Γιατροί κατά Άδωνι Γεωργιάδη για τις ποινές: «Μπλοκάρουν» τη συνταγογράφηση με άτυπη απεργία και προσφεύγουν στη δικαιοσύνη

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του βάλει κατά του υπουργού Υγείας ζητώντας να αποσυρθεί άμεσα η «επαίσχυντη» όπως λέει διάταξη που αναφέρεται στους ιδιώτες γιατρούς και στις ποινές που τους περιμένουν εάν δεν εργαστούν για το δημόσιο σύστημα

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς όπως «ανικανότητα» και «αυταρχικά καθεστώτα», καταφέρονται οι γιατροί κατά του υπουργείο Υγείας, εξαιτίας της διάταξης που προωθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης και με την οποία επιχειρεί να υποχρεώσει τους ιδιώτες γιατρούς να εργασθούν για το ΕΣΥ ώστε να καλυφθούν τα κενά.

Άτυπη απεργία –  Βολές κατά Γεωργιάδη

Ταυτόχρονα ο κλάδος καλεί σε άτυπη απεργία όλο τον ιατρικό κόσμο με αφορμή τη συγκεκριμένη διάταξη του υπουργού υγείας Άδωνι Γεωργιάδη. Να υπενθυμιστεί ότι σύμφωνα με τη διάταξη, εάν αρνηθούν οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί να εργασθούν στο δημόσιο για να καλύψουν τα κενά, κινδυνεύουν με διακοπή από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και αποπομπή από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του βάλει κατά του υπουργού Υγείας ζητώντας να αποσυρθεί άμεσα η επαίσχυντη όπως λέει διάταξη που αναφέρεται στους ιδιώτες γιατρούς και στις ποινές που τους περιμένουν εάν δεν εργαστούν για το δημόσιο σύστημα.

Ειδικότερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος που εκπροσωπεί τους γιατρούς όλης της χώρας, σημειώνει ότι τα κενά που προέκυψαν στα δημόσια νοσοκομεία δεν ήρθαν αιφνιδιαστικά αλλά εξαιτίας της απαξίωσης του  ΕΣΥ και της ασυνέπειας του ίδιου του υπουργείου υγείας «να θεσμοθετήσει τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από έτους».

Όπως σημειώνει ο ΠΙΣ, είναι προφανές πως το Υπουργείο Υγείας, με την επονείδιστη ρύθμιση που εισάγει προς ψήφιση, «αποπειράται να συγκαλύψει τη δική του ανικανότητα, χρησιμοποιώντας μεθόδους που προσιδιάζουν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα. Αδιανόητα και προσβλητικά είναι όσα ακούστηκαν από τον υπουργό Υγείας περί δήθεν οφειλής των γιατρών έναντι του κράτους, όταν είναι γνωστή η αυτοθυσία την οποία επέδειξε η ιατρική κοινότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την οποία το υπουργείο ανταποδίδει τώρα με τρόπο περιφρονητικό στο ιατρικό λειτούργημα».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δηλώνει πως θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Καλεί τους ιατρούς βουλευτές να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζονται αποδεχόμενοι να υπερψηφίσουν διατάξεις που ισοπεδώνουν το ιατρικό λειτούργημα και δημιουργούν προηγούμενο επίταξης κάθε άλλου επαγγελματικού κλάδου που δεν αποδέχεται την επιβολή εξοντωτικών μέτρων.

Παράλληλα καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να συνεδριάσουν και ν΄ αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφηση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή  26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Να υπενθυμιστεί ότι με βάση τα στοιχεία, 14 Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα στελέχωσης, ενώ τα επιπλέον οικονομικά κίνητρα αναμένεται να υλοποιηθούν από το υπουργείο Υγείας από τον Σεπτέμβριο οπότε και θα έχει τελειώσει η τουριστική περίοδος.