7th InvestGR Forum: Η JTI παρούσα για το μέλλον – Επενδύοντας στην Ελλάδα και δημιουργώντας αξία για την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη

 

Αθήνα 18 Ιουλίου 2024  –  Δυναμικό «παρών» στο σήμερα και το αύριο της ελληνικής οικονομίας με όρους βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας δήλωσε η JTI Hellas, στο «7th InvestGR Forum» στο οποίο συμμετείχε την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024, ως Στρατηγικός Υποστηρικτής με την παρουσία των στελεχών της Lili Zigoslu, Γενική Διευθύντρια της JTI Hellas, Χαράλαμπου  Θαμνίδη, Οικονομικού Διευθυντή της Εταιρείας και Cleber da Rodda, Διευθυντή Εργοστασίου στη ΣΕΚΑΠ.

Πιο συγκεκριμένα στην ειδική θεματική συζήτηση, που συντόνισε η δημοσιογράφος Κωνσταντίνα Δημητρούλη,  με τίτλο «JTI: Παρούσα για το Μέλλον – Επενδύοντας στην Ελλάδα – Δημιουργώντας αξία για την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη», στην οποία συμμετείχαν η Lili Zigoslu, ο Cleber da Rodda, μαζί με τη Βίκυ Μακρυγιάννη Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων & Περιφερειακής Πολιτικής ΣΕΒ και τον Παναγιώτη Χασάπη Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο ΣΕΒΕ, αναδείχθηκε το επενδυτικό πλάνο της JTI και η συμβολή της στην τοπική οικονομία, έγιναν αναφορές σε προγράμματα και πρακτικές της εταιρείας που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της, ειδικά σε τομείς όπως η παραγωγή και η εφοδιαστική αλυσίδα ενώ δόθηκε έμφαση στη συνεργασία με εθνικούς και τοπικούς φορείς.

Η κυρία Βίκυ Μακρυγιάννη μίλησε θετικά για τη συμβολή της JTI στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, όπως και για τις εντυπώσεις που αποκόμισε η αντιπροσωπεία της διοίκησης του ΣΕΒ, κατά την επιτόπια επίσκεψή της στη ΣΕΚΑΠ τον περασμένο Μάρτιο. Μεταξύ των άλλων πολυεπίπεδων συνεργασιών ανάμεσα στον ΣΕΒ και τη JTI, έκανε ειδική μνεία στην εμβληματική πρωτοβουλία Skills4Jobs, που στοχεύει στην απασχόληση μέσω κατάρτισης για τεχνικά επαγγέλματα, που αναπτύσσει ο ΣΕΒ από κοινού με τα μέλη του και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα φιλοξενηθεί στη ΣΕΚΑΠ για το επάγγελμα του Ηλεκτρονικού Αυτοματιστή.

Σύμφωνα με τον κύριο Παναγιώτη Χασάπη, η ΣΕΚΑΠ, μέλος του ΣΕΒΕ από το 1986, έχει καθοριστική συμβολή στην εξαγωγική επίδοση της Ξάνθης, καθώς είναι μεταξύ των τριών παραγωγικών μονάδων της περιοχής που συνθέτουν σήμερα σχεδόν το σύνολο των εξαγωγών της. Επισήμανε, δε, τη σημασία τέτοιων παραγωγικών επενδύσεων τόσο σε μια Περιφέρεια που κατατάσσεται μεταξύ εκείνων με το χαμηλότερο δείκτη ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη, όσο και ως προς τη συμβολή τους στη σημαντική ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια.

Η κ. Zigoslu παρουσίασε τη στρατηγική της JTI Hellas, που επικεντρώνεται στη μακροχρόνια βιωσιμότητα και δημιουργία αξίας για την οικονομία, την κοινωνία, τους εργαζομένους, το περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες όπου δραστηριοποιείται η JTI. Στην παρουσίασή της, αναφέρθηκε σε δύο βασικούς επενδυτικούς πυλώνες της εταιρείας: το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη και την κυκλοφορία του νέου προϊόντος θερμαινόμενου καπνού Ploom και παράλληλα τόνισε ότι η προοπτική της εταιρείας πηγαίνει πολύ πέρα από το αμιγώς επιχειρηματικό σκέλος αναφέροντας ότι:  «για εμάς στη JTI είναι εφάμιλλης σημασίας με την οικονομική αξία το να επιστρέφουμε αυτή την αξία στην κοινωνία».

Ο κύριος Rodda τόνισε τη σημασία της ΣΕΚΑΠ για την Ξάνθη, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα, υπογραμμίζοντας την αφοσίωση της JTI στην υποστήριξη της περιοχής και των κατοίκων της. Ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί 40 εκατομμύρια δολάρια για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του εργοστασίου καθώς και τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Εργασίας (Integrated Work System – IWS), ένα λειτουργικό μοντέλο για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής, το οποίο έχουν υιοθετήσει λίγα εργοστάσια στην Ελλάδα.

 

* * * * *

 

Η Japan Tobacco International (JTI) στην Ελλάδα  

Η JTI είναι σήμερα η Νο.1 εταιρεία στον κλάδο των συμβατικών προϊόντων καπνού στην ελληνική αγορά και διαθέτει τόσο παραγωγική όσο και εξαγωγική δραστηριότητα στη χώρα με το εργοστάσιο της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη. Από τον Οκτώβριο του 2023, η JTI Hellas εισήλθε και στην κατηγορία των προϊόντων τεχνολογίας θερμαινόμενου καπνού με τη διεθνή μάρκα της Ploom.  Η νέα αυτή επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα αποτελεί μέρος της συνολικής επένδυσης του ομίλου JTI παγκοσμίως για τα προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου εστιάζοντας κυρίως στα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού, ύψους 450δισεκ. γιεν (περίπου 2,6 δισεκ. ευρώ) το διάστημα 2024-2026. Με τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, η JTI συνεισφέρει ετησίως πάνω από το 2% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας, από την απόδοση ΕΦΚ και ΦΠΑ καπνού, ενώ προμηθεύεται συστηματικά τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά καπνά για τα προϊόντα της διεθνώς. Εκτός από την εγχώρια αγορά, η JTI Ελλάδας έχει και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, άμεσα απασχολώντας συνολικά 300 εργαζόμενους. Το 2024 η JTI Hellas αναγνωρίστηκε για 12η συνεχή χρονιά από το Top Employers Institute ως «Κορυφαίος Εργοδότης» στην Ελλάδα και ως ένας από τους 3 πρώτους ‘Κορυφαίους Εργοδότες’ στη χώρα.  Σχετικά με την JTI: www.jti.com