«Εναρμονισμένος Στρατιωτικός Διάδρομος Κινητικότητας» Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας – «Διάδρομος» παραπέρα εμπλοκής και κινδύνων για τους λαούς

Η Επιστολή Προθέσεων που συνυπέγραψαν οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για τη δημιουργία «Εναρμονισμένου Στρατιωτικού Διαδρόμου Κινητικότητας», ως συνέχεια της περυσινής συμφωνίας επέκτασης του Δικτύου Αγωγών καυσίμων του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας, αποτελεί ένα ακόμα βήμα κλιμάκωσης της εμπλοκής της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια.

Πρόκειται για επικίνδυνη απόφαση, ανάμεσα σε όλες τις υπόλοιπες της Συνόδου Κορυφής, που προετοιμάζουν για γενικευμένο μακελειό με «πρωτοπαλίκαρο» την ελληνική κυβέρνηση. Ο στρατιωτικός διάδρομος από Ελευσίνα έως Αλεξανδρούπολη, σε συνδυασμό με την επέκταση του αγωγού καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων που ξεκινά από Ελευσίνα και καταλήγει στο Χαλκερό Καβάλας, αποβλέπει στην απρόσκοπτη και έγκαιρη ανάπτυξη των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζοντας στο ακέραιο τις «δεσμεύσεις» των συμφωνιών με τις ΗΠΑ, που υπέγραψε η προηγούμενη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει μετατρέψει τη χώρα και τη Βόρεια Ελλάδα, ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε στρατιωτικό προγεφύρωμα του ΝΑΤΟ, με ενεργό ρόλο στην πολεμική αναμέτρηση με τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας. Με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να έχει μετατραπεί σε ΝΑΤΟϊκή βάση και κάθε είδους στρατιωτικές (στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη, στρατόπεδο και πεδίο βολής στο Πετροχώρι της Ξάνθης) αλλά και πολιτικές υποδομές (σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο, την ώρα που στην περιοχή δεν εκτελείται εμπορικό και επιβατικό έργο, Εγνατία Οδός και υπόλοιπο οδικό δίκτυο, εμπορικό λιμάνι Φίλιππος Β’ στην Καβάλα στα χέρια των Αμερικάνων, με τα δημοσιεύματα για ΝΑΤΟϊκό «ενδιαφέρον» να μην διαψεύδονται) να έχουν παραδοθεί στο ΝΑΤΟ.

Με λίγα λόγια «γη και ύδωρ» στους μακελάρηδες! Τώρα και κάτι παραπάνω!

Η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ παίζουν «κορώνα γράμματα» την ασφάλεια του λαού της περιοχής για χατίρι των ΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών και για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που προσβλέπουν σε μερίδιο από την πίτα. Για αυτούς είναι τα ανταλλάγματα και τα περιβόητα «ανταποδοτικά οφέλη» από την μεγαλύτερη εμπλοκή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Για το λαό μένουν οι απειλές από το αντίπαλο στο ΝΑΤΟ στρατόπεδο, οι κίνδυνοι της επέκτασης της φωτιάς του πολέμου.

Άλλωστε ο λαός της περιοχής τόσα χρόνια χόρτασε από «αναβάθμιση των υποδομών και των δικτύων»,  «ενδυνάμωση της αποτρεπτικής ικανότητας της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας», «διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή», «επιχειρήματα» που αναμασά για μια ακόμα φορά το Υπουργείο Άμυνας και η κυβέρνηση για αυτό το νέο βήμα κλιμάκωσης της πολεμικής εμπλοκής.

Αυτή η πολιτική τον οδήγησε να «απολαμβάνει» πρωτιές, όπως αυτή του δείκτη της φτώχειας σε όλη την ΕΕ, της ενεργειακής φτώχειας, της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, να δέχεται τις απειλές από τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία με ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και υπερπτήσεις πάνω από τη Ζουράφα στον Έβρο, προκλήσεις από τουρκικά αλιευτικά, λιγότερο ή περισσότερο «θερμά» επεισόδια στην περιοχή.

Η κυβέρνηση, που σε χρόνο ρεκόρ υπογράφει συμφωνίες με τις γειτονικές χώρες όταν πρόκειται για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, έχει εγκαταλείψει στη μοίρα τους τους αγρότες του Βόρειου Έβρου, αφού μόλις πρόσφατα και μετά τη λήξη της συμφωνίας για τη διαχείριση των υδάτων του ποταμού Άρδα με τη Βουλγαρία, παρατάθηκε αυτή για 2 μήνες, ενώ ετοιμάζεται να φορτώσει το κόστος της όποιας τελικής συμφωνίας στις πλάτες τους.

Σήμερα έχει συσσωρευτεί πολύτιμη πείρα και γνώση και το «τυράκι στη φάκα» είναι πλέον ορατό. Απαιτείται μεγάλη επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Ο λαός της περιοχής που κινητοποιήθηκε όλα τα τελευταία χρόνια για να σταματήσει η συμμετοχή στον πόλεμο της Ουκρανίας, για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης που καθημερινά δολοφονείται από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ με τις πλάτες ΝΑΤΟ και ΕΕ, τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς που καταδικάζουν πολύμορφα την πολιτική της κυβέρνησης που έχει καταστήσει την περιοχή «πεδίο βολής φτηνό που ασκούνται βρίζοντας οι Αμερικάνοι», όλοι όσοι έστειλαν μηνύματα ανυπακοής σταματώντας τρένα και ΝΑΤΟϊκές φάλαγγες, τσαλακώνοντας την ψευδεπίγραφη «πολιτιστική» εικόνα των «γερακιών του πολέμου», όπως έπραξαν στη συναυλία που διοργάνωσε ο Δήμος Καβάλας με τη στρατιωτική ακαδημία των ΗΠΑ, δεν πρόκειται να αποδεχθούν αυτές τις επιλογές.

Ο φιλειρηνικός λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα βάλει και άλλα εμπόδια στους «φονιάδες των λαών» και στους υπερασπιστές τους. Θα δυναμώσει την πάλη για την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο, για να σταματήσει να γίνεται η γη μας ορμητήριο του ΝΑΤΟ και στόχος αντιποίνων.

 

15/7/2024

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ