση. Ακολούθως θα διερευνηθούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης και από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Να τονίσουμε ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Περιφερειάρχης ο κ. Τοψίδης γνωστοποίησε αμέσως στην υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη το ενδιαφέρον του να συμβάλει ουσιαστικά και με όλα τα μέσα που διαθέτει η Περιφέρεια ΑΜΘ, στην επίτευξη του στόχου αυτού και να μην περιοριστεί σε μια τυπική  υποστήριξη της προσπάθειας αυτής. Επίσης ευχαρίστησε την κ. Μενδώνη για το μεγάλο έμπρακτο ενδιαφέρον που επιδεικνύει προκειμένου η Δράμα να αποκτήσει μια πολιτιστική υποδομή εθνικής εμβέλειας, η οποία με την λειτουργία της θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της πόλης, της τοπικής οικονομίας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

 

Από την πλευρά της η κ. Μενδώνη επισήμανε την ουσιαστική συνεργασία που έχει με τον κ. Τοψίδη, ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους και υπερθεμάτισε την συμβολή του Κώστα Αποστολίδη της RAYCAPκαι την μεγάλη προσφορά του και εξέφρασε την πρόθεση της, το υπουργείο Πολιτισμού να στηρίξει έμπρακτα την κατασκευή του πειραματικού κόμβου τεχνών στην πόλη της Δράμας και να προχωρήσουν τα έργα με γρήγορους ρυθμούς.

 

Ο πειραματικός κόμβος τεχνών είναι ουσιαστικά ένα θεματικό πάρκο οπτικοακουστικών τεχνών που θα έχει ως επίκεντρο το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, που θα συνδυαστεί με την ίδρυση και λειτουργία μιας σχολής κινηματογράφου αλλά και την παροχή υποδομών και υπηρεσιών σε ανθρώπους του χώρου (σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, μοντέρ, ηχολήπτες) σε μια προσπάθεια παραγωγής σημαντικού καλλιτεχνικού έργου.

 

Το θεματικό πάρκο οπτικοακουστικών τεχνών θα κατασκευαστεί στον χώρο του παλιού στρατοπέδου Ανδρικάκη στην είσοδο της πόλης συνολικής έκτασης  150 στρεμμάτων με σημαντικό κτηριακό απόθεμα από την εποχή που λειτουργούσε εκεί μεγάλη στρατιωτική μονάδα.

Το σύνολο των απαραίτητων μελετών που εκπονήθηκαν για την κατασκευή του θεματικού πάρκου, κόστους 250.000 ευρώ, καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας RAYCAP και την πολύτιμη συνδρομή του επιχειρηματία και μεγάλου ευεργέτη της Δράμας Κώστα Αποστολίδη.

 

Τόσο η κ. Μενδώνη όσο και ο κ. Τοψίδης συμφώνησαν ότι με ένα καλό συντονισμό ενεργειών, εντός του 2025 θα αρχίσει η υλοποίηση  του στόχου που θα φέρει τη Δράμα στο επίκεντρο της Οπτικοακουστικής δραστηριότητας που αποτελεί αιχμή της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας.